неділя, 23 лютого 2020 21:00

Що показав чемпіонат світу-2020 з біатлону

В італійській Антхольц-Антерсельві закінчився чемпіонат світу з біатлону. Узагальнюємо побачене впродовж змагань.

Збірна України досі тягне на старому багажі. З нових спортсменів у цьому році з'явився лише 23-річний Антон Дудченко. Хлопець сподобався. Принаймні в перший свій сезон він не хвилювався і в більшості випадків стріляв точно. З швидкістю поки серйозні проблеми. Натомість почав серйозно здавати колишній лідер збірної Сергій Семенов. Тренери це розуміють й активно шукають заміну, але поки що – безрезультатно.

На морально-вольових виборола медаль в естафеті жіноча збірна. Тут узагалі повний застій і натяки до погіршення ситуації. 34-річні сестри Семеренко швидше експлуатують своє прізвище аніж боряться на дистанції. Їм пора закінчувати. Сезон для жіночої збірної витягнула 33-річна Олена Підгрушна. Своїм ривком в естафеті вона здобула бронзу чемпіонату світу для жіночої естафетної команди. 29-річна Юлія Джима потихеньку почала здавати позиції, але до Олімпіади-2022 її повинно вистачити. Першу половину сезону провалювала Анастасія Меркушина, але виправилася на чемпіонаті світу. До національної команди вже наполегливо рветься молодша сестра Анастасії – 15-річна Олександра, яка вже на дорослому чемпіонаті України виграла два золота.

  Олександра Меркушина в 14 років виграла дорослий чемпіонат України
Олександра Меркушина в 14 років виграла дорослий чемпіонат України

Але навряд чи на неї можна розраховувати до Олімпіади-2022.

Закінчується ера Фуркада

Потихеньку закочується зірка короля біатлону 31-річного француза Мартана Фуркада. Він ще виграв індивідуальну гонку на чемпіонаті світу й команду в естафеті, але за швидкістю вже не може конкурувати не тільки з 26-річним Йоганнесом Бйо, а й з партнерами по збірній Франції – 24-річним Емільєном Жакленом й 27-річним Кантаном Фійоном Має. Закінчилися знамениті ривки Фуркада, коли він несподіваними прискореннями вимотував суперників перед вогневим рубежем. Зараз усі надії француза – на точну стрільбу. Хоча швидкою в Фуркада вона ніколи не була. Останній королівський сезон Мартан видав у 2018 році. Більше таким ми його не побачимо.

Лідером світового біатлону уже найближчим часом може стати Емільєн Жаклен. У гонці переслідування на чемпіонаті світу він виграв фінішний забіг в самого короля біатлону – Йоганнеса Бйо.

В масстарті те саме зробив із старшим із братів – Тар'є. Поки Емільєну бракує фанатичної відданості біатлону й роботи аж до самознищення, якою завжди відзначався Мартан Фуркад.

Неймовірний чемпіонат видала 29-річна норвежка Марте Олсбю-Ройзеланд.

  Марте Олсбю виграла сым медалей
Марте Олсбю виграла сым медалей

Здається, п'ять золотих медалей упродовж одного чемпіонату не мали в свої найкращі роки Мартан Фуркад і Уле-Ейнар Бйорндален. А ще вона мала дві бронзові нагороди.

Марте виграла спринт, масовий старт, мікст, супермікст і естафету. Мала бронзу в гонці переслідування й індивідуальній гонці.

Неймовірний чемпіонат видала 29-річна норвежка Марте Олсбю-Ройзеланд

На початку сезону здавалося, що після відходу з біатлону німкені Дальмаєр і білоруски Домрачевої новим лідером стане ще одна норвежка 29-річна Тіріль Екгофф. Принаймні Тіріль не було рівних на попередніх етапах Кубка світу. Але найкращу форму на головних змаганнях мала саме Ройзеланд. Те, як вона відіграла 14 секунд ходом на останньому відтинку гонки з масового старту в самої Доротеї Вірер, треба було бачити. Причому Вірер сама стала дворазовою чемпіонкою, "підібравши" те, що їй залишила Ройзеланд – індивідуалку й гонку переслідування.

Загалом у чоловіків ще кілька років королюватиме Йоганнес Бйо. У жінок все складніше. Наступного року очевидної лідерки не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна гучно вляпалася в скандал із російським допінгом на чемпіонаті світу з біатлону

У цьогорічному біатлонному сезоні відбудуться ще три етапи Кубка світу. Фінішують 22 березня.

Зараз ви читаєте новину «Що показав чемпіонат світу-2020 з біатлону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі