Ексклюзиви
субота, 06 березня 2021 21:00

СРСР програв фінал Євро. Звільнили тренера й усю телевізійну команду

За планами організаторів 11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. Другий турнір виграла Іспанія.

У 1964 році значно більше європейських збірних виявило бажання позмагатися за титул чемпіона Європи 29 замість 17 в 1960. У фінальну частину пробилися чотири команди – збірні СРСР, Данії, Угорщини й господарі поля – збірна Іспанії.

Півфінал в Барселоні збірна СРСР виграла досить легко – 3:0. Данія в ті часи була командою любителів – шоферів, пекарів, листоношів. До того ж СРСР підтримувала численна іспанська діаспора – за рік до фіналу диктатор Франко дозволив повернутися всім, хто воював проти нього на боці республіканців. Найбільше опонентів приїхали саме з СРСР.

В іншому півфіналі Іспанія грала з Угорщиною Спочатку здавалося, що угорці будуть розгромлені, але їхній воротар творив дива – лише 1:0 на користь господарів. Потім гості оговталися й забили. Однак суддя скасував взяття воріт. Але настирні угорці досягли свого на 84 хвилині. Призначили додатковий час. Форвард Угорщини Бене мав два забійних моменти, але не реалізував їх. Натомість іспанці забили на 115-ій хвилині й вийшли у фінал – 2:1.

Там зійшлися зі збірною СРСР. На матч запізнився Франсіско Франко. Коли він з'явився в ложі "Сантьяго Бернабеу", стадіон заревів від захоплення. Радянські режисери здуру показали всю сцену. Вони ніколи не бачили, як виглядає Франко, лише з карикатур. Потім усіх винних звільнили з телебачення.

Першими забили іспанці на 7 хвилині. Відзначився Переда. Хусаїнов зрівняв рахунок за хвилину. А на 84 хвилині захисник Шустиков не влучив по м'ячу й Марселіно ударом головою приніс Іспанії золото.

Доля переможців була кращою аніж в гравців збірної СРСР.

  Збірну СРСР тренував Костянтин Бєсков. Фото РІА "Новості"
Збірну СРСР тренував Костянтин Бєсков. Фото РІА "Новості"

Тренер Хосе Вільялонга у молодості був затятим франкістом. У якості тренера вигравав із "Реалом" Кубок чемпіонів. Після тріумфу в 1964, гучно провалився на Кубку світу-1966. Після цього відійшов від справ. Помер у 1973 році.

Герой фіналу Марселіно був однолюбом. Усе життя присвятив одному клубу – "Реалу" із Сарагоси. Але спочатку був семінаристом і готувався стати католицьким священиком. Виступав за "Сарагосу" із 1960 по 1970 роки. Провів 14 матчів за збірну Іспанії. Востаннє – проти ФРН на Кубку світу 1966 року 1:2. Забив лише один гол, зате який – вирішальний у фіналі Євро самому Яшину. Окрім Кубка Анрі Делоне вигравав Кубок Ярмарків 1964 року та тричі – Кубок Іспанії. Зараз проживає у рідному місті Арес. Захоплюється яхтами. Кілька років тому газета "Марка" вручила йому трофей "легенда".

Автор ще одного м'яча – Хесус Марія Переда 9 років з 1961 по 1969 грав у півзахисті "Барселони". У футболці клубу забив 104 м'ячі. Із трофеїв мав лише два Кубка Іспанії і Кубок Ярмарок. То були не кращі часи для "Барселони" й Переда саркастично заявив:
– На жаль, я народився занадто рано, щоби вигравати трофеї.

До збірної його викликали рідко – лише 15 матчів. Помер у 2011 році. Мав на той час 73 роки.

Найкращим гравцем тієї команди залишається правий півзахисник Луїс Суарес Мірамонтес. Він був гравцем "Інтера". Ще в 1960, виступаючи за "Барселону" виграв "Золотий м'яч". В фінальній частині Євро-64 голів не забивав. Однак три м'ячі (два з них у фіналі) були забиті з його передач. До 35 років грав за "Інтер". Потім ще три сезони – за "Сампдорію". У складі "Інтера" двічі вигравав Кубок чемпіонів і Міжконтинентальний кубок. З 1988 по 1991 рік очолював збірну Іспанії. В середині 90-их тренував "Інтер". Луїсу виповнилося вже 85 років. Однак він активно коментує футбольні події, прискіпливо спостерігаючи за рідною "Барселоною".

  Луїс Суарес віддав на Євро три гольові передачі. Фото: "Інтер"
Луїс Суарес віддав на Євро три гольові передачі. Фото: "Інтер"

Нападник Амансіо грав за "Реал". У фіналі Кубка чемпіонів-1966 проти "Партизану" саме Амансіо зрівняв рахунок на 70 хвилині – 1:1. За 5 хвилин до кінця зустрічі Мадрид забиває переможний гол.

До 36 років Амансіо встиг забити за "Реал" 173 м'ячі. Іде тренувати дочірню команду "Реал Кастілья". Виховав Бутрагеньо, Мічела, Мартіна Васкеса та інших зірок. Дійшов до основної команди, але в сезоні 1985-86 провалився. В 2000 році саме його голос став вирішальним під час обрання Флорентіно Переса на посаду президента. Вдячний президент призначив Амансіо відповідальним за святкування 100-річчя клубу. Зараз має 81 рік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жодного живого. Вмерли всі переможці Євро-1960

Центральний захисник Фернан Олівелья все життя грав за "Барселону" – 513 матчів. Закінчив кар'єру в 1969 році. Зараз має 84 роки.

Півзахисник Ігнасіо Соко з ростом 184 см став незамінним гравцем "Реала" в центрі поля, успішно відпрацьовуючи в обороні і регулярно підключаючись до атак. Завершив кар'єру в останній грі сезону 1973/1974, в фіналі Кубка Іспанії, коли "Реал" розгромив "Барселону" 4:0. Тоді капітан мадридців Рамон Гроссо зробив красивий жест, передавши право першим підняти над головою завойований кубок Ігнасіо Соко. Помер Ігнасіо в 2015 році у віці 76 років.

Збірна Іспанії 44 роки не могла повторити свій успіх. Лише в 2008 перемогла у фіналі збірну Німеччини – 1:0, завдяки голу Фернандо Торреса. Ще через чотири роки у Києві розгромили Італію – 4:0.

Зараз ви читаєте новину «СРСР програв фінал Євро. Звільнили тренера й усю телевізійну команду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути