четвер, 17 квітня 2008 09:33

Олімпійський вогонь у Делі зустріли декілька десятків тибетців

Олімпійський вогонь прибув до аеропорту Делі вранці 17 квітня. У місто стягнуті додаткові сили поліції і армії, покликані забезпечити безпеку під час індійського етапу олімпійської естафети.

Уже в аеропорту олімпійський вогонь зустріли декілька десятків тибетців, які скандували антикитайські гасла і намагалися прорвати поліцейські кордони. Близько 20 чоловік арештували.

Олімпійський факел дорогою від президентського палацу до Воріт Індії супроводжуватимуть 16 тисяч поліцейських, солдатів і бійців елітних антитерористичних підрозділів. Запланований спочатку 9-кілометровий маршрут факела по Делі в цілях безпеки довелося скоротити у три рази. З тих же міркувань точний час початку церемонії тримається в секреті.

За оцінками уряду Тибету у вигнанні, очолюваного Далай-ламою, очікується, що на вулиці Делі в четвер вийде близько трьох тисяч тибетців. Частина з них планує проведення альтернативної церемонії.

- Ми влаштуємо паралельний, мирний забіг, - говорить член парламенту Тибету Юдон Аукатсанг - Наш факел стане символом ненасильницького мирного опору. Ми не збираємося заважати естафеті Олімпійського вогню.

Проте значна частина тибетців збирається прорвати кордони і зірвати проведення церемонії.

16 квітня більше сотні тибетців спробували пробитися до китайського посольства в Делі. 50 чоловік заарештували.

В Індії проживає найбільша діаспора Тибету, чисельністю близько ста тисяч чоловік. З 1959 року духовних лідер буддистів Далай-лама, який покинув Тибет, проживає в Індії.

Лента.ru

Зараз ви читаєте новину «Олімпійський вогонь у Делі зустріли декілька десятків тибетців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі