четвер, 13 червня 2019 08:00

Що потрібно знати про нового тренера "Шахтаря" Луїша Каштру

57 річний португальський тренер Луїш Каштру очолив "Шахтар". Угода передбачена на два сезони. До цього Каштру працював на батьківщині з " Віторією Гімараєш"

На посаді головного тренера "Шахтаря" Каштру замінить свого співвітчизника Паулу Фонсеку, який після трьох сезонів роботи в Україні вирішив спробувати свої сили в топ –чемпіонаті очоливши італійську "Рому".

Звичайно, що запрошення Фонсеки до "Роми" стало багато в чому несподіванкою для керівників " Шахтаря". Фонсека мав ще рік контракту з донецьким клубом, але бажання спробувати себе на вищому рівні стало пріоритетним вже для колишнього тренера " Шахтаря". В такій ситуації за дуже короткий термін потрібно було знайти нового тренера.

Вибір пав на Каштру, який в цьому сезоні зі скромною "Віторією Гімараєш" посів 5 місце в чемпіонаті Португалії. Особливості, цього чемпіонату полягають не тільки в тому, що футбол там атакувальний, але ще у так званих " футбольних ліфтах". Тобто, тренер чи футболісті, які себе проявили в середняках – отримують можливість спробувати свої сили в більше титулованому клубі, або закордоном. На скільки відомо із ЗМІ Кашту мав пропозиції від команди з Англії та Близького Сходу.

Автор: Офіційний сайт "Шахтаря"
  Президент "Шахтаря" Рінат Ахметов та новий головний тренер команди Луїш Каштру
Президент "Шахтаря" Рінат Ахметов та новий головний тренер команди Луїш Каштру

Каштру не потрібно буде нічого змінювати в грі "Шахтаря". Його "Гімараєш" грав за тою самою побудовою гри, що і "гірники". Можливо, від нового тренера варто чекати, якихось кадрових змін. Звичайно, що кожен спеціаліст бачить гравців по своєму. Але при цьому не варто чекати, що " Шахтар" буде активним на трансферному ринку. За останній сезон до команди приєдналося майже 10 нових футболістів.

Каштру не буде нічого змінювати в побудові гри "Шахтаря"


Окрім того, що новий тренер "Шахтаря" матиме завдання виграти всі національні трофеї в наступному сезоні та вдало виступити в Лізі чемпіонів, важливою місією для нового тренера "Шахтаря" є робота з молодими гравцями. Особливо, це стосується бразильців, яких за два останніх трансферних вікна прийшло відразу четверо. Адаптація молодих гравців була не самою сильною стороною Паулу Фонсеки. Зрозуміло, що все триматися довго на Тайсоні, Ісмаїлі, Марлосі, Мораесі не може. Потрібно виводити на новий рівень новачків команди для загального прогресу.

Минулого року головним скаутом "Шахтаря" став португалець Жозе Боту. Раніше він працював в "Бенфіці", Цей спеціаліст дуже гарно знає саме португальський ринок. Не дарма зимою до "гірників" приєднався бразилець Маркус Антоніо з "Ешторіла". За повідомленням ЗМІ призначення Каштру лобіював саме Боту.

Автор: shakhtar/com
  Паулу Фонсека і Жозе Боту
Паулу Фонсека і Жозе Боту

Сучасний футбол такий, що команда може працювати з один тренером певний час, потім настає період перезавантаження. Фонсека віддав витиснув все, що міг з "гірників". Далі потрібно було перебудовувати команду. Якщо на рівні України проблем ніяких не було, то євро кубковий сезон видався точно не кращим для "Шахтаря". Якби ще в цих матчах грали молоді гравців, то звичайно, що це можна було списати на досвід. А так, окрім Майкона, в міжнародних матчах грали досвідченні гравці. Молоді новачки "гірників" не виглядали футболістами, які розвиваються та рухається вперед. Можливо, в цій ситуації зміна Фонсеки та Каштру тільки піде на користь донецькому клубу. Робота Каштру з молодіжною командою "Порту" якраз тут може бути дуже доречною.

Досвід роботи з молодіжною командою " Порту" має стати у нагоді в Україні


Але не все так просто. Каштру вже 57 років. Поки він не працював з великими клубами. Був період в " Порту", після невдачі того ж Фонсеки, але він був дуже короткий. Після завершення сезону португальський гранд не запропонував Каштру повноцінний контракт.

Якщо для Фонсеки "Шахтар" був таким собі трампліном та можливістю показати себе в єврокубках, а потім отримати шанс в провідних чемпіонатах, то новий тренер "гірників" вже не молода людина. Десь зараз відбувається пік його тренерської кар'єри. Навряд чи він має великі амбіції працювати з топ - командами чи у сильнішому чемпіонаті. Ця ситуація може бути мати двоякі наслідки. Якщо вже вийде – Каштру на багато сезонів може стати тренером "Шахтаря", таким собі прототипом Луческу. З іншої сторони, рівень футболу в Україні зараз відверто не великий, потрібно мати максимальну мотивацію в кожному матчі, щоб перемагати. В такому середовищі прогресувати не так вже і просто. Якщо новий тренер "Шахтаря" не буде працювати на максимумі – можуть виникнути великі проблеми. Потрібно також зважити, що це буде тільки перший закордонний досвід роботи для Каштру. Між Україною та Португалією багато чого відрізняється, не тільки у футболі.

Автор: «Twitter»
  В побудові гри "Шахтаря" Каштру не буде нічого міняти
В побудові гри "Шахтаря" Каштру не буде нічого міняти

Потрібно розуміти, що " Шахтар" ставить перед собою дуже амбітні цілі. На противагу цьому Кашту не може похвалитися ніякими трофеями. Звичайно, що тут є свої ризики. Там само, як і в тому, що новий тренер "гірників" довго не затримувався в жодному клубі.

Новий тренер"Шахтаря" не має досягнень

Ліга чемпіонів та Ліга Європи – не прості турніри. Тут без досвіду не обійтися. Яким би не був у тебе склад. Якраз з досвідом в єврокубках новий тренер "гірників" має великі проблеми. Потрібно буде перебудовуватися з прохідних матчів чемпіонату до максимально напружених ігор Ліги чемпіонів.

"Шахтар" вирішив нічого не змінювати у своєму розвитку. Команда продовжує власну дорогу розвитку. Каштру має вдихнути нову мотивацію в гравців, яка вже може притупитися після гегемонії останні три роки на рівні України. Та допомогти молодим бразильцям стати основними в команді. Не варто чекати особистих тактичних перебудов чи великої кількості новачків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шахтар" готується до поповнення. Що відомо про новачка Артура


В ролі гравця Луїш Каштру виступав за "Лейрію", "Елваш", "Віторію Гімараєш", "Фафі" та "Агеду". Тренував "Агеду", "Мельяду", "Ріу Аве". Також працював у академії "Порту". У сезоні 2018/19 працював головним тренером Віторії Гімараєш. Каштру став 33-м тренером в історії "Шахтаря"

Зараз ви читаєте новину «Що потрібно знати про нового тренера "Шахтаря" Луїша Каштру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі