пʼятниця, 13 лютого 2015 14:10

"Розпил" по-англійськи: як заробляють на телетрансляціях провідні клуби Європи

"Розпил" по-англійськи: як заробляють на телетрансляціях провідні клуби Європи

У вівторок англійська прем'єр-ліга продала корпораціям Sky і BT права на трансляції матчів у трьох сезонах, починаючи з чемпіонату-2016/17. Сума виявилася насправді фантастичною - 5,136 мільярди фунтів (6,93 мільярди євро). В цілому ж ситуація стосовно доходів від трансляцій клубів провідних європейських ліг виглядає наступним чином.

АНГЛІЯ

Нагадаємо, що згідно з чинною трирічною угодою, яка набула чинності в сезоні-2013/14, прем'єр-ліга отримала від тих самих Sky і BT 3,018 мільярда фунтів. Схема розподілу цих грошей між клубами така - 50 відсотків від суми ділиться порівну між усіма клубами, 25 відсотків - залежно від зайнятого місця і, нарешті, гроші, що залишилися, розподіляють самі телекомпанії. Головний критерій - частота появи на екрані.

За підсумками сезону-2013/14 найбільше отримали провідні клуби, що війшли до першої трійки - "Ліверпуль", "Манчестер Сіті", "Челсі". Але при цьому аутсайдери не відчувають себе обділеними. Той самий "Кардіфф", що з тріском вилетів з еліти, заробив на трансляціях 74,5 млн євро. Це всього в півтора рази менше, ніж лідер списку - "Ліверпуль".

У новій, підписаній у вівторок угоді принцип розподілу грошей залишиться колишнім. Тобто клуб, який три цих сезони проведе в прем'єр-лізі, гарантовано отримає 128,4 млн фунтів (173,4 мільйона євро). При цьому підрахунки досить приблизні, оскільки не враховуються гроші від продажу прав за кордон. Адже англійський чемпіонат дивляться зараз в 170 країнах світу.

ІСПАНІЯ

На Піренеях ситуація прямо протилежна англійській. Централізованої реалізації телевізійних прав, як на туманному Альбіоні, немає. По суті, місцева ліга продає лише "Реал" і "Барселону". Решта клубів йдуть за залишковим принципом.

За сезон-2013/14 "Реал" та "Барселона" заробили 140 млн євро. У той же час "Атлетіко" - чемпіон країни та фіналіст Ліги чемпіонів - всього 42 млн. Майже в два рази менше, ніж "Кардіфф"! Аутсайдери іспанського списку - "Гранада", "Ельче", "Вальядолід", "Райо Вальєкано" і "Альмерія" - отримують від ТБ в 7,7 разів менше, ніж "Реал" і "Барса". Що, зрозуміло, лише підсилює фінансову нерівність і не сприяє підвищенню загального рівня турніру.

Маленькі клуби довго боролися за свої права, погрожуючи навіть страйками. Крига скресла восени минулого року, коли державний секретар по спорту Іспанії Мігель Карденаль розробив законопроект про централізовану реалізацію телевізійних прав. Останній підтримала професійна футбольна ліга. 800 мільйонів євро, які має заплатити телебачення, будуть розподілятися наступним чином: 10 відсотків - другого дивізіону, 90 - за англійським принципом: половина порівну між клубами, 25 відсотків - залежно від результату, а ще 25 відсотків - згідно з "соціальною залученістю". Судячи з усього, йдеться про кількість показів і число уболівальників. При цьому один клуб не може отримати більше п'ятої частини від цієї суми.

Президент футбольної ліги Хав'єр Тебас розраховує, що в результаті введення нової схеми розрив у доходах між лідерами списку і аутсайдерами зменшиться до приблизно 3,5-4,5 разів. Цю пропорцію він вважає оптимальною.

Однак в останні дні ситуація загострилася: прийняття проекту урядом застопорилося. Ліга і клуби намагаються чинити на чиновників тиск і знову погрожують страйком. "Цей закон потрібно прийняти в інтересах уболівальників і заради конкурентоспроможності нашої ліги. Зрештою, телекомпанії вже зараз повинні знати правила гри. Кредиторам клубів потрібно розуміти, чи отримають вони назад свої гроші, а глядачі повинні уявляти, скільки коштуватимуть трансляції", - заявив генеральний директор "Атлетіко" Мігель Анхель Хіль Марін.

НІМЕЧЧИНА

У бундеслізі контракт із телебаченням досить скромний - в сезоні-2013/14 вона отримала від мовника (компанії Sky Deutschland) 495 млн євро.

Розподіляються гроші рівномірно: лідируюча за цим показником "Баварія" отримала всього в два рази більше "Айнтрахта" з Брауншвейга, що замикає список. Принцип поділу досить складний. Існує спеціальна система підрахунку балів, що враховує, як команди виступали останні чотири роки.

Схема дозволяє уникати характерних для Іспанії перекосів. Але при цьому такі титани, як "Баварія" і дортмундська "Боруссія" заробляють на реалізації прав менше, ніж "Атлетіко", "Валенсія" або "Ліон". Втім, німецькі клуби вміло заробляють в інших областях і переважна більшість з них фінансово здорові.

ІТАЛІЯ

На Апеннінах телеправа реалізуються централізовано, зараз вони викуплені компаніями Sky Italia і Mediaset. Схема розподілу грошей трохи відрізняється від англійської, але не така складна, як німецька. 40 відсотків суми ділиться порівну між усіма клубами. Крім того, беруться до уваги: число вболівальників (так розподіляються 25 відсотків), результати за останні п'ять років (15 відсотків), історичні досягнення (10), підсумки минулого сезону (5) і населення міста, де базується клуб (5).

Як видно, система орієнтована в першу чергу на "Ювентус", "Інтер" і "Мілан". Вони і йдуть нагорі списку. При цьому лідер з Туріну отримує в 5,25 рази більше за аутсайдера - "Сассуоло". Різниця між багатими та бідними досить істотна.

ФРАНЦІЯ

Французька схема розподілу доходів схожа на англійську. Половина суми ділиться порівну між усіма клубами (за підсумками сезону-2013/14 кожному дісталося приблизно по 11,7 млн євро). Ще 23,4 відсотки - в залежності від зайнятого в минулому сезоні місця, причому команди, що вилетіли, не отримують ні євроцента. 23,6 відсотки - залежно від числа трансляцій матчів за останні п'ять років, і, нарешті, 3 відсотки, що залишилися - залежно від результатів команди за останні п'ять років.

Видно, що лідер - "ПСЖ" заробив приблизно в 3,5 рази більше за "Аяччо", що замикає список. До англійської демократії не дотягує, але зате більш рівно, ніж в Іспанії чи Італії.

Зараз ви читаєте новину «"Розпил" по-англійськи: як заробляють на телетрансляціях провідні клуби Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі