пʼятниця, 16 жовтня 2020 21:00

Перспективи Луніна у "Реалі", прогрес Бущана та помилки Пятова: експерт оцінив українських воротарів

Український воротар 37-річний Рустам Худжамов встиг пограти за "Динамо", "Шахтар" та "Металіст". Для повного переліку українських грандів не вистачає тільки "Дніпра".

Весною Худжамов оголосив про завершення кар'єри. Почав працювати експертом на телебаченні.

Gazeta.ua попросила Рустама Худжамова оцінити виступити українських воротарів.

Завдяки чому Георгій Бущан зміг виграти конкуренцію у Дениса Бойка у воротах "Динамо"?

- У Дениса була дуже серйозна травма минулої осені. Георгій отримати свій шанс та його реалізував.

Як Ви загалом оціните гру Бущана?

- "Динамо" перемагає у чемпіонаті, вийшло у Лігу чемпіонів. Значить воротар вправно виконує свою роботу. Виклики у збірну України цьому підтвердження.

Георгій отримав від Франції 7 мячів, помилився із Німеччиною та став героєм проти Іспанії. Що скажите за його стартові матчі у збірній України?

- Було видно, що у першому матчі проти Франції він не потрапив у гру. Проти Німеччини завадило, що проти французів отримав сім. Були хороші моменти, сейви, які допомогли вже у наступній грі проти Іспанії. В нього є якості для подальшого прогресу, але варто ще працювати.

Андрію Пятову в останній час дістає багато критики за матчі проти "Інтера", "Динамо", збірної Іспанії. На скільки вона обґрунтована?

- Не став би на цьому зациклювати увагу. В кожного воротаря бувають якість невдалі періоди. Той же "Інтер" був сильнішим за грою у півфіналі Ліги Європи, граючи із запасом. Збірна Іспанії теж переважала Україну у Мадриді. Обидва суперники перемогли б навіть без помарок Пятова. Андрій вже хлопець із великим досвідом. Він вийде із цієї ситуації.

Автор: Денис Руденко, Футбум
  Рустам Худжамов провів тільки один матч за збірну України
Рустам Худжамов провів тільки один матч за збірну України

На професійному рівні Ви грали до 37 років. З віком досвіду стає більше, а от які воротарські чесноти втрачаються?

- Після травм та пошкоджень вже не так швидко відновлюєшся. До 30 років – день-два і ти вже у строю. А після 30 – потрібно вже тиждень чи два. Крім того, пошкодження, які були до цього починають давати про себе знати. Швидкість вже втрачається. Але є досвід, який може компенсувати недоліки.

Враховуючи прогрес сучасної медицини до якого віку може успішно грати у футболі на високому рівні воротар?

- 40 років. Якби не мав проблем із колінами, то міг би грати до цього віку. Головне, щоб не було складних травм.

Після травм та пошкоджень вже не так швидко відновлюєшся. До 30 років – день-два і ти вже у строю. А після 30 – потрібно вже тиждень чи два

Андрій Лунін повернувся в "Реал", де буде дублером Тібо Куртура. У такій ситуації краще мати постійну ігрову практику чи тренуватися в команді Зідана?

- Чемпіонат Іспанії довгий. Є матчі Кубка Іспанії, Ліги чемпіонів. Може статися все що завгодно. Коли ти вже поряд своєї цілі, то з'являється можливість грати за одним із найкращих клубів світу та себе проявляти. Тому я не бачу нічого поганого в тому, що Андрій проведе сезон в "Реалі".

Якщо йти в оренду, то це має бути вже клуб Ла Ліги, а не команда із другого за силою дивізіону.

Автор: ФК "Маріуполь"
  Останні роки кар'єри Худжамов провів у "Маріуполі"
Останні роки кар'єри Худжамов провів у "Маріуполі"

В "Шахтарі" все більше довіряють місце у воротах 19-річному Анатолію Трубіну. На скільки він має перспективу?

- Він грає, йому видають аванси, але потрібно розуміти, що у нього ще буде багато помилок. Це тільки підтвердив старт сезону. Але в цьому не має нічого надзвичайного. Турбіну потрібно пройти шлях становлення у дорослому футболі. Анатолій має проявити терпіння та працездатність.

Трубіну краще бути в "Шахтарі" та періодично грати, чи потрібна оренда з постійною ігровою практикою?

- У такому віці потрібно грати. Напрацьовувати досвід, працювати над своїми помилкам в режимі ігрової практики. Але це все залежить від самого Анатолія та керівництва "Шахтаря", як вони бачать становлення молодого голкіпера.

На скільки складно молодому воротареві, якщо від нього великі очікування?

- Потрібно розуміти його характер, цілі у житті та спорті. Я знаю в Україні воротарів, які не могли конкурувати, вони могли грати тільки при повній довірі. Є люди, яких конкреція заводить. Тут потрібно працювати із психологією воротаря.

Потрібно розуміти, що деякі голкіпери працюють взагалі без тренерів, є такі тренери, що краще б вони не працювати із воротарями

Ви були другим воротарем у "Динамо" та "Шахтарі". На скільки важко перебувати в такому статусі, коли постійно очікуєш?

- Тут все індивідуально. Хтось може просто сидіти та отримувати зарплату.

Для мене це було дуже важко. Я відчував, що можу грати. Сидіти просто так я не хотів. Тому шукав собі можливості для повноцінної ігрової практики.

Що скажете за голкіперів молодіжної збірної України Олега Білика та Дмитра Різника?

- Хлопці, молоді видно, що це нова генерація українських воротарів. Зараз у футболі для багатьох сучасних голкіперів, для яких має значення колір рукавиць та бутс. Різник та Білик не такі. Вони сконцентровані на футболі. Це справжні воротарі, які справжні боси у власному штрафному майданчику.

Руслан Нещерет тільки 3 воротар Динамо за Бущаном та Бойком. Його майже одноліток Трубін постійно грає. Чи не варто Руслану задуматися про оренду?

- Досвід показує, що в "Динамо" є така практика перетримувати молодих воротарів, а потім вони вже втрачають прогрес та змушенні шукати собі нові команди на суттєво нижчому рівні. Тому Нещерет має думати над своїми подальшими перспективами.

Я сам був в такі ситуації: граєш за другу команду, мешкаєш у Києві, отримаєш зарплатню і життя влаштовано. Має розуміти, що такому життю рано чи пізно прийде кінець. Тобі потрібно буде вигрібати самому. Тому потрібно йти вперед та брати своє.

Досвід показує, що в "Динамо" є така практика перетримувати молодих воротарів, а потім вони вже втрачають прогрес та змушенні шукати собі нові команди на суттєво нижчому рівні. Тому Нещерет має думати над своїми подальшими перспективами

Ви в Українському футболі майже 20 років. Як оціните вітчизняну воротарську школу?

- В нас дуже багато талановитих воротарів. Потрібно розуміти, що деякі голкіпери працюють взагалі без тренерів, є такі тренери, що краще б вони не працювати із воротарями. Напевно, що це головна проблема для української футбольної школи

На скільки важлива гра ногами для воротаря у сучасному футболі?

- Зараз це одна із найважливіших воротарських чеснот.

Цьому можна навчитися?

- Так. Але потрібно вчитися із дитинства.

  Після завершення кар'єри Рустам Худжамов став експертом
Після завершення кар'єри Рустам Худжамов став експертом

Хто із сучасних воротарів найбільше імпонує?

- Марк-Андре Тер Штеген, Уго Ллоріс, Ян Облак, Кейлор Навас.

Як Ви оцінюєте свою кар'єру ?

- Я не взяв від футболу все що міг, але віддав йому всього себе

Як Ви бачите своє після футбольне життя?

- Є поки бізнес, який пов'язаний із воротарською амуніцією(виготовляє голкіперські рукавички). Вже давно розумію над можливістю запустити власну академію, але є нюанси, які поки не дають цього зробити. Травма не дає працювати на повну. Сподіваюся, що ця академія у мене все-таки буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пятов одужав і повертається до тренувань

Рустам Худжамов виступав за "Динамо", ФК "Харків", "Шахтар", "Металіст", "Зорю", "Металург" "Маріуполь". На професійному рівні провів 21 рік. Має у активі 1 матч за збірну України.

Зараз ви читаєте новину «Перспективи Луніна у "Реалі", прогрес Бущана та помилки Пятова: експерт оцінив українських воротарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі