понеділок, 24 лютого 2020 21:00

Що треба знати про нового короля надважкої ваги

 

Минулої неділі в Лас-Вегасі, США, Тайсон Ф'юрі завдав першої поразки Деонтею Вайлдеру і відібрав у нього титул WBC у надважкій вазі. Британець став дворазовим чемпіоном світу і новим лідером дивізіону. Gazeta.ua розбирається, хто ж він насправді новий-старий лідер королівської вагової категорії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Ф'юрі розбив Вайлдера

Найбільш очікуваний бій року в надважкій вазі між Вайлдером і Ф'юрі неочікувано пройшов за повної переваги одного з суперників. Домінування британця було настільки повним, що тепер репутацію Вайлдера хоч частково може відновити хіба що достовірна інформація про отриману травму. Адже не хочеться вірити, що найбільш домінантний чемпіон останніх років "здувся" після першого ж пропущеного удару в третьому раунді по потилиці.

Одному із найбільш харизматичних боксерів сучасності Тайсону Ф'юрі всього 31 - це вік розквіту у хевівейті - а він уже переписав історію. Британець перервав гегемонію двох багаторічних домінантних чемпіонів, двох найкращих у дивізіоні. Гегемонія Вайлдера завершилась під час 11-го захисту, Володимира Кличка - під час 20-го. До Ф'юрі нікому не вдавалося подібного.

Тайсон Ф'юрі, крім того, став першим боксером, який володів усіма чотирма основними титулами – WBC, WBA, IBF і WBO. Окрім того, в його колекції пояси IBO, журналу The Ring і статус т.зв. лінійного чемпіона світу.

Перемога над Володимиром Кличком у листопаді 2015-го могла стати пірровою, якби Тайсон вчасно не зупинився. Алкоголь, наркотики, зайва вага (180 кг), психологічні проблеми і врешті перебування на межі самогубства. Він досягнув усього, про що мріяв: мав славу, визнання, мільйони "зелених". Але перемогою над Кличком зруйнув себе з середини, не бачив сенсу продовжувати життя.

Ф'юрі перемогою над Кличком зруйнув себе з середини, не бачив сенсу продовжувати життя

- Якось вночі я прокинувся і подумав, що сьогодні покінчу з цим, - зізнався пізніше Ф'юрі. - Я одягнувся і скерував автомобіль в бік мосту. Я хотів на дуже великій швидкості врізатися в нього. В мене просто не було ніяких мотивів, щоб продовжувати жити. Але на шляху до мосту я почув голос. Він говорив щоб я не робив цього. Інакше я зруйную життя своєї сім'ї цим вчинком. Тоді я розвернув автомобіль і подумав: "Добре, зараз або ніколи. Я повинен якомога швидше повернутися до нормального життя".

І він повернувся. А в квітні 2018-го оголосив про повернення в бокс - майже через 2,5 роки після бою з Кличком.

Що буде тепер з Тайсоном після другого сходження на вершину? Чи буде в нього мотивація жити і нові гідні виклики? Тепер у Ф'юрі є щонайменше три напрямки, де можна скерувати свою енергію і харизму.

1. Бокс. Тут тільки два варіанти, які можуть мотивувати Тайсона (Третій бій проти Вайлдера наразі не видається таким, який має спортивний сенс).

Ентоні Джошуа. Тайсон давно добивається зустрічі з ним, тепер вона, як ніколи близька. Бій за звання абсолютного чемпіона у надважкій вазі, найбільший і найкасовіший бій на Британських островах, та ще й проти олімпійського чемпіона і володаря трьох титулів - найкраща мотивація для спортсмена, який завжди в її пошуку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир Кличко програв через 11,5 років

Володимир Кличко. Ф'юрі двічі "зіскакував" з матчу-реваншу із Кличком, на який українець був налаштований значно серйозніше, ніж на перший їхній бій. Між ними справді незавершена справа і Тайсон Ф'юрі для Кличка є найбільшим подразником і мотивацією для повернення в бокс. На відміну від програшу Джошуа, Володимир, думається, вважає поразку від Ф'юрі прикрим непорозумінням і збігом несприятливих обставин. Вона не дає йому розслабитись на спортивній "пенсії" і мотивує підтримувати форму для можливого повернення. Ідеальний час - 2021 рік, після того, як в другій половині цього року Тайсон виграє у Джошуа і стане "абсолютом".

Бій за звання №1 між багатолітнім гегемоном попередньої епохи і нинішнім домінантом викличе небувалий інтерес у всьому світі, стане мегаподією не тільки в боксі, але й у спорті загалом, принесе космічні гонорари обом боксерам. Ну і цей бій для спадщини.

2. UFC. Ф'юрі не раз інтригував бажанням спробувати свої сили у змішаних єдиноборствах. Френсіс Нганну і Стіпе Міочіч - імовірні супротивники, які вже кидали виклик Тайсону.

3. WWE. Торік Ф'юрі вже бився в реслінгу і заробив за бій $15 млн. Чому б не продовжувати заробляти великі гроші і тут.

Зрозуміло одне: зараз у Тайсона Ф'юрі значно більше викликів і справ у спорті, ніж після перемоги над Володимиром Кличком. Тому навряд чи в найближчі роки він знову візьметься за старе.

Зараз ви читаєте новину «Що треба знати про нового короля надважкої ваги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі