четвер, 25 грудня 2008 19:00

ТОП-10 найкращих спортсменів року в Україні

ТОП-10 найкращих спортсменів року в Україні
Як же важко довелося вибирати десятку найкращих цього року - тільки олімпійських чемпіонів у нас семеро. У топ-10 запросто можна було додати настріляне олімпійське "золото" Артура Айвазяна і Олександра Петріва. Та і багато призерів Пекіна заслужили, щоб їх ще раз відзначили (наприклад, Ганна Безсонова - переможниця торішніх  підсумків).

Обов"язково включили б ще одного боксера (чемпіона світу), Андрія Котельника. І Сергія Стаховського, який виграв перший турнір і увійшов до топ-100 тенісистів планети, не варто було забувати. Загалом, називати наших героїв року можна дуже довго. І в цьому якраз головне досягнення України.

Але всіх в десятку не помістиш - доводиться враховувати престижність перемог і не забути про різні види спорту.  До того ж кожен спортсмен називав трійку найкращих на свій погляд. І вони вже не дивилися на популярність, престижність, впізнанність перемог. Для них головне - скільки зусиль коштує та або інша перемога, її ціна. За такими критеріями і визначився переможець. А точніше - за очками (за кожне перше місце - три очки, друге - два, третє - одне).

Василь ЛОМАЧЕНКО (бокс, олімпійський чемпіон)

1 місце (14 очок) - Герой року

Іноді поразки корисні. У 2007-му Ломаченко програв фінал ЧС росіянинові Альберту Селімову. І зрозумів, що до Олімпіади потрібно ретельно готуватися. У Пекіні бажаня реваншу Василь зумів утамувати вже в 1/16-й. Селімов, який перед боєм зарозуміло відмовився прийняти від Ломаченко український прапорець на пам"ять, був нещадно побитий - 14:7. І хоча шлях до "золота" був не близький, українець промайнув до нього, просто "не помічаючи" суперників - 12:3, 13:1, 10:1, а у фіналі тричі відправив француза Хедафі Джельхіра в нокдаун, перемігши ще в першому раунді! 20-річного хлопчину з Білгород-Дністровського визнали найбільш технічним боксером Олімпіади (трофей Вела Баркера не дістався йому лише через непорозуміння). Що він відразу довів, "однією рукою" вигравши і чемпіонат Європи. Прав був батько Ломаченко, він же тренер, коли сказав, що його син народився в рукавичках. Хоча Василь міг і не стати боксером: "У нашому місті - одна ДЮСШ і секції можна перерахувати по пальцях. Тому вибирати було ні з чого: або йти до мами на акробатику, або до тата на бокс. Зупинився на другому".

За кого голосував:

1. Жіноча збірна з фехтування

2. Наталія ДОБРИНСЬКА

3. Інна ОСИПЕНКО-РАДОМСЬКА

Наталія ДОБРИНСЬКА (легка атлетика, олімпійська чемпіонка)

2 місце (13 очок) - "Королева" року

26-річна вінничанка виграла один з найпрестижніших і важчих видів "королеви спорту" - семиборстві, в якому учасники за два дні змагаються в бігу на 100 м з/б, стрибках у висоту, штовханні ядра, бігу на 200 м, стрибках в довжину, метанні списа і бігу на 800 м. Наталія вийшла в лідери з перших же дисциплін і встановила відразу 5 особистих рекордів! Перед останнім видом програми перевага українки над суперницями була настільки значною, що ці 800 метрів вона могла бігти упівсили. Відповідаючи на питання, в чому секрет її успіху, Добринська підкреслювала відмінно сплановану підготовку до Ігор. Ось що означає, коли тебе тренує улюблена людина, яка згодом стала чоловіком Наталії, - Дмитро Поляков.

За кого голосувала:

1. Василь ЛОМАЧЕНКО

2. Сестри БОНДАРЕНКО

3. Оксана ХВОСТЕНКО

Жіноча збірна з фехтування (олімпійські чемпіонки)

3 місце (12 очок) - Подвиг року

На Олімпійській базі в Конча-Заспі у наших шаблістів не було навіть спеціалізованого приміщення для тренувань. Зазвичай вони готувалися в залі дзюдоїстів, а бувало що і. у їдальні - звідти виносилися стільці і стелилися доріжки. Але "хорошому танцюристові" це не перешкода, як і прокляття - попередні шість днів пекінських Ігор ніхто з українців не міг узяти "золото". Зате після тріумфу Ольги Жовнір, Ольги Харлан, Галини Пундик і Олени Хомрової медалі прямо таки посипалися. Але їхнє "золото" залишилося найдраматичнішим - навіть фехтувальники із стажем не можуть пригадати, щоб на такому рівні відігравали рахунок 15:25, перетворивши його на 45:44! І, головне, у кого - китаянок, господарів Олімпіади! А на шляху до перемоги українки залишили позаду себе і останні дві збірні найбільших держав світу - Росії і США.

За кого голосували:

1. Наталія ДОБРИНСЬКА

2. Володимир КЛИЧКО

3. Василь ЛОМАЧЕНКО

Сестри БОНДАРЕНКО (теніс, чемпіонки Australian Open)

4 місце (5 очок) - надія року, що збулася

Олена і Катя стали першими українськими тенісистками, кому підкорився один з чотирьох найпрестижніших турнірів - серії "Великого шолома". У парному розряді сестри виграли Australian Open. Катя до того ж ще і перемогла на турнірі в Бірмінгемі. А на Олімпіаді наші тенісистки пройшли чотири пари, зокрема знаменитий італійський дует Пеннета-Ск"явоне, лише сестри Вільямс насилу зупинили наших в півфіналі. Колись мама Олени і Каті поставила перед ними умову: "Не пущу заміж, поки не виграєте турнір серії "Великого шолома". Що ж поробиш, довелося виконувати завдання. Але сестри поки не поспішають заміж - дійсно, вони ще не все "сказали" на корті.

За кого голосували:

1. Наталія ДОБРИНСЬКА

2. Василь ЛОМАЧЕНКО

3. Жіноча збірна з фехтування

Володимир КЛИЧКО (бокс, чемпіон світу)

5 місце (5 очок) - Гордість року

Цього року Кличко остаточно затвердив себе в статусі найсильнішого супертяжа на планеті. Володимир провів об"єднувальний бій (перший за останні дев"ять років) проти чемпіона за іншою версією, Султана Ібрагімова, - і переміг одноголосним рішенням суддів. "Його величність Кличко!", "Володимир переписав історію" - пістрявили заголовками газети. Два з чотирьох найпрестижніших титули Кличко-молодший встиг ще двічі захистити - від посягань непростих боксерів: Тоні Томпсона і Хасима Рахмана. Перший звалився в 11 раунді, інший і сім не протримався.

За кого голосував:

1. Наталія ДОБРИНСЬКА

2. Віталій КЛИЧКО

3. Василь ЛОМАЧЕНКО

Інна ОСИПЕНКО-РАДОМСЬКА (веслування, олімпійська чемпіонка)

6 місце (4 очки) - Вольова перемога року

Їй виявилося мало "бронзи" минулої Олімпіади у складі байдарки-четвірки. І її не зупинив рік простою через народження дитини. Бажання повернутися виявилося настільки велике, що Інна сиділа в байдарці вже на 10-й день після пологів! Адже досягти особистої перемоги у веслярів - доля мало не суперменів. Але все це не перешкодило Інні витримати жахливу конкуренцію. 26-річна киянка буквально видряпала "золото", випередивши досвідчену італійку Жозефу Ідем на 4 тисячних секунди або на сантиметр корпусу човна!

За кого голосувала:

1. Василь ЛОМАЧЕНКО

2. Жіноча збірна з фехтування

3. Віктор РУБАН

Віталій КЛИЧКО (бокс, чемпіон світу)

7 місце (4 очки) - Повернення року

Він чотири роки (!) провів поза рингом, та і вік вже не той - 37 років все-таки. Його називали "заржавілим" і поламаним травмами, передбачали ганебну поразку, не могли зрозуміти, навіщо йому це повернення. Але Віталій зумів повернутися і навіть вразити своєю формою. Один з найнебезпечніших нині нокаутерів суперважкої категорії - Семюель Пітер - не зміг вистояти перед українцем і здався після дев"ятого раунду. Таким чином, брати Кличко здійснили мрію свого життя - одночасно стали чемпіонами. Залишився лише один титул не під їхньою владою.

За кого голосував:

1. Володимир КЛИЧКО

2. Василь ЛОМАЧЕНКО

3. Сестри БОНДАРЕНКО

Віктор РУБАН (стрільба з лука, олімпійський чемпіон)

8 місце (2 очки) - Несподіванка року

Рубан вигравав командні "бронзу" афінських Ігор і "золото" чемпіонату Європи. У Пекіні від 27-річного харків"янина теж чекали лише гідної допомоги команді. А він візьми, і вистріли сам, коли ніхто цього не чекав. Навіть вихід у фінал Віктора не турбував його майбутнього суперника - "зоряний" кореєць Парк Кюн Мо самовпевнено заявляв, мовляв, немає у мене конкурентів! Але Рубан витримав просто-таки нелюдську напругу вирішального поєдинку і холоднокровним останнім пострілом в десятку "обломав" корейця - 113:112. Причому стріляти українцеві довелося із запасного лука, основний зламався в попередніх змаганнях!

За кого голосував:

1. Жіноча збірна  фехтування

2. Віталій КЛИЧКО

3. Сестри БОНДАРЕНКО

Оксана ХВОСТЕНКО (біатлон, призер ЧС)

9 місце (1 очко) - Постріл року

Впродовж двох останніх років вона - безаперечний лідер нашої збірної найуспішнішого для України зимового виду спорту. Дивно, як їй вдалося здобути першу індивідуальну медаль ЧС в 30 років. А точніше - дві "бронзи", доповнивши їх "сріблом" в естафеті. Три нагороди ЧС ніхто з українських біатлоністів не вигравав дев"ять років, з часів Олени Зубрилової! Оксана могла показати результат ще краще, якби вдалася підготовка. Але її маленький син захворів, і повністю зосередитися на спорті ніяк не виходило.

За кого голосувала:

1. Інна ОСИПЕНКО-РАДОМСЬКА

2. Наталія ДОБРИНСЬКА

3. Віктор РУБАН

Анатолій ТИМОЩУК (футбол, Кубок УЄФА і Суперкубок)

10 місце (0 очок) - Трофей року

Найуспішніший наш футболіст цього року, капітан, лідер, честь і совість "Зеніту" привів пітерців до тріумфу в Кубку УЄФА. А в матчі за Суперкубок його команда обіграла переможця Ліги чемпіонів - великий "Манчестер Юнайтед". Анатолій ще раз довів, що не дарма росіяни виклали за нього $20 млн - рекордний трансфер для місцевої Прем"єр-ліги. Своєю грою, самовіддачею і стабільністю Тимощук звернув на себе увагу "Баварії".

За кого голосував:

1. Жіноча збірна з фехтування

2. Василь ЛОМАЧЕНКО

3. Сестри БОНДАРЕНКО

"Газета по-київськи"
Зараз ви читаєте новину «ТОП-10 найкращих спортсменів року в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі