середа, 28 листопада 2007 16:18

"Матчі проти України для Білорусі стануть своєрідними дербі"

"Матчі проти України для Білорусі стануть своєрідними дербі"
Ім"я наставника збірної Білорусі з футболу, німецького фахівця Берндта Штанге, напевно, не забули українські прихильники футболу. У 90-і роки Штанге тренував дніпропетровський "Дніпро" і київський ЦСКА-"Борисфен". Зараз місцем роботи Бернда є національна збірна Білорусі, яка за результатами недільного жеребкування опинилася в одній відбірковій групі  до Мундіаля-2010 з українцями.

Після закінчення жеребкування головний тренер збірної Білорусі Бернд Штанге поділитися враженнями і міркуваннями про розвиток подій в групі.

- Бернд, як розцінюєте силу групи, у яку потрапила збірна Білорусі?

- Ми наперед знали, що на легку долю розраховувати не доводиться. Нам дісталися дуже серйозні суперники, і перед командою стоїть складне завдання. Зате буде цікаво битися з такими збірними, як Англія, Хорватія, Україна. З англійцями, можливо, зіграємо на "Уемблі" - це ж мрія будь-якого футболіста! А матчі з українцями стануть свого роду дербі. Коли зустрічаються сусіди, завжди можливі сюрпризи.

- Кого вважаєте головним фаворитом групи?

- Тут я повинен дотримуватися офіційного рейтингу. Хорватія посіяна першою, значить, їй і бути фаворитом. Принаймні на папері. Хоча я не знаю, можливо, склад цієї збірної після чемпіонату Європи зазнає зміни. Безумовно, дуже серйозну конкуренцію хорватам складуть англійці, повні рішучості узяти реванш за невдачу у відборі до Євро-2008.

Упевнений, такої ганьби, як нинішньою восени, з ними другий раз підряд не трапиться. Вельми сильна і збірна України, яка потрапила у вісімку кращих на попередній світовій першості. Казахстан і Андорра слабкіші, але і з ними треба тримати вухо гостро, щоб уникнути неприємних сюрпризів.

- Ви як і раніше маєте намір завоювати путівку в ПАР?

- Добитися цього буде неймовірне важко. Група дуже сильна, і не забувайте, що безпосередньо у фінальну стадію виходить лише одна команда - на другу чекають стикові матчі. Але, думаю, всі мріють виступити на чемпіонаті світу, і ми - не виключення. Отже наша велика мета залишається тією ж.

Але взагалі-то, якщо команда доб"ється прогресу в порівнянні з минулим відбірковим циклом, я залишуся задоволений. Ми повинні грати краще, ніж в недавніх поєдинках з Албанією і Нідерландами. Так, збірна отримала дві перемоги підряд. Але якість показаного нею футболу залишала бажати кращого.

- Перед жеребкуванням чи хотіли ви потрапити на якихось конкретних суперників? Або, навпаки, уникнути зустрічі з кимось?

- Для мене це не мало ніякого значення. Було ясно, що у збірної Білорусі легкої групи бути не може. Але нікого не треба боятися, навіть найавторитетніших супротивників.

Ми продовжимо рухатися вибраним нами курсом і, ось побачите, підноситимемо сюрпризи. Але для того, щоб команда виступала успішно, треба, об"єднати всі зусилля - тренерського штабу, федерації, клубів.

- Чи можливо, що деякі домашні відбіркові поєдинки пройдуть не в Мінську?

- Я був би радий, якби окремі матчі проводилися в Гомелі або, скажімо, Гродно. Наприклад, з Казахстаном і Андоррою. Але такі питання вирішує федерація.

- Назвіть найсильнішу і найслабкішу, на ваш погляд, групи.

- З команд першої корзини важче за всіх доведеться французам. У них в суперниках двоє учасників майбутнього чемпіонату Європи - Румунія і Австрія, а також міцна збірна Сербії. А ось моїм співвітчизникам, навпаки, повезло. Я перекинувся парою фраз з представниками Німеччини після жеребкування - вони не приховували радості.

- З ким ще вдалося поспілкуватися в Дурбані?

- З багатьма колегами. Зокрема, з Отто Рехагелем, що очолює збірну Греції. З валлійцем Джоном Тошаком. З Андрієм Балем, другим тренером української команди.

Природно, з представниками суперників по групі ми зустрілися окремо вже після жеребкування. Домовилися, що 19 грудня зберемося в Загребі з метою обговорення календаря.

- Програма підготовки до відбіркових зустрічей вже відома?

- Так, я вже знаю, які товариські матчі нас чекають наступного року. Але говорити поки нічого не буду. Оголошу про це на прес-конференції, яка відбудеться в середу, 28 листопада, вранці.

Джерело: www.football.ua
Зараз ви читаєте новину «"Матчі проти України для Білорусі стануть своєрідними дербі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі