понеділок, 19 квітня 2021 15:00

Суркісу залишаються спогади, Ахметову - мрії

Суркісу залишаються спогади, Ахметову - мрії
Ідею Суперліги вже розкритикували провідні політики Європи – Джонсон і Макрон. Фото: thesuperleague.com

12 топклубів клубів Європи оголосили про створення футбольної суперліги. Це рішення не стало сюрпризом. Нагадуємо лютневий текст із журналу "Країна".

"Власник "Динамо" Ігор Суркіс досі пишається виходом до 1/2 фіналу Ліги чемпіонів-1999, а його колега з "Шахтаря" Рінат Ахметов мріє виграти турнір. Очевидно, найближчим часом такої можливості в нього не буде.

18 лютого обидва наші клуби стартують у плейоф Ліги Європи. Двома днями раніше поновиться Ліга чемпіонів. Там, крім грандів єврофутболу типу "Реала", "Барселони", "Ювентуса", "Баварії", будуть і клуби середньої руки – "Порту", "Лейпциг", "Севілья".

Але все йде до створення Суперліги. На початку 1990-х тодішній власник "Мілана" Сільвіо Берлусконі "продавив" реформацію Ліги чемпіонів. Зараз його справу продовжує Флорентіно Перес – президент "Реала". Йому не цікаво грати з умовними ференцварошами в ЛЧ та ейбарами в національному чемпіонаті. І його футболістам теж. Краще щотижня протистояти рівним собі. Можливо, поєдинки винятково між титулоносіями швидко набриднуть глядачам, і ті стомляться щотижня споживати червону ікру, яка втратить смак, але прибутки генеруватимуть стабільні. І в часи пандемії та падіння доходів такий шлях – невідворотний. Виживуть найсильніші й найвідоміші. "Динамо" й "Шахтар" до таких не належать.

Добре, що 2018-го Київ устиг прийняти фінальний матч Ліги чемпіонів. Бо в гонитві за грошима Європейська Суперліга призначатиме вирішальні поєдинки в Пекіні чи Нью-Йорку, Токіо або Мельбурні.

Тому Суркісу залишиться тільки згадувати, а Ахметову – мріяти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перес розповів, для чого створили Суперлігу

Ідея створення Суперліги передбачає чемпіонат найсильніших і найбагатших команд Європи. Такий турнір може замінити європейські чемпіонати та єврокубки.
Щороку до турніру приєднуватимуться нові клуби на основі процесу приймання. Планується 20 команд, які поділять на дві групи. Матчі Суперліги планують проводити в середині тижня. За один сезон Суперліги команди проведуть 18-23 матчі кожна. Усі клуби-члени під час вступу до Суперліги отримають до €350 млн кожен.
Як раніше вже заявляли УЄФА й шість федерацій, клубам, котрі погодяться брати участь у Суперлізі, заборонять грати в будь-яких інших змаганнях на національному, європейському або світовому рівні, а їхнім гравцям можуть відмовити в можливості представляти свої національні збірні на великих міжнародних турнірах.
Суперліга має стартувати в серпні 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Суркісу залишаються спогади, Ахметову - мрії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі