понеділок, 07 квітня 2008 14:23

Перший національний покаже Євро-2008

Перший національний покаже Євро-2008
В п"ятницю Національна телевізійна компанія України (НТКУ) підписала контракт з німецькою компанією Sport Five, яка представляє інтереси UEFA, і отримала права на трансляцію матчів чемпіонату Європи з футболу 2008 року в загальнонаціональній телемережі. Сума угоди становила 4 млн євро. Раніше права на трансляцію Євро-2008 у вітчизняній платній телемережі придбала компанія Поверхность.

Вчора виконуючий обов"язки президента НТКУ Василь Ілащук розповів, що основною проблемою при переговорах з Sport Five стала не висока ціна угоди (хоча права на трансляцію Євро-2004 коштували всього 400 тис. євро), а можливість продажу НТКУ прав на показ частини матчів іншим українськими телекомпаніям.

Передбачається, що по Першому національному глядачі побачать 21 матч, а права ще на десять ігор НТКУ продасть телекомпаніям. Пан Ілащук сказав, що кращі матчі Перший національний залишить собі, а на інші телеканали будуть продані чотири зустрічі останнього туру групового етапу (по два матчі в кожній групі проходитимуть одночасно) і ще шість зустрічей, які починатимуться о 22:00, - у зв"язку з тим, що з 23:00 ефірний час на частоті, на якій веде мовлення Перший національний, належить телекомпанії Ера. Як відбуватиметься продаж прав на десять ігор і якій з телекомпаній, Ілащук не повідомив, але зазначив, що цим займається фінансовий відділ НТКУ.

А ось президент компанії Поверхность Віктор Самойленко заявив, що насправді попередня угода між НТКУ і Sport Five щодо трансляції чемпіонату Європи була підписана ще в минулому році - до того, як стало ясно, що збірна України не гратиме на Євро-2008. З його слів, НТКУ намагалася добитися зниження вартості трансляцій після вильоту української національної команди, але їй це не вдалося. Була підписана попередня заявка, яка фактично і була контрактом. Sport Five юридично вдалося це обгрунтувати, - підкреслив пан Самойленко.

Колишній комерційний директор Інтера Віктор Котеленець, який працював на телеканалі, коли той транслював матчі чемпіонату світу-2006 (у якому брала участь збірна України), зазначив, що неучасть українців в Євро-2008 істотно знизить рейтинги трансляцій. Тоді на іграх збірної України рейтинги були зашкалюючими - частка доходила до 60% при середньому показнику 30% на трансляціях решти матчів, - сказав пан Котеленець. Він додав, що на Інтері, який транслював кращі матчі, рейтинг становив вісім-дев"ять пунктів, а на ICTV - три пункти і частка - 15%.

Права на трансляцію Євро-2008 в платній телемережі (кабельне і супутникове телебачення) ще в минулому році викупила компанія Поверхность. Президентові компанії Віктору Самойленку важко відповісти, яких рейтингів варто чекати від трансляцій на своїх каналах, і назвав придбання роботою на майбутнє. Він підкреслив, що права на матчі Євро-2008 Поверхность продавати нікому не буде, а покаже всі ігри на одному з п"яти своїх каналів в прямому ефірі.

Газета Коммерсантъ (Украина)
Зараз ви читаєте новину «Перший національний покаже Євро-2008». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі