понеділок, 03 грудня 2007 15:34

"Суркіс хоче зосередити в своїх руках всю владу над вітчизняним спортом"

Розмова з головою професійної футбольної Ліги України Равілем Сафіулліним почалася з теми створення Прем"єр-ліги.

-Равиль Сафовіч, на останньому виконкомі Федерації футболу України його представники підтримали ідею створення Прем"єр-ліги, проте по висловах відчувалося, що ФФУ хоче контролювати новостворену лігу. Це дійсно так? І чи погодяться власники клубів на такий варіант?

-На цьому виконкомі я взагалі не почув підтвердження, що Прем"єр-ліга буде. Зачитали лист наглядової ради, де йдеться про рішення власників елітних українських клубів. Але, судячи по заявах, що звучали на засіданні, бажання створити Прем"єр-лігу не викликало особливого ентузіазму у членів виконкому. Маю на увазі тих окремих членів виконавського комітету ФФУ, які завжди висловлюються. Інші прагнуть відмовчуватися, щоб не сказати чогось зайвого, і сумлінно піднімають руку за те рішення, яке підтримують певні люди. Ми почули, що Прем"єр-ліга може бути створена тільки за згодою ФФУ, а остаточне рішення повинен винести виконком. Вплив ФФУ на Прем"єр-лігу визначать умови договору, який укладуть сторони.

-Згідно зі статутам ФІФА і УЄФА саме національні федерації є організаторами внутрішніх змагань на відповідній території...

-Правильно. Тому в даному випадку, якщо вдасться домовитися, ФФУ повинен передати право проведення змагань прем"єрській лізі. На даний момент змагання у вищій, першій і другій лігах проводить ПФЛ.

-Ви допускаєте, що у випадку, якщо з ФФУ не буде знайдена спільна мова, власники клубів відмовляться від ідеї створення Прем"єр-ліги?

-Ніхто своїх рішень відміняти не буде. А федерації слід гарненько подумати, перш ніж сказати "ні". Не думаю, що у них є хоч щонайменший шанс сказати "ні". Вважаю, що подібний крок ФФУ буде важко обгрунтувати. У нас є яскравий приклад - 11 років тому всі клуби на чолі з Григорієм Суркісом вирішили створити Професійну футбольну лігу. Зараз частина цих клубів вирішили виділитися в прем"єрську лігу. Вони мають на це повне право. Так, вони повинні реєструватися у ФФУ, так, вони повинні дотримуватися статутів ФІФА і УЄФА.

-Згідно нормам цих органів, наприклад, за суддівство відповідають національні асоціації. Проте наскільки вдалося зрозуміти з висловів власників клубів, Прем"єр-ліга сама найматиме арбітрів на роботу.

-Розумні люди завжди сідають за стіл і домовляються. Ось ви говорите, що, згідно зі статутам ФІФА і УЄФА, суддівство контролює федерація. Завжди можна знайти такий шлях, який би влаштовував всіх. До того ж, цитуючи ці норми, дайте мені відповідь на питання: у якій ще національній асоціації її президент є власником одного з клубів? Такого немає ніде. Так от, виходячи з цього, Григорій Михайлович повинен будувати відношення з клубами вищої ліги. За ним же спостерігаються дивні речі. Наприклад, був він керівником ПФЛ - цей орган контролював суддівство. Тоді ніхто не знав, що, виявляється, не можна професійним лігам здійснювати контроль над суддівством. Але як тільки Григорій Михайлович очолив ФФУ, в 2000 році з"явився документ, датований 1992 роком.

Ви, мабуть, стежите за певними виданнями. Днями я прочитав в одному з них, що федерації під керівництвом Банникова і Пустовойтенко не справлялися з своїми функціями, зате ПФЛ Суркіса працювала чудово. Сьогодні все навпаки. Тому що Професійну лігу очолює Сафіуллін, а Григорій Михайлович - федерацію. У мене таке враження, що главі ФФУ потрібно очолити всі футбольні органи відразу, включаючи міністерство спорту. Тільки тоді робота цих інстанцій влаштувала б Григорія Михайловича і окремі ЗМІ, які є рупором ФФУ.

-Невже цих непорозумінь не можна уникнути шляхом відкритої або закритої дискусії?

-В тому і річ, що Григорій Михайлович не дуже прислухається до інших думок. Ось, наприклад, на останньому виконкомі ФФУ хотів висловитися виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов. Але слова Анатолію Володимировичеві не надали. А все тому, що Попов не з його табору, як, втім, і я теж. До речі, я щось не бачив відповідної реакції "незалежних" ЗМІ на подібні дії президента ФФУ. Створюється враження, що у федерації футболу чоловік не може мислити самостійно. Він повинен уміти вчасно піднімати руку за те, що потрібне. Інше не дано, інакше потрапляєш в розряд ворогів. Візьміть арбітра Сергія Шебека, який в інтерв"ю дозволив висловити свою думку про положення справ в українському суддівстві. І що? Публічно оголосили, що ці заяви потрібно детально розібрати, а поки Шебека усунули від суддівства. Мене от так вже сім років "розбирають" і обливають брудом в двох "підконтрольних" виданнях. Що ж, оцінка цим газетам була дана, коли відразу шість клубів минулого року відмовилися з ними співробітничати.

-Проте, хочемо ми цього чи ні, формується громадська думка, наприклад, щодо будівництва торгівельно-розважального центру біля НСК "Олімпійський". Ваша позиція з приводу необхідності зносу "Троїцкого"?

-Мене у всій цій історії дивує одне: скільки років керівники федерації мовчки спостерігали за будівництвом. І лише три тижні тому права рука Григорія Михайловича Сергій Стороженко гнівно вигукнув: "Заборонено! Хто давав дозвіл? Будівництво незаконне!" У мене в цьому контексті виникають стрічні питання: Будинок футболу зведений законно? Є відведення земельної ділянки? Чи прийнята ця споруда? Можу вам упевнено сказати - ні.

Ще один приклад - база в Гореничах. Ще шість років тому, коли про це зайшла розмова, Суркіс звернувся до футбольних клубів ПФЛ, які щорічно за програмою УЄФА "Солідарність" отримують суму в межах 500 тисяч доларів. Григорій Михайлович запропонував перерахувати ці гроші у федерацію на будівництво бази в Гореничах. Всі погодилися, і ПФЛ роки чотири щорічно перераховувала гроші. Виявилось, що там немає ні відведення земельної ділянки, ні іншої потрібної документації. А вже перераховано в сумі близько 12 млн. гривень. Тепер ось вже декілька років пропонують цю споруду НОК, щоб зробити там базу ігрових видів спорту.

Але що Будинок футболу, що база в Горенічах - своє, його чіпати не можна. Інша справа - ТРЦ. Скільки вже комісій приїжджало. І тільки вони виїдуть, як тут же з"являються вислови: "Комісія визнала незадовільним". Так зведіть ви цю комісію із забудовниками, посадіть їх за круглий стіл і вирішите це питання раз і назавжди! Якщо дійсно немає іншого варіанту, окрім як розвалити конструкції "Троїцкого", то так і потрібно робити. Але представники "Юджіна" завіряють, що існує декілька проектів, які припускають шляхи для евакуації глядачів згідно вимогам УЄФА. Знаєте, в що я не вірю? Не може УЄФА висловлюватися так категорично. Для них головне - безпека людей. А що там за споруди навколо стадіону, нікого не цікавить.

-У цьому контексті згадалися недавно прочитані на одному з сайтів слова про те, що Сафіуллін і міністр спорту Корж так захищають інтереси забудовника, тому що хочуть, щоб фінал Євро-2012 відбувся в Донецьку.

-Я звик до брехні, поширюваної певними ЗМІ. При чому тут Донецьк? При чому тут Корж? Тому що він у фракції Партії регіонів? Марення. Сядьте із забудовником за стіл переговорів, і все буде очевидно.

-Здається, без третейського судді зустріч зацікавлених сторін неможлива.

-Третейським суддею повинна виступити УЄФА. Вона організатор Євро. Думаю, представники найвищого футбольного органу континенту зацікавлені в проведенні чемпіонату в тому місці, якому вони його довірили.

-До речі, чому так слабо задіяна в підготовці до Євро ПФЛ?

-Тому що функції розподіляє розділ федерації. Запитаєте, скільки в різноманітних комітетах УЄФА представників від ФФУ, а скільки - від ПФЛ. Можу вам сказати: від очолюваної мною організації - жодного. А чому? (іронічно посміхається) . Навіщо допускати туди чужих? Ось ви пригадали листи, які приходять у ФФУ з УЄФА. До нас не доходило жодне. Втім, не дивно.

-Вам вже із цього приводу дорікали: ПФЛ підконтрольна ФФУ, і ще хоче її контролювати.

-Надати документи, які стосуються змагань, провідною ці змагання структурі - зовсім не свідоцтво того, що ця структура намагається встановити контроль. Вона повинна керуватися існуючими документами, але їх нам ніхто не надає.

-Фактично те, про що ви говорите, можна назвати диктатурою? Наша держава називається демократичною, а ви в цій країні - народний депутат України. Не намагалися зробити схему відносин в нашому футболі прозорішою на державному рівні?

-Країна у нас демократична, а керівна футбольна структура - ні. Тут хотів би знову повернутися до створення Прем"єр-ліги. Кілька років тому я сам виступав проти її створення. Тому що не бачив особливої різниці між прем"єрською лігою і виділеним в ПФЛ Радою вищої ліги. У Росії такої ради не було. З кожним роком "обійми" ФФУ стають все тіснішими. По суті, професійний футбол у нас під тотальним контролем ФФУ. А клуби хочуть хоч би якоїсь самостійності. Рік тому власники зібралися вперше і вперше виявили бажання створити прем"єрську лігу. За рік багато що змінилося. Були традиційні скандали, в числі яких виділяється допінговий. Мені цікаво, яку відповідь ФФУ відправила до УЄФА щодо допінгового скандалу? Пам"ятаю, як представники федерації викручувалися, проводили виконком, обдурили все футбольне співтовариство. Це питання планувалося заслуховувати на засіданні комітету Верховної Ради. Але, на жаль, через відомі подій діяльність парламенту припинилася, і ми не довели справу до кінця.

-Вас знову вибрали до парламенту. Продовжите почате?

-Подивимося. Так от, повернуся до вашого попереднього питання. Я хочу, щоб прем"єрську лігу створили. Щоб прийшли господарі клубів, які вкладають великі, а дехто і величезні гроші у футбол, і поспілкувалися з виконкомом ФФУ. Адже існує думка, що Сафіуллін хоче забрати собі футбольну владу, він вічно чимось незадоволений, а у ФФУ - демократичне суспільство. 28 чоловік голосує "за" і один "проти". Ось коли поспілкуються з цими "демократами" власники клубів, тоді і зроблять висновки, Сафіуллін всьому провиною або хтось інший.

-Чи не можливий такий варіант, що власників клубів можуть звинуватити в узурпації владі?

-Від ФФУ всього можна чекати. Але, найімовірніше, на такий крок вона не зважиться. Адже на цих людях тримається професійний футбол. Вони фінансують клуби, готують футболістів для збірних, будують бази і стадіони, готують молодь. Керівники клубів часто звертаються до мене, коли виникають скандали, пов"язані з необ"єктивним суддівством. Просять про допомогу. Але як можна допомогти, коли ФФУ практично ні на що не реагує? На останньому виконкомі ФФУ піднімалося близько 15 питань. Десь по восьми я давав свої пропозиції. З одного питання виступив ще хтось. Все. Інші голосувалися без обговорення. Тому що обговорюй не обговорюй, все одно все вирішено наперед.

З тих пір, як Григорій Михайлович став президентом федерації, у нас бувало всяке. Скажімо, забивалися "комп"ютером" голи. Четверте місце займав "Металіст", а п"яте - запорізький "Металург", проте виконком вирішував поміняти їх місцями. На попередньому виконкомі розділ експертної комісії Чуприни ініціює відставку експертної комісії. Голосують "за", четверо представників без їх відома прибирають, а Вихрова залишають. Позитивна проба на допінг у нас називається "тестуванням". При цьому у зв"язку з допінговим скандалом при ФФУ була створена відповідна комісія, яку очолив Стороженко. Але він сам відповідальний у федерації за допінг-контроль! Виходить, він сам себе і перевіряв.

-Допінговий скандал дійсно дивовижним чином утихнув. В світі дискваліфікують найвидатніших атлетів, у нас же не доведено до кінця навіть банальна справа.

-Адже ви пам"ятаєте, як з приводу цієї справи висловлювалися представники федерації? Вони щодня змінювали свою думку! Ви правильно сказали, що в світі можуть дискваліфікувати Едгара Давідса і Меріон Джонс, а в українському футболі все ховається. У нас все повинно бути добре.

-Давайте трохи змінимо тему. Сьогодні ПФЛ часто критикують за недосконалість календаря. Зокрема, колишній відповідальний секретар ПФЛ Валерій Мірській незадоволений тим, що немає резервних днів.

-Валерію Ісаєвічу завжди подобалися календарі, які він складав. Коли він працював в ПФЛ, резервні днів були дійсно багато. Але тоді календар складали повністю під команду "Динамо" (Київ). Тому що вони були учасниками єврокубків, і всі їх матчі переносилися. Доходило до абсурду: запорізький "Металург" вимушений був чекати зустрічі з "Динамо" 45 днів. При цьому команда була вже у відпустці. Це нормальне явище? Тепер ми практично усунули перенесення поєдинків. Дати поєдинків повинні зміщуватися лише через форсмажорні обставини.

Крім того, я б хотів донести до уболівальників саму процедуру створення календаря. Перш ніж його затверджувати, ми розсилаємо проект календаря всім командам. Протягом двох-трьох місяців йде обговорення. У нім беруть участь і представники ФФУ. Потім ми його погоджуємо з тренерами збірних, на даний момент - з Блохіним і Михайличенко. Кінцевий варіант затверджує виконком федерації. Тому мені і соромно читати вислови колишнього головного тренера "Динамо" Сабо, який питає: "Хто складав цей календар?" Відповідаю: всі клуби. І київське "Динамо" зокрема. І Йожеф Йожефович як віце-президент також. При цьому у динамівців, до речі, не було ніяких претензій до календаря.

-Та все ж, останній матч "Динамо" і "Шахтаря" примусив задуматися. Може, варто міняти систему чемпіонату або скорочувати кількість команд?

-Цей поєдинок відбувався 6 листопада. Наступний тур грався 24-25 листопада. На початку місяця був сніг і мороз, в кінці - нормальна осіння погода. Хто може вгадати, що так буде? З системою "весна - осінь", від якої ми свого часу відмовилися, ми не встигнемо до початку листопада провести всі матчі чемпіонату, національного кубка, єврокубків, та ще і враховуючи відбірковий цикл збірної за участю семи команд. Навіть якщо їх почати в лютому. Це неможливо з урахуванням наших кліматичних умов. У нас немає критих стадіонів. Той же матч "Динамо" - "Шахтар" уболівальники дивилися стоячи. Питають, чому ПФЛ не перенесло цей матч? Тому що це рішення - в компетенції арбітра поєдинку. Данський рефері вирішив, що матч можна проводити.

-Коли буде створена прем"єрська ліга, перед клубами поставлять умову, щоб глядацькі місця були під навісом?

-Я не можу говорити за тих, хто буде біля керма Прем"єр-ліги. Можу висловити свою думку. По цьому шляху пішли у всіх країнах. Думаю, і ми з часом повинні встановити накриття над трибунами. Як швидко це буде зроблено, сказати важко. Це достатньо складне завдання, адже деколи легше побудувати новий стадіон, ніж його переобладнати.

-Що стосується інфраструктури. Убік ПФЛ якось був кинутий докір, що вона приймає в професіонали клуби, які не в змозі забезпечити необхідні для цього рівня умови.

-Здається, це сказав перший віце-президент федерації. Очевидно, він забув, що саме він очолює комітет з ліцензування клубів. Так от йому не потрібно було ці клуби приймати. Але він їх прийняв. ПФЛ клуби не приймає, останнє слово за ФФУ. Але, ймовірно, знаходячись в Харкові, забуваєш, які посади посідаєш в столиці. На останньому виконкомі перший віце-президент заявив, що клуби створюють прем"єрську лігу, тому що більше не можуть співробітничати з ПФЛ. І лише після того, як я відзначив, що клуби хочуть відокремитися, оскільки їм не подобається, що за їх же гроші ними керують, як того хоче ФФУ, що їх обмежує федерація, дискусія була припинена. Наші клуби не хочуть бути сторонніми спостерігачами того, що відбувається, от і все.

-Наставник збірної Блохин скаржився, що його не запросили на збори клубів...

-Знаєте, туди заздалегідь нікого не запрошували, навіть представників федерації. Власники клубів хотіли зібратися одні. Я пропонував, щоб і президент ПФЛ там не був присутній, але отримав запрошення. Думаю, коли питання з прем"єрською лігою визначиться, Олега Володимировича запросять, щоб погоджувати відповідні деталі.

-Тренера, мабуть, більше всього хвилює, чи вчасно відпускатимуть гравців в збірну і чи збережеться ліміт на легіонерів.

-Не відпускати гравців збірну клуби не можуть. Це чітко прописано в правилах ФІФА. Якщо це товариська гра, то футболіст повинен з"явитися за 48 годин до її початку, якщо офіційний матч - на четверо діб, включаючи день матчу. І сьогодні, складаючи календар, ми це враховуємо. Що ж до ліміту на легіонерів, то це предмет дискусії власників клубів і федерації. ФФУ потрібно зрозуміти, що це не примха клубів - все робиться для уболівальників. Зараз очевидно, що на євроарені з одними вітчизняними футболістами ми будемо неконкурентоздатні.

Результати збірної України теж свідчать про те, що ліміт на легіонерів не спрацьовує.

-Тут теж палиця про два кінці: у 90-х, коли наша молодіжка показувала хороший футбол, всі гравці грали в складах команд вищої ліги. В той же час Мірча Луческу говорить, що Кастільо, за яке заплачено 19 мільйонів євро, не хоче грати в "Шахтарі".

Якщо ситуація дійсно така, то наступного року керівництво донецького клубу добре подумає, перш ніж заплатити за гравця 19 мільйонів. А що стосується нашої молоді, то її конкурентоспроможність виявляється навіть не в іграх серед хлопців до 21 року, а в змаганнях 16-17-річних. Там легіонери вже не заважають. Я дивився недавній матч Україна - Чехія (0:2). Наскільки осмислено грають чехи! Іншими словами, потрібно міняти підхід до підготовки юних гравців. Тому ФФУ не з ПФЛ потрібно воювати, а зайнятися дитячий-юнацьким футболом.

-Наприкінці поговоримо ще на одну гарячу тему. Останнім часом посилилася проблема уболівальників.

-Керівники "Карпат" і "Зорі", які ініціюють створення Прем"єр-ліги, яка, мовляв, повинна повернути глядача на трибуни, разом з тим заплативши штрафи за використання своїми фанами піротехнічних засобів, заявляють: "Нам такі уболівальники не потрібні". Львів"яни пішли ще далі, надавши міліції інформацію про своїх недисциплінованих прихильників.

Піротехніку заборонено використовувати де завгодно, будь то Рим, Мілан, Львів, Луганськ, Київ або Донецьк. Кожен вівторок засідання бюро ПФЛ не обходиться без обговорення теми запалених файєрів або кинутих на полі пляшок, образливих скандувань. Бюро ПФЛ і надалі реагуватиме відповідним чином, якщо уболівальники стануть порушувати загальноприйняті норми. Інша справа, що клубні керівники повинні знаходити спільну мову з своїми уболівальниками.

-Виходить, що запалюють файери і в Києві, і в Донецьку, але власники клубів спокійно платять штрафи в ПФЛ і не кривдять своїх уболівальників.

-Тут не можу з вами не погодитися. Проте відразу відзначу, що власники клубів платять не в скарбницю ПФЛ, а собі. Це відомі всім видання пишуть, що Сафіуллін з Поповим, подібно до даїшників, знімають зі всіх штрафи. Але ми всього лише робимо те, що колись робив на посаді президента ПФЛ такий великий футбольний діяч, як Суркіс. І штрафи тоді були нітрохи не менше. Якщо ж прислухатися до нинішніх його рекомендацій і нікого не штрафувати, то я б подивився, на що перетворився наш футбол. А повертаючись до штрафів, їх ми кладемо не собі в кишеню, а на окремий рахунок. А в кінці сезону керівники клубів ухвалять рішення, яким чином їх використовувати.

-Прокоментуйте останні події на стадіоні "Динамо" в Києві. На трибунах ледь не трапилося зіткнення уболівальників двох столичних команд.

-На щастя, все закінчилося благополучно, але можна собі тільки уявити, що б відбулося, якби уболівальників "Арсеналу" було більше. До нас в ПФЛ часто приходять фани "Динамо" і пропонують взагалі не привертати на стадіон міліцію. Ми проти. І очевидно маємо рацію.

Джерело: www.pfl.com.ua
Зараз ви читаєте новину «"Суркіс хоче зосередити в своїх руках всю владу над вітчизняним спортом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі