Ексклюзиви
неділя, 20 жовтня 2019 20:11

Тасотті та Малдера міняють тактику збірної України

Збірна України з футболу достроково, за два тури до завершення відбірного етапу вийшла з 1 місця на Євро 2020. Тренером команди є зірковий Андрій Шевченко. Помічниками – італійці Мауро Тасотті й Андреа Малдера. Наша розповідь – про них.

Тассотті народився 19 січня 1960 року в Сан-Базіліо, який тільки формально числився районом Риму, а насправді був далеким передмістям - "боргата". Місцеві жителі вибиралися в ті часи в кращому випадку в магазини на Віа Тібуртіна, а площа Пьяцца Навона і Іспанські сходи бачили тільки по телевізору або ж уявляли собі в казкових мріях. Як Париж. Зате футбольних полів в Сан-Базіліо було цілих два. Чи треба говорити, що весь вільний від школи час Мауро ганяв у футбол.

Римлянин Тассотті вболівав за "Рому", а потрапив до складу "Лаціо" - в руки легендарного Боба Ловати - вигравши в молодіжці Кубок Примавери.

5 листопада 1978 року 18 річний Мауро дебютував в Серії А. У той же день його одноліток Франко Барезі проводив свій сьомий матч за команду з одного великого північного міста. Щоб ці два футболісти зустрілися, доля Тассотті повинна була зробити крутий поворот. "У 20 років я зважився залишити сім'ю, місто, де я народився і виріс, друзів, з якими зустрічався кожен день, ганяв м'яч", - згадує Тассотті. Після двох сезонів, проведених у вищому італійському дивізіоні за "Лаціо", Тассотті відправився в "Мілан" ... в Серію Б.

Ось як представив новачка уболівальникам журнал "Форца Мілан!" У вересні 1980 року: "Остання знахідка Боба Ловати для основи "Лаціо"стала першою покупкою "Мілана" в цьому сезоні. Надійний, похмурий захисник". Сам Ловата видав Мауро щось на зразок рекомендаційного листа: "Це відмінне придбання, "Мілан" ніколи не пошкодує про нього. Тассотті - один з тих, хто не залишає супернику жодних шансів, хто чіпляється зубами, хто бореться до кінця.

 

Перехід Тассотті з серії А в серію Б здивував буквально всіх. Джанкарло Дотто в книзі "Досконала команда" пояснює те, що трапилося дуже просто: "Тут не обійшлося без волі долі і класичного зачину "якби ..." Якби Бруно Джордан не попався на тоталізаторі, то в "Мілані" грав би він, а не Тассотті" .

Але вже за підсумками першого сезону клубний журнал давав йому позитивну характеристику: "Наш римський хлопець грав з перемінним успіхом. Деякі відмінні матчі були зіпсовані арбітрами ... і його темпераментом. Він пропустив чотири гри, і його відсутність відразу позначилося Роль Тассотті в захисті не заперечується - це сила".

А ще у Тассотті були чудові тренери. Нільс Лідхольм перетворив гравця, якого самі міланці беззлобно називали "захисничище". Незабаром його вже почнуть називати "Кампуш" - як Кампуш Сантоса - і "міланським бразильцем".

З Лідхольмом Мауро пройшов школу "зонного захисту", а вже коли прийшов Саккі, почалися справжні університети, після закінчення яких весь футбольний світ вивчить магічну захисну формулу напам'ять: Тассотті - Костакурта - Барезі - Мальдіні.

І якщо Франко Барезі по праву вважається першим гравцем нового "Мілана", то Мауро став другим. Він був частиною цієї "команди непереможних".

Коли Тассотті прийшов в "Мілан", далекоглядний Джанні Рівера полегшено зітхнув: "Ну ось, позицію правого захисника ми закрили років на 10".

 

Для багатьох італійських тіффозі пам'ятний фінал Кубка європейських чемпіонів відбувся в 1989 році, коли "Мілану" протистояла "Стяуа". Так вважав і сам Тассотті, поки не настав рік 1994-й, коли "россонері" розгромили з рахунком 4:0 "Барселону".

Вболівальники запам'ятали в зв'язку з цим матчем два епізоди за участю Тассотті. Епізод перший, тривожний - передматчевий. Барезі дискваліфікований, і на його місце повинен вийти Мауро. Епізод другий, щасливий - післяматчевий. Капітан Тассотті переможно підкидає в нічне небо п'ятий в історії "Мілана" Кубок чемпіонів. Чого йому коштував цей вечір зокрема, і вся ця робота протягом чотирнадцяти років, знає тільки він сам.

Час минав, гравці приходили і йшли - хто-то в оренду, а хтось назавжди. Тассотті не покидав "Мілан" ні на один день:

- У мене завжди був спокійний відпустку. Уявіть собі, моє ім'я жодного разу не згадувалося в зв'язку з трансферними кампаніями. Я закінчував сезон, їхав у відпустку і точно знав: через місяць повернуся і побачу все той же. Я завжди був упевнений, що залишуся, тому ніколи не просив, щоби мене продали.

Все обвалилося влітку 1995 року. Тренер "Мілана" Фабіо Капелло зібрав журналістів перед початком сезону, щоб повідомити: "Тассотті не буде, він поїхав додому. Офіційно він травмований. - Очі Залізного Фабіо зрадницьки зволожилися. - Грати Мауро не буде. У дружини Антонелли рак". Але Тассотті повернувся в команду і продовжив тренування. Він привозив з собою дітей, піклувався про них, повертався до роботи, а потім знову тікав до дочки і сина. 12 лютого 1997 року Антонелли не стало, і життя Мауро накрила похмура тінь. Він так і не вибрався з цієї тіні, хоча вже через дев'ять днів після похорону дружини вийшов на матч у Перуджі.

Він повернувся, але вже в інший світ, в інший "Мілан". Захист команди, де наймолодшим був 30-річний Костакурта, в цілому було 140 років. За сезон "Мілан" зібрав більше поразок, ніж за п'ять років при Капелло.

У 1990-му Мауро обіцяв, що його ніколи не побачать на тренерській лаві - він збирався стати фінансистом. Але тепер все було інакше. У Тассотті залишилася тільки сім'я - діти і "Мілан". Їх потрібно було піднімати. Мауро став тренером молодіжного складу і в 1999-му і 2001-му виграв два найпрестижніших турніру в Віареджо. Після таких успіхів його відразу покликали в "Парму", але Тассотті відмовився: "Я повинен ростити дітей. І потім, в "Мілані" я завжди відчував себе як удома".

18 березня 2001 року в альманасі "Паніні" з'явився запис: "Мілан" - "Барі" 4:0. Тренер - Тасотті (1), спортивний директор - Чезаре Мальдіні (1)". У тандемі вони пропрацювали до кінця сезону, організувавши незабутню "тенісну партію" проти "Інтера" - 6:0.

Пізніше Тасотті зізнається, що хотів тренувати "Мілан", але шансу не отримав. А коли його покликав Шевченка в збірну України – відразу ж погодився.

 

- Андрій Шевченко завжди цікавився тактичними аспектами. Ми з ним розбирали, як треба рухатися нападаючому і як використовувати вільні зони. Часто удвох аналізували якісь епізоди, які його турбували. Було цікаво, а ті, кому цікаво, потім хочуть і самі працювати.

Шевченко не здається суворим тренером. Він швидше за уважний щодо дисципліни. Якщо команда організована за межами поля, так буде і на полі. Якщо не буде порядку в побуті, що не буде його і на поле.

Інший італієць у збірній – Андреа Малдера народився у Мілані 18 травня 1971 року у футбольній сім'ї. Батько (чемпіон світу 1969 року) і дядько (чемпіон Італії 1979 року в складі Мілана). Обидва – екс-гравці Мілана і інших клубів, а також національної збірної Італії 70-х років.

Як гравець Андреа сформувався в секторі дитячо-юнацького футболу "Мілана", але на офіційному дорослому рівні з клубом так і не досяг висот (кілька передсезонних і товариських ігор). Кілька років відпрацював в головній команді "Мілана" в якості помічника по тактиці при таких тренерах, як Леонардо, Зеєдорф, Аллегрі, Індзагі, але в сезоні 2015-2016 повернувся в департамент дитячо-юнацького футболу клубу, очоливши відділ відеоаналізу при ньому. Там займався, в тому числі, аналізом дій молодих гравців "Мілана", які знаходились в оренді в інших клубах.

 

Всього в "Мілані" Малдера провів 37 років! Він мав контракт з "Міланом" до червня 2017 року, однак за спільним рішенням (як і Мауро Тассотті) його розірвав. Відхід Малдери з "Мілана" був вирішений наперед, оскільки остання його посада не була на рівні його можливостей і професійних запитів. Аналітика дитячо-юнацького футболу після багатьох років роботи з головною командою – це було лише тимчасовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна скасувала Роналдо путівку на Євро" – огляд європейської преси

Малдера як тактик особливу увагу приділяє вивченню противника і його гри, вважаючи за краще грати "другим номером", підлаштовуючись під суперника, знаходячи його вразливі місця і жалячи туди, в тому числі й використовуючи "стандарти". Обережність тактичних схем у виборі малюнка гри можна вважати основною домінуючою якістю Малдери-тактика

Зараз ви читаєте новину «Тасотті та Малдера міняють тактику збірної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути