середа, 19 листопада 2008 19:18

Топ-10 найбагатших власників футбольних клубів (ФОТО)
20

Вкладати гроші у футбол, придбавши навіть найуспішніший клуб, виявляється, не зовсім прибуткова справа. Скоріше навпаки. У 2003 році російський мільярдер Роман Абрамович купив англійський клуб "Челсі" у зеніті його слави. Та попри свою зірковість, команда зможе вийти з мінусового балансу лише у 2011 році. Тобто жодного прибутку для власника – самі витрати на трансфери, підтримку матеріальної бази і погашення давніх боргів. І це при тому, що за "Челсі" Абрамовичу довелося віддати 662 млн. доларів!

Forbes вирішив перевірити, хто з благодійників спорту, а за сумісництвом і власників футбольних команд нині є найбагатшим. До топ-10 не потрапив вітчизняний мільярдер Ринат Ахметов. Донеччанину не вистачило трохи менше мільярда доларів, аби потрапити на 10 сходинку рейтингу.


Топ-10 найбагатших власників футбольних команд (Forbes)

1. Олег Дерипаска (Oleg Deripaska)

Статок на березень 2008: $28 млрд.

Команда: "Кубань", Росія (Kuban Krasnodar)



Російський алюмінієвий магнат вирішив придбати місцеву команду в 2004 році. Мільйони, вкладені у клуб, не принесли віддачі. Ще у 2003 році на команду покладали великі сподівання – вона вибилась у першу лігу. Однак на кінець 2004 знову опинилась у другій лізі. Та сама історія повторилася у 2006 та 2007 роках. Зараз команду очолює український фахівець Олег Протасов, з яким команда наступний сезон гратиме у російській Прем"єр-лізі.

2. Роман Абрамович (Roman Abramovich)

Статок на березень 2008: $23,5 млрд.

Команда: "Челсі", Англія (Chelsea)


Відомий мільярдер не пошкодував $662,2 млн., аби у 2003 році придбати клуб і створити з нього футбольну команду своєї мрії. Він витратив ще $406,4 млн. на нових легіонерів, нову тренувальну базу та форму для команди. Абрамович забажав, аби його підопічні носили червону форму – на знак успіху та перемоги. Незважаючи на такий оптимізм власника, клуб перестане витягувати гроші з його кишені лише у 2010-2011 роках.

3. Лакшмі Міттал (Lakshmi Mittal)

Статок на листопад 2008: $20,5 млрд.

Команда: "Квінс Парк Рейнджерс", Англія (Queen"s Park Rangers)


Промисловому магнатові, власнику Arcelor-Mittal не дає спокою думка про підкорення Європи. За кілька років Лакшмі Міттал планує вивести придбаний ним у 2007 році клуб у прем"єр-лігу, а там вже й до завоювання Старого Світу недалеко. 

4. Амансіо Ортега (Amancio Ortega)

Статок на березень 2008: $20,2 млрд.

Команда: "Депортіво", Іспанія (Deportivo De La Coruna)


Заробити мільйони Ортезі допомогли акції корпорації Inditex, котра серед іншого володіє брендом Zara. Поки що доля посміхається меценату: його підопічні цього року вийшли на шосту позицію прем"єр-ліги, що складається з 20 команд. А це для "Депортіво" дуже непоганий результат.

5. Пол Аллен (Paul Allen)

Статок на серпень 2008: $16 млрд.

Команда: "Сіетл Саундерз", США (Seattle Sounders)


Власник Microsoft додав до своєї колекції, що включала команду Seattle Seahawks Національної ліги американського футболу і команду НБА Portland Trail Blazers, ще й футбольний клуб. Неабиякий досвід Аллена як спортивного менеджера вже дає позитивні результати. Першим кроком до посилення складу команди стало підписання контракту зі шведським футболістом – зіркою Фреді Люнгбергом (Freddie Ljungberg).

6. Франсуа Піно (Francois Pinault)

Статок на березень 2008: $16,9 млрд.

Команда: "Ренн", Франція (Stade Rennais)


Власник компаній модної індустрії, що входить до Group PPR (контролює бренди Gucci та Balenciaga), придбав французький футбольний клуб "Ренн" 1998 року. Уся сім"я насолоджується грою улюбленої команди: нещодавно сина Піно було помічено на одному з матчів разом із колишньою пасією Сальмою Хайєк.

7. Сильвіо Берлусконі (Silvio Berlusconi)

Статок на березень 2008: $9,4 млрд.

Команда: "Мілан", Італія (A.C. Milan)


Далекого 1986 року Берлусконі став не лише власником клубу, а й президентом "Мілану", котрий і досі лишається дуже вдалим придбанням. Минулого року команда завоювала головні трофеї – кубки FIFA Club World Cup та UEFA Champion"s League. Мільярдер не шкодує грошей на придбання найкращих гравців. За Рональдіньйо клуб віддав $26,3 млн.

8. Алішер Усманов (Alisher Usmanov)

Статок на березень 2008: $9,3 млрд.

Команда: "Арсенал", Англія (Arsenal)


Співвласник лондонського клубу може не хвилюватися – команда нині посідає третє місце в англійській прем"єр-лізі. Усманову належить 23% "Арсеналу". Іншим співвласником є американський мільярдер Стенлі Кронке (E. Stanley Kroenke).

9. Філіп Аншутц (Philip Anschutz)

Статок на серпень 2008: $8 млрд.

Команди: "Лос-Анджелес Гелаксі", "Г"юстон Динамо", "Гаммербі", США (L.A. Galaxy, Houston Dynamo, Hammarby)


Мільярдера Філіпа Аншутца можна назвати людиною різнобічних спортивних смаків. Адже у його власності опинилися одразу два клуби. Власник корпорації AEG group володіє шведською командою Hammarby та американською L.A. Galaxy, а також Houston Dynamo. Із нежиттєздатного клубу Galaxy перетворився на переможця нинішньої ліги. Здобутий трофей вдячні спортсмени присвятили Аншутцу.

10. Джон Фредеріксен (John Fredriksen)

Статок на березень 2008: $8 млрд.

Команда: "Валеренга", Норвегія (Valerenga)


Цей кіпрський бізнесмен був настільки заклопотаний купівлею-продажем кораблів, морських промислових та риболовецьких суден, що вперше відвідав матч власної команди лише через три роки з дня її придбання. Ходили чутки, що Фредеріксена цікавить англійський "Тоттенгем". Однак близька до мільярдера людина зауважила, що однієї футбольної команди для ділової людини цілком достатньо.

rate1


Зараз ви читаєте новину «Топ-10 найбагатших власників футбольних клубів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі