субота, 31 січня 2009 17:43

Помер екс-чемпіон світу в суперважкій вазі (+ФОТО)

Автор: Helenahistory.org
  Інгемар Юханссон
Інгемар Юханссон
Вчора у віці 76 років пішов з життя срібний призер Олімпіади 1952 року в Хельсінкі, чемпіон Європи та світу в суперважкій вазі Інгемар Юханссон. Юханссон народився 22 вересня 1932 року у Гетеборзі, Швеція. Три роки поспіль — з 1950 по 1952 роки — він ставав чемпіоном Швеції, і в 1952 році виграв чотири поєдинки на олімпійському турнірі в Хельсінкі, дійшовши до фінального бою проти американця Еда Сандерса. У другому раунді поєдинку Юханссона дискваліфікували за пасивність, і позбавили олімпійській медалі, яка була вручена йому в 1982 році. Після Олімпіади Юханссон почав успішну професійну кар"єру, вершиною якої стала перемога над чемпіоном світу в суперважкій вазі американцем Флойдом Паттерсоном. Перед цим боєм, що відбувся 26 червня 1959 року, Юханссон вважався явним аутсайдером — ставки на його перемогу приймалися з коефіцієнтом 5 до 1, — що було викликане ще й тим, що шведа, який готувався до поєдинку у Кетскіллі, США, часто бачили у місцевих нічних закладах разом із його чарівною "секретаркою". Проте в третьому раунді бою Юханссон відправив чемпіона до важкого нокдауну ударом справа. Паттерсон зміг продовжити бій, але після того, як Юханссон ще шість разів відправив чемпіона на підлогу рингу, рефері Рубі Голдштейн зупинив бій. Завдяки цій перемозі Юханссон був названий агентством Associated Press кращим спортсменом-чоловіком 1959 року, а відомий журнал Sports Illustrated назвав його спортсменом року. У 2002 році Інгемар Юханссон був включений до Міжнародної зали боксерської слави.

У червні 1960 року Юханссон програв Паттерсону в матчі-реванші, опинившись у глибокому нокауті в п"ятому раунді. Їх третій бій, що відбувся в 1961 році, також завершився на користь американця, який зумів знову нокаутувати шведа в шостому раунді. Відзначимо, що, не дивлячись на протистояння на рингу, Юханссон і Паттерсон стали великими друзями та щорічно відвідували один одного. Після трьох поспіль поєдинків за світову корону Юханссон повернувся до Швеції, де отримав чотири перемоги, і знову отримав звання чемпіона Європи у суперважкій вазі. У 1963 році він завершив свою професійну кар"єру. Після відходу з боксу Юханссон зумів грамотно вкласти зароблені гроші: він володів рестораном у Гетеборзі, риболовецькою флотилією і зумів купити собі острів неподалеку від Гетеборга, який він згодом подарував своїм дітям.

Кілька років тому у Юханссона, як і у його друга та суперника Флойда Паттерсона, була виявлена хвороба Альцгеймера, і останні п"ять років життя він провів у приватному будинку для похилих людей на півдні Гетеборга, де і помер вчора в оточенні близьких.

"Gazeta.ua"

Зараз ви читаєте новину «Помер екс-чемпіон світу в суперважкій вазі (+ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі