субота, 02 листопада 2019 15:19

Південна Африка стала триразовим володарем Кубка світу з регбі

В японській Йокогамі сьогодні, 2 листопада, відбувся фінал дев'ятого Кубку світу з регбі. У вирішальному поєдинку команда Південно-Африканської Республіки здолала Англію з рахунком 32-12.

Родоночальники гри, англійці, були фаворитами матчу. У півфіналі вони здолали Нову Зеландію – найкращу команду планети 2011 і 2015 років. ПАР в свою чергу поступилися "олл блекс" (прізвисько новозеландців) на груповому етапі.

Вже на перший хвилині фінальної гри "Спрінгбокс" (прізвисько ПАР) отримали право на штрафний. Захисник англійців захопив африканського нападника, але вчасно не відпустив. Гандре Поллард не реалізував удар. Друга хвилина матчу – правий стовп британців Кайл Сінклер невдало приземлився після захоплення суперника й пішов за бокову лінію поля на 10-хвилинний нагляд лікарів, мав підозру на струс мозку. Ключового гравця захисту замінили.

Автор: INPHO
  У захисника англійців Кайла Сінклера (лежить) лікарі запідозрили струс мозку вже на другій хвилині фіналу Кубку світу
У захисника англійців Кайла Сінклера (лежить) лікарі запідозрили струс мозку вже на другій хвилині фіналу Кубку світу

Перша 20-хвилинка поєдинку пройшла при повній перевазі ПАР. Відсоток володіння м'ячем на їх користь був 62-38. За цей час реалізували штрафний і повели в рахунку 3-0.

Спеціалісти відзначали, що попередні 2 фінали ПАР вигравали виключно завдяки ударам по воротах, але й не дозволи суперникам жодного разу занести спробу за свою залікову лінію.

Перший шанс в цьогорічному фіналі порушити цю статистику у англійців з'явився в другій половині першого тайму. Їх затяжна атака в декількох метрах від залікової лінії африканців хвиля за хвилею розбивалася об скелю африканського захисту - непоступливого, жорсткого, на межі фолу.

Оборонці англійців грали теж надійно, але частіше порушували правила. Перша 40-хвилинка завершилась з рахунком 12-6 на користь ПАР. Всі очки команди заробили після пенальті.

Автор: INPHO
  Регбісти ПАР (зелена форма) зупиняють атаку англійців
Регбісти ПАР (зелена форма) зупиняють атаку англійців

Другий тайм британці спробували прорвати захист ПАР за рахунок пасів ногою за спини суперників, але швидкості нападників не вистачало, щоб опинитися першими на м'ячі. На 44 хвилині африканці поміняли першу лінію нападу. На початку матчу сутичка "Спрінгбокс" сумарно важила 900 кг. проти 920 "червоних троянд". Свіжі нападники африканців відразу ж примусили англійців порушити правила у сутичці. Черговий штрафний реалізував Поллард - став найкращим бомбардиром Кубку світу.

Автор: INPHO
  Південноафриканець  Гандре Поллард став найкращим бомбардиром Кубку світу , виконує пенальті у фіналі проти Англії
Південноафриканець Гандре Поллард став найкращим бомбардиром Кубку світу , виконує пенальті у фіналі проти Англії

На 66 хвилині матчу цифри на табло були 18-12. Тобто англійцям, аби наздогнати африканців і вийти вперед в рахунку, достатньо було занести одну 7-очкову спробу. Захопившись атакою, пропустили прохід по лівому флангу суперників, вінгер Маказоле Мапімпі приземлив м'яч в заліковій англійців. У головного арбітра виникли підозри на те, що перед цим у африканців був заборонений в регбі пас вперед, але відеорефері підтвердив, що все було в межах правил.

На 73-й хвилині по протилежному флангу англійців прорвався Чеслін Колб і заніс спробу. Правий півзахисник, до речі, є двоюрідним братом олімпійського чемпіона 2016 року, світового рекордсмена в бігу на 400 м Вайде ван Нікерка.

Вдала 2-очкова реалізація після спроби Колба від Гандре Полларда встановила остаточний рахунок фіналу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вашингтон вперше став чемпіоном з бейсболу - на трибунах Трамп і оголені груди

За масштабом Кубок світу з регбі поступається лише футбольному і Олімпіаді. Трансляції турніру вели більше 200 країн.

Південно-Африканська Республіка втретє стала чемпіоном світу. Зрівнялась за цим показником з іншою збірною з південної півкулі – Новою Зеландією. Саме в цих двох країнах регбі є безумовно спортом номер один.

Також гра популярна на Британських островах, в Ірландії, Австралії, Аргентині. Найзаможніші клуби світу грають у Франції. Національна команда цієї країни тричі виходила у фінал Кубку світу. Французи стануть господарями наступного турніру в 2023 році. Кубок світу 2019 в Японії за попередніми розрахунками принесе організаторам прибуток у $ 4 млрд. Азійська збірна створила сенсацію на домашніх стадіонах, на груповому етапі обіграла одного з фаворитів – Ірландію й міцну збірну Шотландії. В чвертьфіналі японці поступились майбутнім чемпіонам світу ПАР.

Зараз ви читаєте новину «Південна Африка стала триразовим володарем Кубка світу з регбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі