четвер, 12 вересня 2019 20:11

Сьогодні Світоліній виповнюється 25 років

Сьогодні Світоліній виповнюється 25 років
Еліна Світоліна займає 3 сходинку у світовому рейтингу тенісисток

Сьогодні першій ракетці Укаїни Еліні Світоліній виповнюється 25 років. Gazeta.ua пригадала найбільші перемоги української тенісистки.

Першим помітним виступом тенісистки, у віці 14 років, була участь у юніорській частині Відкритого чемпіонату США, де вона, однак програла в першому колі Тімеї Бабош. У 2010 на юніорській частині Відкритого чемпіонату Франції перемогла в одиночному розряді у віці 15 років обігравши у фіналі Унс Жабір.

Цього ж року розпочала професійну кар'єру в дорослих турнірах, зокрема пройшла до чвертьфіналу турніру ITF у Харкові.

У 2012 році Світоліна пройшла через кваліфікаційний турнір в основну сітку Відкритого чемпіонату США й, отже, вперше взяла участь у дорослій частині турніру Великого шолома, але програла в першому колі Ані Іванович .

Восени Еліні підкорився 50-тисячний турнір ITF в грузинському Телаві. У фіналі, в українському дербі, харків'янка, посіяна під другим номером, впевнено переграла киянку Лесю Цуренко, першого номера турніру

В 16 років виграла свій перший турнір

Свій перший титул у серії WTA International Еліна здобула на Baku Cup 2013, здолавши у фіналі Шахар Пеєр . За перемогу вона отримала тисяч доларів призових та звання першої ракетки України, посівши в міжнародному рейтингу 49-те місце..

9 серпня 2016 року в третьому раунді турніру Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Світоліна перемогла першу ракетку світу Серену Вільямс у двох сетах та вийшла у чвертьфінал, у якому програла Петрі Квітовой за 48 хвилин .

На Connecticut Open Еліна вперше потрапила до фіналу турніру прем'єрного рівня, хоча на шляху фіналу перемагала тільки тенісисток із нижчим від себе рейтингом. У вирішальній грі вона поступилася першій сіяній Агнешці Радванській.

Рік Світоліна завершила на WTA Elite Trophy, де добралася до фіналу, але поступилася у вирішальному матчі Петрі Квітовій На кінець року вона зупинилася на 14 сходинці світового рейтингу.

На початку лютого 2017 року Еліна виграла WTA Taiwan Open. Це вже п'ятий одиночний титул WTA у професійній кар'єрі Світоліної.

Шостий титул WTA Світоліна здобула на турнірі з чільних п'яти прем'єрного рівня — Dubai Tennis Championships. Ця перемога дала їй змогу вперше піднятися до першої десятки світового рейтингу.

Сьомий титул WTA Світоліна здобула на турнірі Istanbul Cup. Восьмий — на Italian Open, ще одному турнірі з чільних п'яти прем'єрного рівня, де Еліна обіграла підряд трьох тенісисток з топ-10 світового рейтингу: Кароліну Плішкову, Гарбінє Мугурусу й Сімону Халеп.

На Italian Open обіграла 3 представниць з топ -10 світового рейтингу

Свій дев'ятий титул WTA Світоліна здобула на Rogers Cup в канадському Торонто. Вона послідовно перемогла Дарію Касаткіну, Вінус Вільямс, Гарбінє Мугурусу, Сімону Халеп та Каролін Возняцкі, останні чотири з яких, на той момент, входили до топ-10 рейтингу WTA. Це третій поспіль виграш Еліни на турнірі цієї категорії, що стало абсолютним рекордом на турнірах серії Premier 5 — до цього жодна тенісистка не вигравала три такі титули одного сезону навіть у довільній послідовності.

Таким чином, Світоліна перемогла у трьох поспіль турнірах WTA серії Premier 5 (Dubai Tennis Championships, Italian Open і Canadian Open, усі 2017 року), чого не вдавалося ще жодній іншій тенісистці протягом одного року навіть у довільній послідовності. Зокрема, в ході цих трьох турнірів Еліна Світоліна обіграла майже всіх тенісисток, що протягом 2017 року очолювали верхівку рейтингу WTA: Сімону Халеп (двічі), Гарбінє Мугурусу (двічі), Каролін Возняцкі (двічі), Кароліну Плішкову, Анджелік Кербер й Вінус Вільямс.

Сезон 2018 року Світоліна розпочала вигравши турнір Brisbane International (Брисбен, Австралія). У чвертьфіналі та півфіналі цього змагання Еліна обіграла двох суперниць з топ-10 рейтингу WTA — Джоанну Конту і Кароліну Плішкову , а у фіналі легко здолала білоруску Олександру Саснович . Ця перемога стала її 10-м титулом WTA.

У лютому захистила титул, вдруге поспіль вигравши Dubai Tennis Championships (Дубай, ОАЕ), хоча цього року змагання мало на одну ланку нижчий рівень ніж попереднього (Premier, а не Premier 5). У півфіналі вп'яте поспіль обіграла колишню першу і нинішню дев'яту ракетку світу Анджелік Кербер . У фінальному матчі легко здолала росіянку Дарію Касаткіну.

У травні захистила титул вдруге поспіль вигравши Italian Open, у фіналі обіграла першу ракетку світу Сімону Халеп .

Двічі виграла Italian Open

У кінці сезону виграла підсумковий Чемпіонат WTA 2018 року у Сингапурі з загальним призовим фондом 7 мільйонів доларів, здобувши найбільший титул у своїй кар'єрі. Розпочала турнір перемогою над п'ятою ракеткою світу Петрою Квітовою , якій програвала до цього 7 разів поспіль. Також на груповому етапі виграла у восьмої ракетки Кароліни Плішкової та у минулорічної чемпіонки цього змагання, третьої ракетки світу Каролін Возняцкі . У півфіналі обіграла Кікі Бертенс і вийшла у фінал, де здобула перемогу над шостою ракеткою світу Слоун Стівенс . Еліна Світоліна першою з українок виграла Чемпіонат WTA, що є п'ятим за престижністю турніром після турнірів Великого шолома. Завдяки цій перемозі Світоліна завершила сезон четвертою в рейтингу WTA та перемогла в номінації "гравець місяця" (жовтень) за підсумками голосування на офіційному сайті жіночої тенісної асоціації

У липні 2019 року Еліна Світоліна вперше в своїй кар'єрі вийшла до чвертьфіналу Вімблдону, а згодом і до півфіналу турніру, встановивши тим сам національний рекорд серед жінок в одиночному розряді на турнірах Великого шолому та рекорд серед дорослих тенісистів будь-якої статі для Вімблдону.

Важко Світоліна розпочала третій у році турнір серії Великого шолому – Вімблдон. В 1/64 фіналу Еліна була за крок від поразки в поєдинку проти росіянки Маргарити Гаспарян. Через травму Гаспарян не змогла продовжити поєдинок, тому Еліна вийшла в наступне коло.

Була за крок від поразки в 1/64 Вімблдону

Надалі Світоліна впевнено виграла чотири матчі й стала першою українкою, яка дійшла до півфіналу на турнірах серії Великого шолому. За путівку у фінал Еліна програла Сімоні Халеп, яка згодом виграла турнір.

На US Open Світоліна в чергове дійшла до півфіналу – стадії, яку Еліни не вдається подолати вже надто довго. На шляху до 1/2 фіналу Еліна перемогла Вітні Осігве, титуловану Вінус Вільямс, землячку Даяну Ястремську, Медісон Кіз та Йоганну Конту. За вихід у фінал Еліна билася проти Серени Вільямс й поступилася з рахунком 6:3, 6:1.

Особисте життя Світоліної не є таємницею. З 2016 року Еліна Світоліна зустрічалася з британським професійним гравцем у крикет Рісом Топлі, але в лютому 2018-го пара розпалася.У січні 2019-го, під час Australian Open, Еліна підтвердила свої стосунки з французьким тенісистом Гаелєм Монфісом, з яким відтоді зустрічається

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світоліна піднялася у ТОП-25 найбільш високооплачуваних тенісисток світу

12-го вересня Світоліна проведе перший матч у 25 років. Еліна зустрінеться з Юлією Путінцевою в рамках 1/8 фіналу на турнірі в Китаї.До 25 років Еліна встигла виграти 13 турнірів, однак поки жодного у 2019 році й тільки один у 24 роки. Загальна сума її призових на цей момент складає майже 3 мільйони доларів.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Світоліній виповнюється 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі