вівторок, 31 березня 2020 21:00

Поляки шокували Лобановського

Поляки шокували  Лобановського
Степаненкові не судилося ще раз зіграти проти Левандовського

Сьогодні в Хожуві збірна України мала би зіграти товариську гру зі збірною Польщі. Однак гру скасували через пандемію коронавірусної інфекції. Згадуємо попередні зустрічі команд.

Восени 2000 року збірні України й Польщі вперше зустрілися в офіційному матчі в Києві. До гри всі думали, що наша збірна не матиме проблем. Ми дивом не потрапили на Євро-2000. Збірну України нарешті очолив Валерій Лобановський. Польська збірна не мала в складі гучних імен.

Однак початок зустрічі шокував українських уболівальників. Уже на 3 хвилині наша збірна проґавила навіс у центр воротарського майданчика, де натуралізований темношкірий поляк Емануель Олісадебе відкрив рахунок ударом упритул.

Українці швидко зрівняли рахунок. Андрій Шевченко отримав м'яч у карному майданчику, уникнув підкату захисника й під гострим кутом щосили пробив над руками голкіпера Єжи Дудека – 1:1. В ейфорії збірна України провела ще кілька атак, але рахунок не змінився. А під кінець тайму поляки провели гостру атаку, м'яч від стійки відскочив до Олісадебе, який із близької відстані забив удруге – 1:2.

Зубов обвів Дудека й бив у порожні ворота, але хтось із поляків виніс м'яч у стрибку

У другому таймі наші пішли вперед стіною. Найреальніший шанс утратив Геннадій Зубов. Він обікрав захисника, обвів Дудека й бив у порожні ворота, але хтось із поляків виніс м'яч у стрибку.

Ще за кілька хвилин Польща забила втретє. Відзначився Калюжний. Польща могла довести справу до розгрому, але не реалізувала пенальті під кінець зустрічі – 1:3.

Через рік у Хожуві саме Україна атакувала більше, створювала моменти, але пропустила в першому таймі після сольного проходу злого генія – Олісадебе. У другому таймі несподівано помилився голкіпер Дудек і Шевченко відправив м'яч у порожні ворота – 1:1. Поляки поїхали на Кубок світу до Японії й Кореї, а Україна програла Німеччині в стикових матчах.

Вже до 6 хвилини Україна вела – 2:0


Наступної зустрічі чекали 12 років. Україна невдало стартувала у відборі до Кубка світу-2014. Після нічиєї з Англією ми несподівано програли вдома Чорногорії й зіграли на виїзді внічию з Молдовою. Польща натомість була лідером групи.

У матчі в Варшаві вже господарі були явними фаворитами. Однак новий тренер України Михайло Фоменко довів свою кваліфікацію. Вже до 6 хвилини Україна вела – 2:0. Відзначилися Гусєв і Ярмоленко. Поляки скоротили відтавання в рахунку, але Роман Зозуля наприкінці тайму забив третій м'яч – 1:3.

У другій половині гри Україна мала збільшувати перевагу, але рахунок залишився незмінний.

Восени в Харкові в рівній боротьбі Ярмоленкові вдалося реалізувати пас Коноплянки й забити переможний м'яч – 1:0.

Україна поступилася Англії одним балом і знову вийшла в стикові матчі. Жереб був жорстокий до нас – збірна Франції довела свою перевагу – 0:2 і 3:0.

Востаннє команди зустрілися в групі на Євро-2016. До третього туру Україна втратила всі шанси на вихід. За рівної боротьби в другому таймі все вирішила індивідуальна майстерність Якуба Блащиковського. Він фінтом прибрав захисника й точно пробив у кут воріт.

Наприкінці гри замість порятунку гри Фоменко випустив на поле 37-річного Анатолія Тимощука. Матч так і завершився перемогою Польщі – 1:0.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У зустрічі проти Німеччини Україна не приречена на поразку"

Усього збірні України й Польщі зіграли 7 матчів. У трьох перемогу святкувала Україна, у двох – Польща. Ще дві зустрічі завершилися внічию.

Зараз ви читаєте новину «Поляки шокували Лобановського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі