четвер, 06 грудня 2007 11:04

"Я повністю довіряю Луческу і він продовжить тренувати "Шахтар"

Президент донецького "Шахтаря" Рінат Ахметов після представлення нового логотипу "Шахтаря" потрапив в щільне кільце представників вітчизняних і зарубіжних ЗМІ. Відповідаючи на численні питання, Рінат Леонідович не став обходити гострі теми і почав з відповіді на, мабуть, найскладніше питання.

- Як Ви пережили вчорашню поразку?

- Боляче, важко, серце болить, рана відкрита. Але я хочу сказати всім уболівальникам донецького "Шахтаря", що у нашого клубу величезне майбутнє. Не потрібно опускати руки, не потрібно падати духом. Вчорашня поразка, я упевнений, зробить нас сильніше, дозволить нам піднятися ще на крок вище. Зараз нам не потрібні емоційні рішення, такі кроки - це не крок вперед, а, скоріше, три кроки назад, і ось цього точно не треба робити.

- Коли виникла ідея змінити емблему?

- Ми вже півтора роки займаємося цим питанням. Причина одна - ми хотіли, щоб новий логотип відображав те, що сучасний "Шахтар" - динамічний європейський футбольний клуб.

- Рінат Леонідович, як ви вважаєте, чи надасть новий логотип вплив на розвиток клубу і гру "Шахтаря"?

- Мені важко сказати, як він впливатиме на гру. Але я точно знаю, чого ми хотіли, коли приступали до розробки нового логотипу. Емблема "Шахтаря" - це символ донецької команди і в її основі повинні бути три головні речі. Щоб було зрозуміле - звідки ми, хто ми, і до чого ми прагнемо. Ми з шахтарського краю, індустріального району України, хто ми - ми сучасний європейський футбольний клуб, до чого ми прагнемо - до найбільших висот, ми хочемо стати одним з кращих клубів в Європі. У новому логотипі відображені всі ці посили, в нmjve все це є.

- Рінат Леонідович, як ви прокоментуєте ту емоційну ситуацію з пенальті і теперішні відносини між Мірчей Луческу і Кастільо? Мексиканського футболіста вчора навіть не було в заявці на матч...

- Справа тут зовсім не в пенальті. Ми всі віримо в Нері Кастільо - це дуже сильний гравець. Коли ми підписували Нері і заплатили чималі гроші, природно, розраховували на його допомогу в матчах Ліги чемпіонів. Мені здається, причина не у відносинах Містера і Нері, справа в іншому. Кастільо дуже добре виступив на Кубку Америки, після цього повернувся до себе до Греції, займався контрактом і пропустив передсезонну підготовку. Після приїзду до Донецька у Нері було багато сімейного клопоту, крім того, в першому ж матчі він зламав ніс. Не забувайте, що він потрапив в новий колектив, в новій команді не відразу вдалося адаптуватися до всіх обставин. Всі ці причини і дуже сильна конкуренція в "Шахтарі" не дозволили Нері Кастільо повною мірою розкритися. А велика трансферна сума зовсім не гарантує місце в основному складі, це місце потрібно завоювати. Не важливо, заплатили ми за футболіста 20 мільйонів або 1, якщо останній сильніше - він повинен грати. Тому Нері повинен проявити свої кращі якості, ті якості, які він демонстрував в Греції і в національній збірній, адже саме завдяки ним ми його запросили в "Шахтар". І я переконаний, що у нього є всі можливості знайти місце на лавці запасних іншому футболістові, а самому грати в складі.

Маючи на увазі всі ці моменти, ми розуміємо, чому Нері не завжди потрапляє в склад. І справа тут не в тому, що він узяв на себе відповідальність пробивати пенальті і не забив. Буде час, Нері повинен буде проаналізувати всі ці ситуації, а Містер Луческу повинен бути упевнений, що у нього в обоймі є такий високо кваліфікований футболіст. Я дуже хочу, щоб Нері заграв, дуже хочу побачити в "Шахтарі" того Нері, якого всі бачили на Кубку Америки.

- "Шахтар" зараз багато журналістів порівнюють з "Челсі" по кількості гучних і дорогих трансферів. Ви згодні з таким порівнянням?

- Давайте подивимося, від нас пішли чотири ключові гравці, за яких ми отримали велику суму. В той же час до нас прийшли нові футболісти. До того ж, зрозумійте, у "Шахтаря" немає можливості купувати гравця за 2 мільйони, якщо на ринку він коштує 20. Ми купуємо тих гравців, які нам потрібні, тих гравців, які нас підсилять. Але ми розуміємо, що клуб ризикує. Для того, щоб підсилити гру команди, потрібний час, необхідно пройти період адаптації. Тим більше що ми купуємо бразильських гравців, а їм складніше звикнути і до нашого клімату, і до європейської манери гри. Але ви всі бачите, який у них величезний потенціал. Адже не дарма всі кращі футбольні клуби Європи дуже уважно дивляться за латиноамериканськими гравцями.

Для прикладу, можу сказати, "Мілан" купив Алесандро Пато, ми теж свого часу хотіли його бачити в "Шахтарі" і готові були заплатити 25 мільйонів доларів, ще тоді, коли Пато було тільки 18 років. Зверніть увагу, італійський клуб його купив, але Пато навіть немає в заявці. Тому що йому потрібний час для адаптації і не можна сказати, що "Мілан" зробив погану інвестицію. Так, користь італійському клубу Пато поки не приніс, але, може, через півроку або рік він принесе величезну користь.

Така сама ситуація з Вілліаном, це молодий і дуже талановитий Бразилець, але для того, щоб він приніс нам користь, необхідний час. Тому іноді здається, що ми витратили величезні гроші без користі, але це не так. Тут потрібне терпіння і робота.

- Чи розвивається тактично гра "Шахтаря" при Луческу?

- Мірча Луческу - це сучасний тренер і відмінний тактик. Ми всі бачили гру з "Селтіком". За великим рахунком, дві дурні помилки - і ми програли гру. Ми повинні були вирішувати питання виходу в 1/8 ще в Глазго. І я маю на увазі не нічийний результат, ми повинні були в Шотландії перемагати. І якби так трапилося, ми б говорили, який великий тренер Луческу. Зараз немає місця емоціям. Я довіряю Луческу, він залишається працювати. І я переконаний, що його робота принесе нам величезну користь.

- У Вас була розмова з Містером Луческу?

- Ще не розмовляв.

- Рінат Леонідович, ви не пошкодували, що свого часу відпустили Анатолія Тимощука?

- Я не звик жалкувати про вже зробленому. Я не хотів його продавати. Але я пообіцяв Толі, що відпущу його, коли поступить гідна пропозиція, і своє слово стримав. Більш того, якщо сьогодні нам поступить пропозиція по наших ключових гравцях, припустимо, по Фернандіньо або іншим, жодного футболіста я проти його волі утримувати не буду.

- Які кроки надалі потрібно робити, щоб добиватися необхідних результатів в Європі?

- Я не люблю слово "успіх", але без неї теж не можна. Так, на одному успіху ми далеко не виїдемо, тут повинні бути і професіоналізм, і самовіддача. Але у тому числі і небагато фортуна. Подивитеся на збірну Росії. Адже команда дуже багато приклала сил для того, щоб потрапити на чемпіонат Європи. І коли зараз говорять, що вони потрапили туди тільки завдяки збірній Хорватії - це не так. Вони потрапили у фінальну частину європейського футбольного форуму завдяки собі. Збірна Росії узяла ті очки, які дозволили їй пробитися з групи. Це величезна заслуга футболістів і тренерів, але у тому числі і успіх опинився десь поряд.

Джерело: www.shakhtar.com
Зараз ви читаєте новину «"Я повністю довіряю Луческу і він продовжить тренувати "Шахтар" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі