пʼятниця, 08 серпня 2008 10:13

Сьогодні відкривається Олімпіада-2008

Сьогодні відкривається Олімпіада-2008
8 серпня о 8 годині 8 хвилин і 8 секунд по китайському часу (близько 15:00 по Києву) відбудеться відкриття XXIX Літніх Олімпійських Ігор в Пекіні. Пряму трансляцію церемонії можна буде побачити на "Першому національному" і телеканалі "Спорт 1". Вперше в історії олімпійського руху Олімпіада відбудеться в Китаї. Пекін був вибраний столицею XXIX Олімпіади 13 липня 2001 року на 112-ій сесії Міжнародного олімпійського комітету в Москві. Його конкурентами були Торонто (Канада), Париж (Франція), Стамбул (Туреччина) і Осака (Японія).

У Піднебесній було зроблено все, для того, щоб організувати Ігри на високому рівні. Так, Олімпійський стадіон спроектувало швейцарське архітектурне бюро "Херцог-де-Мерон" - споруду називають "пташиним гніздом" через незвичайний дах, сконструйований із сталевих балок, що сплітаються. Національний центр плавання в Пекіні проектувався австралійськими архітекторами компанії PTW - вони називають своє дітище "водним кубом". Всього в будівництво олімпійських об"єктів вкладено 2,1 мільярда доларів (17,4 мільярда юанів), а вартість інвестицій в інфраструктуру Олімпійських ігор склала близько 50 мільярдів доларів. Всього в експлуатацію введено 43 олімпійські об"єкти, причому розташовані вони не тільки в столиці. Наприклад в Гонконгу пройдуть змагання по кінному спорту, в Шанхаї, Тяньцзіні, Циньхуандао і Шеньяні відбудуться попередні ігри олімпійського футбольного турніру, а в Ціндао увага місцевих жителів і туристів буде прикована до парусної регати.

Емблема Олімпіади, названа "Танцюючим Пекіном", була вибрана в серпні 2003 року. Увійшли до неї традиційні для Китаю елементи: червоний фон і ієрогліф-слово "jing" ("столиця держави"), що нагадує фігуру спортсмена. 11 листопада 2005 року, за 1000 днів до відкриття Ігор, було вирішено, що їх талісманами стануть Діти успіху. Згідно з китайською філософією, таких п"ятеро: Бей-бей, Цзін-цзін, Хуань-хуань, Ін-ін і Ні-ні. Вони зображають рибу, панду, вогонь, тибетську антилопу і ластівку. Вимовивши по порядку перші складу імені кожного з них виходить фраза "Beijinghuanyingni", переклад якої означає "Ласкаво просимо в Пекін!". А 26 червня 2005 року Олімпійський комітет Пекіна оголосив, що девізом майбутніх олімпійських ігор стане фраза "Один світ - одна мрія" (OneWorld, OneDream).

Схожа з афінськими Іграми-2004 і програма Олімпійських ігор в Пекіні. На Олімпіаді-2008 буде розіграно 302 комплекти медалей (165 чоловічих, 127 жіночих і 10 змішаних), що на один комплект більше, ніж чотири роки тому. У велоспорті буде вперше представлений його новий вигляд BMX, а також будуть виключені біг на 1 км. у чоловіків і на 500 м у жінок. Жінки вперше розіграють медалі в бігу на 3000 метрів з перешкодами. Крім того, в плавальну програму Ігор додався марафон протяжністю в 10 кілометрів, в якому медалі розіграють і чоловіки, і жінки. Парні змагання по настільному тенісу (чоловічі і жіночі) будуть замінені командними змаганнями. У фехтувальних командних змаганнях жінки змагатимуться на рапірах і на шаблях. У парусному спорті жіночий клас "Європа" замінений на "Лазер Радіал", а замість класу парусних дощок "Містраль" і чоловіка, і жінки змагатимуться на типі "NeilPrydeRs:x". У стрілянині скасовано дві дисципліни - дубль-трап у жінок і стрільба з рушниці по рухомій мішені у чоловіків.

На відкритті Олімпіади українська команда прокрокує 33-ою. Цей номер нашій збірної дістався через особливості китайської мови. Всього ж в церемонії візьмуть участь 204 збірні. Відкриють парад господарі минулих Ігор - греки, закриють, вже за традицією, господарі нинішніх - китайці.

Нинішній склад олімпійської збірної України стане рекордним по числу спортсменів - 254. У Пекіні українці змагатимуться в 28 видах спорту, в яких виконали критерії відбору на Олімпійські ігри. Варто відзначити, що у складі збірній сім діючих олімпійських чемпіонів, і 97 атлетів, мають досвід виступів на Іграх, повідомляє Лігабізнесінформ.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні відкривається Олімпіада-2008». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі