неділя, 30 грудня 2018 11:09

Олег Блохін зберігав "Золотий м'яч" у квартирі батьків

Олег Блохін зберігав "Золотий м'яч" у квартирі батьків
Президент УЄФА Артеміо Франкі вручає приз Олегові Блохіну

30 грудня 1975 року форварду київського "Динамо" 23-річному Олегу Блохіну зателефонували із Москви.

– Це був кореспондент газети "Советский спорт", – згадував Олег Володимирович. – Сказав, що я виграв "Золотий м'яч". Спочатку я йому не повірив. Але потім почали лунати дзвінки від друзів, знайомих, журналістів. Всі наперебій вітали. Ось тоді вже я повірив, що це не розіграш.

Особливо красивим видався гол у Мюнхені, коли Олег самотужки обіграв усю оборону "Баварії"

Перевага Олега Блохіна була величезною. Він набрав 122 бали. У Франца Бекенбауера було 42, а в Йогана Кройфа – 27. Першість Радянського Союзу була закритою для західних кореспондентів. Олега вони бачили лише в міжнародних матчах – тріумфальних для "Динамо" – розіграші Кубка кубків та Суперкубка. В обох турнірах Блохін проявив себе з найкращого боку – забив у фіналі Кубка кубків і став автором усіх трьох м'ячів у протистоянні з "Баварією" за Суперкубок. Особливо красивим видався гол у Мюнхені, коли Олег самотужки обіграв усю оборону "Баварії". А це, між іншим, були діючі чемпіони світу й володарі Кубка чемпіонів на чолі з Бекенбауером і Шварценбеком. Європейські оглядачі були вражені грою форварда, про якого раніше взагалі не чули.

"Золотого м'яча" я чекав рік, – згадував Олег Володимирович. – Мені його вручили напередодні чвертьфіналу Кубка чемпіонів із тією ж "Баварією" у березні 1977 року. Ми знову виграли – 2:0 і вийшли до півфіналу".

Тодішній "Золотий м'яч" виглядав мініатюрним у порівнянні із нинішнім призом. Олег зберігав його вдома в квартирі батьків по вулиці Уманській.

Окрім Блохіна до списку лауреатів потрапив і Леонід Буряк. Він ділив 23 місце із 2 набраними балами разом із голландцем Йоганом Нескенсом із "Барселони".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Шевченко отримав "Золотий м'яч" на свято Андрія

"Золотий м'яч" Олега Блохіна був першим для українських футболістів. У 1986 році приз виграв Ігор Бєланов, а в 2004 – Андрій Шевченко.

Зараз ви читаєте новину «Олег Блохін зберігав "Золотий м'яч" у квартирі батьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі