середа, 22 листопада 2017 12:07

"Шахтар" втратив обличчя

"Шахтар" втратив обличчя
Рінат Ахметов - власник "Шахтаря"

Валерій Васильович Лобановський у книзі "Безкінечний матч" згадував історію у період роботи зі збірною СРСР. Перед фінальною частиною Євро-1988 "доброзичливці" запитували: "За чиїми квитками приїхала команда на турнір?"


"Шахтар" не просто може вийти у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. У нього на це більші шанси, ніж у "Наполі". Не тільки тому, що "Манчестер Сіті" привезе другий склад до Харкова: другий після Мессі, наприклад, пропускатиме гру через дискваліфікацію. Якби "МС" був мотивований стовідсотково на гру останнього туру, про шанси "Шахтаря" говорили б тільки пошепки і тільки ті, у кого уболівальницьке єство затьмарює розум. Проте навіть другий склад "МС" може перемогти у Харкові. Але "Феєноорд" поступово оклигує і цілком може не програти удома "Наполі".

Але це великого значення не має. Учорашня поразка "Шахтаря" у разі виходу команди до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів дозволить запитати: "За чиїми квитками команда гратиме на цій стадії турніру?".

"Шахтар" учора програв свій євросезон. Принаймні осінній. Поразка – значною мірою репутаційна. Бо важко вигадати кращі умови, ніж ті, які мав учора донецький клуб перед грою на "Сан Паоло". Навіть скарги на відсутність Даріо Срни можна парирувати: якби у "Наполі" був Гулям, то 35-річному хорвату довелося б сидіти в обороні, а це не найсильніша його сторона.

Хитрун Саррі не став влаштовувати бліцкриг на початку - звичний сценарій для домашній матчів "Наполі". У нього просто не було для цього ресурсів

Гості на рівних зіграли перший тайм. Але точно мали в ньому зробити більше – швидкі контрвипади, розриви на флангах, де грає "пенсіонер" Маджо та перевчений на гру зліва Гулям. Де в центрі поля – не майстер ведення позиційних атак Жоржиньйо, а молодий Діавара, який тільки вписується в гру "Наполі".

Хитрун Саррі не став влаштовувати бліцкриг на початку - звичний сценарій для домашніх матчів "Наполі". У нього просто не було для цього ресурсів. Ще й Інсіньє мав проблеми з коліном. Але господарі змогли додати на початку другого тайму – у русі, на флангах, а це квінтесенція ігрової моделі "Наполі". Примітно, що з тим же складом. "Шахтар" виклик прийняв, але уже було помітно, що гра починає кренитися у бік "Наполі". Інсіньє забив звичний для себе м'яч: назвати його генієм можна тільки для того, щоб приховати провал своїх футболістів, звична річ для Фонсеки. Те, що Бутко програв Інсіньє один в один – півбіди, Лоренцо так з будь-ким може вчинити. Але для цього існує підстраховка. Чи спрацювала вона – можна судити з реакції П'ятова на пропущений м'яч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наставник "Наполі" розповів, як вдалося перемогти "Шахтар"

Саррі майже миттєво випустив Аллана. Той і гру команди розуміє краще, і був потрібен для того, щоб ущільнити її в центрі поля – це найкраща "собака" Саррі.

Фонсека натомість потрапив у складне становище. За підсумком двох матчів рахунок 0:1 не влаштовував. Звідси – заміна Степаненка на Алана Патрика. Треба був гол, але існував ризик пропустити ще і втратити обличчя.

"Шахтар" його втратив. Трапиться 1/8 фіналу Ліги чемпіонів – це будуть вкрадені квитки.


Заключний матч групового турніру Ліги чемпіонів "Шахтар" зіграє у Харкові проти англійського "Манчестер Сіті". Поєдинок транслюватиме телеканал "Україна". Для здобуття другого місця і виходу до 1/8 фіналу ЛЧ донецькому клубу достатньо нічиєї. Якщо "Наполі" не переможе у Нідерландах місцевий "Феєноорд" - результат гри у Харкові не матиме жодного значення.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" втратив обличчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі