пʼятниця, 11 липня 2008 08:28

"Срібне" закінчення, або День фатального уколу

"Срібне" закінчення, або День фатального уколу

Мабуть, найбільш насиченим за емоціями став для українських любителів фехтування вчорашній день. І жіночій команді шаблісток, і чоловічий шпажистів цілком під силу було завершити чемпіонат Європи на п"єдесталі. Проте успіх посміхнувся лише одним. Та і посмішкою це назвати було складно, швидше, крива усмішка. Програти фінал з різницею в одне очко - що може бути більш прикрим? Проте навряд чи хтось дорікне дівчатам у небажанні і нестаранні. Медаль, нехай і срібна, це завжди медаль, а особливо, якщо це лише друга нагорода на чемпіонаті, та ще й здобута в неймовірній боротьбі.

Вчорашній день сміливо можна охрестити днем фатального уколу. Українські шпажисти у чвертьфіналі поступилися французам 36:37, а наші шаблістки не змогли дотиснути польок (44:45).

На шляху до фіналу українська команда у складі Галини Пундик, Ольги Харлан, Олени Хомрової та Ніни Козлової (остання, щоправда, на доріжці так і не з"явилася) без проблем перемогли спочатку команду Великобританії (45:29), а потім Угорщини (45:34). Саме угорки перекрили шлях у півфінал росіянкам.

Набагато напруженішим і драматичнішим виявився другий півфінальний поєдинок між командами Польщі і Франції. Програючи 32:40, польки змогли не тільки наздогнати суперниць, але і вирвати перемогу 45:43. Спостерігали за цим поєдинком і наші шаблістки, проте у фіналі історія повторилася.

На доріжку вийшло все те ж молоде, але дуже перспективне і талановите тріо - Галина Пундик, Ольга Харлан і Олена Хомрова. Харлан переможно почала фінал - 5:2. Александра Соча, фехтуючи з Пундик, змогла зрівняти рахунок (8:8), проте далі Галя взяла своє - 10:8. На свій другий поєдинок Хомрова, якій перед фіналом як кращій спортсменці у складі української команди вручили ключі від нового "Пежо", виходила за рахунку 25:17 на користь українок. Але саме з цієї миті і почалося сходження Польщі. 8:5 Соча виграє у Олени і скорочує відрив до п"яти очок. В"єчковська зрівнює рахунок з Пундик (31:31), проте Галя таки доводить свій міні-поєдинок до перемоги (35:32). У сутичці з Хомровою Йозвяк скорочує рахунок до двох очок (38:40).

Долю матчу вирішували Ольга Харлан і Олександра Соча: 40:40, три точних удари українки і один у польки, знову рівно - 43:43. Точний удар Сочі, і Польщу від "золота" відділяє всього очко. Проте Харлан його відіграє, але у вирішальний момент полька все ж таки проявили більше характеру, впевненості, психологічної стійкості... 45:44 - нестримна радість польок і розчарування українок.

- Просто треба навчитися вигравати, - сказала після бою Харлан.

Час виграти у наших дівчат ще буде. Головним стартом залишаються Олімпійські ігри, звідки наші шаблісти спробують повернутися з медаллю.

У чоловіків "золото" виграли французи у складі з найшляхетнішим фехтувальником турніру Ульріхом Робері. Приз за чесну гру йому вручили перед фіналом.

- Було декілька ситуацій, коли суддя хотів зарахувати мені укол, але це було б не чесно, адже він насправді був в підлогу. І я говорив про це, - пояснив Робері.

У фіналі французи познущалися над угорцями 45:33, у складі яких виступав і чемпіон Європи в індивідуальних змаганнях на шпазі Геза Імре. Бронзові медалі дісталися італійцям. У шаблісток у матчі за третє місце француженки перемогли угорок.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «"Срібне" закінчення, або День фатального уколу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі