неділя, 11 грудня 2016 09:00

"Теоретично ми можемо грати у фіналі Ліги Європи" - Тарас Степаненко
7

Опорний півзахисник донецького "Шахтаря" Тарас Степаненко розповів Gazeta.ua, що змінилося з приходом Паулу Фонсеки, чого команді забракло для виходу у фінал минулорічної Ліги Європи і кого з бразильців можна натуралізувати для збірної України.

 

Як оціните рівень суперників у чемпіонаті України?

"Зрозуміло, що найбільше протистояння у нас іде з київським "Динамо". Раніше були такі клуби, як "Дніпро" і "Металіст". На жаль, таких сильних команд в Україні все менше. Єдиний клуб, який дотягує хоч би до рівня суперників Ліги Європи — це луганська "Зоря".

Хоча є 3-4 команди, які могли б додати, але на заваді стають фінансові проблеми. Коли гравець думає не про свою гру, а про те, як отримати зарплату, тренеру важко зробити щось з психологічним станом підопічних. Тому зараз ці клуби переживають серйозний спад. Взагалі, чемпіонат України став набагато слабшим, ніж був раніше".

Безпрограшна серія "Шахтаря" у всіх турнірах складає 24 матчі. Чи можна пройти чемпіонат України без поразок?

"У футболі все реально і хотілося б підкорити таке досягнення. Але це важко зробити. Ми граємо на трьох фронтах. Також у нас дуже багато матчів і перельотів".

 

Як португальський наставник Паулу Фонсека пристосувався до роботи у кочових умовах?

"Команда вже звикла. Ми граємо так третій рік. Але Фонсека трохи скинув з нас навантаження. Він дає нам більше часу на відпочинок, і вильоти у нас відбуваються після вечері. На перший погляд це дрібниці, але вони дозволяють нам більше часу проводити із сім'ями. Це знижує емоційну та фізичну втому. Це один із дуже великих плюсів і заслуг Фонсеки".

Що для вас означає відрив від "Динамо" - 10 очок?

"Поки це означає тільки те, що ми попереду. Нам потрібно вигравати кожен матч, щоб ця різниця зберігалася. У другій частині сезону нас чекає поділ на шістки. У першій шістці гратимуть найкращі команди України. Там вже буде цікавіше.

Думаю, там буде важче здобувати очки. Хочеться, щоб це був серйозний міні-турнір. І щоб у всіх команд, які туди вийдуть, були серйозні амбіції: боротьба за єврокубки і за призові місця. Нам важливо зберегти цей гандикап, щоб відчувати впевненість. Наше завдання — виграти чемпіонство".

 

Команда почала більше забивати. Як вдалося покращити реалізацію моментів?

"Завдяки щоденній роботі. У команді зібрані футболісти високого рівня. Наші гравці технічні і можуть вирішити долю епізоду самотужки. Також є командні дії, які дозволяють нам за допомогою комбінацій доходити до воріт суперника. Ми створюємо моменти і потрібно їх реалізовувати. Хлопці практично кожного дня працюють на тренуваннях над цим компонентом. Все це призводить до того, що ми забиваємо голи. Просто так нічого не дається. Тільки щоденна робота дозволяє досягати результату".

Як оціните футбол, який зараз показує "Шахтар"? У чому потрібно ще додати?

"Завжди можна вдосконалюватися. "Шахтар" ставить тільки найвищі завдання. Ми подивимося на наш рівень у таких матчах, як проти "Динамо" 12 грудня і у плей-оф Ліги Європи. Дай Бог, щоб пройшли в єврокубку якомога далі.

Рівень футболістів говорить про те, що ми повинні грати із серйознішими суперниками. Тільки в таких поєдинках будуть очевидними наші помилки, огріхи і те над чим треба працювати. Подивимося на це вже навесні.

Думаю, тренерський штаб має бути задоволений тим, як ми зараз виступаємо. Ми виконуємо всі вимоги Фонсеки. Зрозуміло, що помилки трапляються. Завжди є над чим працювати і куди прогресувати".

 

Яка стеля можливостей у "Шахтаря"?

"Зрозуміло, що у кожної людини є певна межа. Ми це відчули, коли виступали у групі Ліги чемпіонів з "Реалом" і ПСЖ у минулому сезоні. З такими суперниками було важко грати. Вони досвідчені і знають, як повернути у свій бік різні ситуації. Технічне оснащення у них на дуже високому рівні. Плюс є навколофутбольні моменти. Арбітри захищають зірок. Вони розуміють, що на них все тримається і тому оберігають їх.

Після матчів з такими суперниками розумієш, куди потрібно прагнути. Коли побачив, як люди грають на високому рівні, то намагаєшся наблизитися до них. У будь-якому випадку ти рухатимешся вперед і ростимеш. Межі для вдосконалення немає.

Тим не менше, кожен футболіст повинен робити добре те, що він вміє. Якщо захисник почне щось видумувати і гратиме, як атакувальний півзахисник, то це тільки нашкодить команді. Тобто, якщо кожен виконуватиме свою роботу на полі і робитиме те, чого від нього вимагає тренер, то ростиме, як особисість, так і команда. Ти працюєш на колектив, здобуваєш результат і ростеш в індивідуальному плані".

"Шахтар" виграв всі матчі групового етапу Ліги Європи. Про що це свідчить?

"Ми серйозно налаштовані і виходимо на кожен матч, щоб досягати перемоги. Неважливо, хто з'являється на полі. Кожен доводить, що він вартий грати у складі "Шахтаря". У нас здорова конкуренція у команді. Якщо хтось випадає зі складу, то гравець, який його замінює, грає так, що різниці практично не видно. У нас є концепція і певна структура. Якщо футболіст знає, як діяти на тій чи іншій позиції, то потім йому буде легко увійти в гру. Зараз ми це показуємо.

Фонсека проводить ротацію. Думаю, що всі мають бути задоволені, адже практично всі футболісти грають. Немає такого гравця, який би працював і йому не дали б шанс вийти на поле".

 

Завдяки чому "Шахтар" може дійти до фіналу Ліги Європи?

"У минулому сезоні ми зупинилися за крок від вирішального матчу турніру. Нам бракувало досвіду, щоб пройти "Севілью". Ми пропустили дуже важливі голи на початку і наприкінці матчів. Це були ситуації, в яких нам забракло досвіду. А так "Шахтар" добре виглядав протягов усього турніру.

У цьому сезоні у нас великий потенціал. Теоретично ми можемо грати у фіналі Ліги Європи. Але футбол непередбачуваний. Може трапитися все, що завгодно. Наприклад, такий матч як проти "Янг Бойз" на виїзді ("Шахтар" програв у серії пенальті і вилетів з Ліги чемпіонів).

Ми працюємо і хочемо досягти максимальних результатів. Якщо команда зможе дійти до такого етапу у цьому престижному турнірі, то це буде чудово".

"Шахтар" став базовою командою збірної України. Що це дає в ігровому плані?

"Яка різниця між клубом і збірною? Наставнику національної команди важче. У нього є короткий проміжок часу, за який треба зібрати команду і донести до гравців структуру та концепцію гри, щоб кожен футболіст розумів свої дії на полі. У "Шахтарі" одна схема гри, у "Динамо" - друга, а в "Дніпрі" - третя. Потрібно всіх збірників звети до спільного знаменника.

А коли є базовий клуб, то легше у тому плані, що ти вже знаєш, як грати і розумієш, як діє твій партнер по команді. У цьому випадку тренерському штабу легше організовувати колектив. Це нормальна практика.

Я читав книжку про Хосепа Гвардіолу. Там написано, що коли "Барселона" виграла всі трофеї, то те саме зробила збірна Іспанії. Практично 60-70% гравців каталонського клубу виступали за національну команду. Тоді Іспанія виграла Євро і Кубок світу. Коли є кістяк команди, тренеру легше організовувати навколо нього гравців.

Але у збірній все швидко може змінюватися. Рік чи два назад основу збірної України складали гравці "Динамо". Зараз кістяк команди формують футболісти "Шахтаря". Хто показує кращі результати, той і має викликатися. А не так, що я колись класно грав і тепер теж буду у збірній. Має бути здорова конкуренція. Тренери дивляться на результати команди і на індивідуальні дії кожного гравця. Думаю, зараз у збірній діє чисто спортивний принцип".

 

Наставник збірної Фінляндії Ханс Бакке найбільше виділяв з українських футболістів саме вас. Як вам вдалося стати ключовим гравцем команди Андрія Шевченка?

"Є структура гри, яка передбачає, що футболіст на моїй позиції повинен грати важливу роль. Це може бути, хто завгодно: я, Максим Малишев чи Сергій Рибалка.

Опорний півзахисник має правильно діяти, щоб команда могла контролювати м'яч і відразу могла перемикатися на оборону. Це тонкі моменти. Тому на людей, які діють у центрі поля, лягає велика відповідальність. Через це я почав більше грати з м'ячем. Всі ці моменти нам пояснюють і показують на тренуваннях. Коли це награється на заняттях, а потім ти переносиш все на гру, то видно, як команда діє і які гравці більше опиняються з м'ячем. Ось і весь секрет.

Коли ти розумієш, що робити на полі, то тобі легше грати. Думаю, це видно по наших матчах. Збірна України змінилася за період роботи з Андрієм Миколайовичем".

Ігор Дуляй каже, що Андрій Шевченко використовує принципи, за якими працює Фонсека.

"Наскільки я зрозумів, то наставники завжди на зв'язку і постійно контактують між собою. Мауро Тассотті, Андреа Малдера та Рауль Ріанчо приїжджають на наші матчі. Якщо у тренерів сучасні європейські підходи і стиль гри, то чому б їм не обмінюватися інформацією.

Хоча "Шахтар" і збірна грають по-різному. Якщо гра у захисті десь подібна, то півзахисники діють зовсім по-іншому".

 

Чи обговорюєте з бразильцями тему збірної України та можливої натуралізації?

"Так, ми спілкуємось на цю тему. Якщо футболіст високого рівня, готовий допомогти нашій країні, давно живе в Україні, поважає її і це його особиста ініціатива, то це могло б допомогти нашій збірній. Не всі з цим згодні. У кожного є своя думка. Ніхто нікому не нав'язує своїх поглядів. Але я вважаю, що деякі гравці "Шахтаря" могли б підсилити збірну. Прізвища? Всі ті, чиї імена з'являються у пресі. Зокрема, Марлос. Тайсон вже заграний за збірну Бразилії.

Ніхто не каже, що потрібно натуралізувати велику групу гравців. Але якщо футболіст сам зацікавлений, то чому б ні? Таке відбувається практично у всіх країнах світу".

А яка позиція, щодо натуралізації у гравців збірної України?

"Не можу говорити за всіх. Рома Зозуля проти і відкрито про це говорить. Це його думка і ми її поважаємо. Всі футболісти "Шахтаря" і гравці "Динамо" загалом не проти натуралізації. Головне, щоб ініціатива виходила від самого гравця. Не правильно використовувати метод батога і пряника, змушувати когось чи давати якісь додаткові умови. А якщо людина сама хоче, то це цілком нормально".

Ви багато читаєте. Якби ваші одноклубники запитали вас, які книги ви б їм порадили?

"Дуже цікаві біографії сера Алекса Фергюсона та Хосепа Гвардіоли. Вони виграли всі можливі клубні трофеї і працювали з великими футболістами. Такі книги будуть корисними для будь-якого гравця".

12 грудня о 14:00 пройде жеребкування 1/16 фіналу Ліги Європи. А о 19:00 "Шахтар" зіграє з "Динамо" в матчі 18 туру прем´єр-ліги.

ФОТО: shakhtar.com, fc-metalist.com

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисник "Шахтаря" назвав фразу, яка найчастіше звучить у роздягальні команди

Зараз ви читаєте новину «"Теоретично ми можемо грати у фіналі Ліги Європи" - Тарас Степаненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі