Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 17:48

Прихильники незалежності Тибету пікетували Міжнародний олімпійський комітет

Близько тисячі демонстрантів зібралася 18 березня перед будівлею Міжнародного олімпійського комітету в швейцарській Лозанні, протестуючи проти придушення Китаєм руху опору в Тибеті.

Маніфестацію очолювали буддійські ченці в традиційному одязі. У руках учасники протесту мали прапори незалежного Тибету і плакати, звернені до голови МОК Жака Рогге: "Пан Рогге, ваше мовчання вбиває Тибет!".

Демонстрація стала ще однією спробою натиснути на МОК, щоб змусити його виступити з відкритою заявою з приводу дій китайської влади в Тибеті і введення до Лхаси військових підрозділів.

На думку багатьох тибетців і їх прихильників, те що відбувається там, ставить під питання проведення літніх олімпійських ігор в Пекіні в 2008 році, оскільки Китай не дотримується прав людини.

Відкрито висловити свою позицію щодо подій в Тибеті функціонерів МОК також закликав голава Олімпійського комітету Швейцарії Йорг Шільд. Шільд заявив, що авторитету МОК буде завдано серйозної шкоди, якщо з його боку не послідує ніякої реакції на придушення протестів буддійських ченців і пересічних громадян в Тибеті.

Нагадаємо, що масові безпорядки в адміністративному центрі Тибету Лхасі пройшли 14 березня. Їм передували численні маніфестації буддійських ченців, приурочені до 49-ої річниці повстання Тибету проти Китайської народно-визвольної армії, яка окупувала регіон в 1949 році.

За даними влади Тибету в ході жорсткого придушення народних хвилювань в Тибеті і прилеглих районах були убиті сотні чоловік. Китай зі свого боку каже про 13 загиблих. Влада КНР звинуватила в організації безпорядків духовного лідера Тибету Далай-ламу, який живе у вигнанні в Індії. Далай-лама відкинув ці звинувачення.

Lenta Ru
Зараз ви читаєте новину «Прихильники незалежності Тибету пікетували Міжнародний олімпійський комітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути