середа, 23 квітня 2008 20:45

Після матчу в Охтирці зник вболівальник "Динамо"

Бійкою між фанатами закінчився матч охтирського "Нафтовика" та київського "Динамо" 20 квітня. Це був поєдинок чемпіонату України з футболу. Команди зустрічалися в райцентрі Охтирка на Сумщині. До міста приїхали близько 300 вболівальників зі столиці.

До матчу міліція не поставила між секторами київських та охтирських вболівальників паркану або живого кордону з правоохоронців. Кияни до виходу повинні були йти тільки через гостьові сектори. А ті в свою чергу могли спокійно підходити до фан-сектору киян.

У першому таймі двоє людей з символікою "Нафтовика" напали на одного з киян прямо під фан-сектором Динамо.

- Кремезні хлопці були з перемотаними бинтом руками, ніби готувалися до бійки, - каже Андрій Казанцев, один з керівників динамівського неофіційного фан-клубу "Ультрас". - Міліція стояла поруч, але не втручалася. А втрутилися лише тоді, коли з секторів киян на допомогу своєму товаришу спустилися інші. Міліція діяла чітко проти киян. Ті двоє з перемотаними руками стояли за їх спинами. Після бійки вони тисли руки працівникам МВС і говорили з ними. Їх бачили у під трибунних приміщеннях стадіону після матчу.

На поле полетіли фаєри. Кияни почали ламати сидіння. На трибуні "ультрас" найактивніше себе вели хлопці в масках. Але ніхто з вболівальників киян їх до цього не бачив ні в потязі, ні в автобусах. 

- Це незнайомі нам люди, - каже один керівників "ультрас" Андрій Клименко. - Також на фото і відео видно людей у штатному, які постійно нас провокували. Кричали нам, щоб ми нападали на них. Хто вони? Звідки?

- За 2-3 хвилини до початку цієї бійки до нашого сектору підійшли 10-15 міліціонерів, - згадує вболівальник Євген. - Все нібито було спокійно. Ще задумався, чого це вони прийшли. Але через кілька хвилин все оце почалося. Це не може бути співпадінням.

Після того, як бійка скінчилася, матч продовжився. Перший тайм закінчився з рахунком 0:0. В другому кияни забили 3 м"ячі. "Ультрас" запалили фаєри, але на поле не кидали. Матч підходив до завершення. Кілька киян вирішили залишити арену раніше. Але на території стадіону їх зустріли біля 30 місцевих вболівальників. Зав"язалася бійка. На підмогу киянам підоспіли близько 20 "ультрасів". Міліція втрутилася тільки після кількох хвилин групової бійки.

- Нас почали відганяти до власних секторів, -продовжує Андрій Клименко. - Після того, як всі повернулися на свої місця, бійці спецзагону "Грифон" та міліціонери почали бити усіх підряд незалежно брали ті участь у бійці чи ні.

Сильно дісталося журналістові столичного видання, якого побили кийками та ногами. Люди лежали без свідомості, по ним бігли міліціонери, кожного били по голові. Жінок та дівчат били ногами. По ним ходили.

- Нам не було куди подітися, - каже Олексій Ломоненко, 22 роки. - Міліція нас притисла. Всіх без перебору лупцювала кийками. Деякі правоохоронці кидали в нас сидіння та запалені нами ж фаєри. А ми цими вогнями лиш хотіли звернути увагу, що нас вбивають просто. Це просто ненормально. Я не думав, що таке реально зараз.

- Коли я знімав все це на камеру, в мене просто тряслися руки від побаченого, - каже вболівальник Євген. - Такого місива я ніколи не бачив. Навіть у фіналі минулорічного Кубку України, де теж була велика бійка. 

Арбітр зупинив гру за хвилину до кінця основного часу. Коли футболісти пішли з поля, бійка продовжилася. Фанів підігнали до верхніх рядів сектору. Там була сітка. За нею межі стадіону закінчувалися. З того боку місцеві вболівальники почали кидати монети, палки та каміння. З іншого міліція лупцювали кийками.

Після матчу до сектору підійшов генерал, який представився начальником лінійної міліції. Сказав, що зараз всіх групою доправлять до станції і потягом відправлять до столиці. Але багато приїхали на власних авто. Коли вони почали просити вийти з сектору, міліціонери сказали, якщо підуть - з міста живими вони не виберуться.

- Але ми пішли. За межами стадіону нас зустріли приблизно 30 людей з кастетами, бітами, ножами та палками, - каже Андрій Казанцев. - Міліція стояла поруч, але не втручалася. Ми втікали вуличками. За нами полювали, гналися. Одного підлітка вдалося врятувати від смерті. Його побитого скинули з моста в річку. Ті молодики були озвіріли. Я не знаю, хто це і звідки. Але вони діяли так, ніби нас хтось замовив. Міліція діяла за логікою, яка дозволяє калічити гостей Охтирки, проте не дозволяє цим гостям адекватно захищатися. Саме це і спровокувало всі безлади на стадіоні.

- В мене в руках була банка з перекисом та бинтами, - згадує вболівальниця Юлія. - Я намагалася допомогти хлопцю з розбитою головою. Він лежав без свідомості. Міліціонери підбігли і забрали медикаменти. Сказали, що таким, як вони це не потрібно.

Близько 50 киян звернулися в Охтирці за меддопомогою. У багатьох були розбиті голови, розсічення, черепно-мозкові травми. Ще 136 киян силоміць заштовхали у вагон потягу, розрахований на 54 людини. Не зважали на те, що у киян були квитки на інші потяги чи вагони. Деяким пощастило виїхати на автобусах, які закидали камінням.

О другій годині ночі на центральному залізничному вокзалі Києва проводили затримання київських вболівальників. Зняли 36 людей.

- Коли їхали в Шевченківський райвідділок нас лупцювали за найменший рух, - каже "ультрас", який не захотів називатися. - Там з нас взяли відбитки пальців та сфотографували. Потім били, ходили по нас ногами, плювали, поки не приїхали родичі.

Через три дні після інциденту з "ультрас" зв"язалася мати одного з вболівальників, який не повернувся додому. 15-річниго В"ячеслава Дзюбу бачили на стадіоні. Після він зник.

В Охтирці зараз відбувають адміністративне покарання 13 киян. За словами Андрія, на них чиниться тиск. Вимагають підписувати якісь документи. Кажуть, що будуть "шити" справу. До них в камеру погрожують підсадити місцевих кримінальних авторитетів.

"ГПУ" спробувало зв"язатися з керівництвом міліції Охтирки. Але нам повідомили, що з керівництва нікого немає і не буде ще довго. Після цього поклали слухавку. Прокоментувати події відмовилися. Розповісти, як почувають себе затримані теж.

В місті кажуть, що кияни ще до матчу обмалювали стіни, побили декілька вагонів потягу та міліціонерів. Є інформація, що кияни спалили скутер місцевого жителя, побили декілька авто та офіціантку бару. В місті кажуть, що міліція була не готова до такого матчу.

"Ультраси" припускають, що це була спрямована акція з боку міліції, оскільки зараз  багато говорять про відсторонення працівників МВС від роботи під час футбольних матчів. Через це вони намагалися показати Україні, що без міліції ніяк, заславши на стадіон провокаторів.

Після того, як пройшла перша бійка, на динамівському секторі та під ним лежало багато людей з розбитими головами. Сергій, хірург за фахом, побачив це і підбіг для надання допомоги. Але підбігли міліціонери і почали його лупцювати. Він знепритомнів і лежав у калюжі крові до тих пір, поки його не відвезли у лікарню. В лікарню він поступив без свідомості. Міліціонери, що приїхали за ним у лікарню,  витягли його з під рентген-апарату. У Сергія була важка травма голови, тому медики зажадали, щоб він написав відмову від госпіталізації. Хлопець не міг цього зробити, оскільки був непритомний. Міліціянти написали заяву замість нього. Прокинувся Сергій у відділку. Його повезли в суд і дали 14 діб за "хуліганку".

Газета по-українськи

 

Зараз ви читаєте новину «Після матчу в Охтирці зник вболівальник "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі