субота, 17 липня 2021 18:33

Суперкубок УЄФА в Харкові: чому в 2025 вийде

Суперкубок УЄФА в Харкові: чому в 2025 вийде

Новина про те, що Харків буде претендувати на Суперкубок УЄФА-2025 дуже порадувала харків'ян, які пам'ятають Євро-2012. Неймовірний душевний підйом, радість свята, відчуття того, що попереду нова ера в житті міста. Всі ці спогади разом нахлинули - разом з розумінням матеріальних вигод від проведення турніру такого рівня. Тому що аеропорт, стадіон, дороги і т.п. в Харкові залишилися і після Євро-2012, служачи городянам вірою і правдою.

А тим часом футбольні експерти аналізують шанси "першої столиці" прийняти цей престижний матч між переможцями Ліги Чемпіонів і Ліги Європи, які проводяться під егідою УЄФА.

Фальстарт 2021

Символічно, що про своє бажання провести Суперкубок-2025, Харківська міськрада на чолі з Ігорем Тереховим заявила саме в цьому році.

Тому що 2018 року тодішні "очільники" Харківської області вже обіцяли забезпечити Харкову Суперкубок-2021 (!). Відомий навколофутбольний діяч Сергій Стороженко в якості радника тодішньої губернаторші Юлії Свелічной і співвласника "Металіста +1925" (створеного з розрахунком продати це творіння Олександру Ярославському, президенту справжнього "жовто-синього" ФК "Металіст") пафосно віщав з телеекрану:

"Ініціатива належала Голові області Юлії Світличний. Під керівництвом Юлії Олександрівни, ми отримали доручення, які вона контролювала особисто. Наші зв'язки з Федерацією футболу України, з Професійною Лігою України свідчить про те, що Харків - це таке місто, яке має повне розуміння з боку цих організацій по повній підтримки цієї заявки".

Погодьтеся, сказано красиво. І явно в подяку за "моральну та ідеологічну" підтримку "Металіста 1925" Світличної.

Правда, гора в результаті народила мишу. Незабаром харків'яни дізналися з повідомлення УЄФА в Twitter: "УЄФА 2021 #SuperCup пройде в Белфасті, Північна Ірландія, на національному футбольному стадіоні Windsor Park". А вже в цьому році зрозуміли, що "Металіст 1925" не має шансів стати справжнім "Металістом". Тому що Олександр Ярославський, творець харківської футбольної легенди, здобувач Євро-2012 для свого рідного міста вибрав для відродження свого дітища інший базис - друголіговий ФК "Метал", який входить в новий сезон вже "Металістом" з усією клубною атрибутикою, рекордно заповненими трибунами і навіть з іноземними легіонерами. Та й Стороженко, крайньою мірою, останнім часом не має права говорити від імені "1925": йому це заборонили справжні власники - бізнес-ділки з "зеленої енергетики", близькі до ХОДА.

Вперед, "Металіст"!

Ця цитата з клубного гімну "жовто-синіх" дуже доречна в боротьбі за Суперкубок-2025. Але тільки "Металіст" тут не футбольний клуб, а його домашній стадіон.

УЄФА може взяти, а може і не взяти до уваги, що в 2025-му ФК "Металіст" відзначить свій столітній ювілей. Хоча під час фінальних матчів на лондонському "Уемблі" Олександр Ярославський розповідав про те, як він зараз підніме з попелу легендарний харківський клуб чолі УЄФА Олександру Чеферін. А репутація Ярославського там явно best of the best. Як колись говорив директор Євро-2012 від УЄФА, "кейс Ярославського" в їх практиці унікальний. Це єдиний в історії європейського союзу футбольних асоціацій випадок, коли одна людина, приватний інвестор, зумів домогтися для свого міста статусу приймаючого, вклавши в підготовку інфраструктури до турніру $300 млн і 5 років життя.

А ось що точно візьмуть до уваги боси європейського футболу - це функціональні характеристики харківського стадіону "Металіст" і його правову чистоту. А ці параметри як раз-то і відрізняються, причому радикально, в 2018 і зараз.

Дві різниці

2018 року великого футболу de facto в Харкові не було. Клуб декласований, інфраструктура безхазяйна після втечі Курченко, гроші в неї з часу догляду Ярославського з "Металіста" не вкладає ніхто. І на цьому тлі місцева влада звертається в УЄФА... No name люди і сумнівна в плані фізичного стану та правового статусу інфраструктура.

Тому Суперкубок-2021 у Дубліні цілком закономірний, а поразка Харкова в боротьбі за нього була очікуваною.

Сьогодні ситуація зовсім інша. І не тільки тому, що Ярославський знову в грі. А тому що все прозоро. У Харкові заявили про приватно-міське партнерство в справі відродження легенди "Металіста" - як самого клубу, так і футбольної інфраструктури міста. Харківська облрада передала відповідні об'єкти, які перебували в його віданні, на баланс міста, а Харківська міськрада їх вчора прийняла. Крім цього, міськрадівські депутати погодилися забрати спецконфіскованное у Курченка майно клубу в комунальну власність, тепер справа тільки за формальним схваленням Кабміну.

Тим часом Ярославський вже виділив на відновлення футбольної інфраструктури Харкова 163 млн грн. А міська влада - спочатку особисто Терехов, потім міськрада - звернулися до Андрія Павелка, главу Української Асоціації футболу, з пропозицією провести Суперкубок-2025 своєму місті, а координатором призначити все того ж Ярославського. Який вже одного разу був генеральним інвестором і координатором великого футболу в Харкові і показав суперрезультат.

Події розвиваються в турборежимі, а це європейські функціонери дуже цінують.

Так що, на відміну від 2018 року європейський клубний мегаматч в Харкові є де і є кому приймати. А харків'яни щиро вірять не тільки в єврокубкове майбутнє рідного "Металіста", але і в Суперкубок УЄФА-2025 на стадіоні "Металіст".

Зараз ви читаєте новину «Суперкубок УЄФА в Харкові: чому в 2025 вийде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі