понеділок, 02 серпня 2021 21:00

Спецтема: 30 років Незалежності

Оксана Баюл принесла Україні перше "золото" Олімпійських Ігор

Оксана Баюл принесла Україні перше "золото" Олімпійських Ігор
Оксана Баюл виграла зимову Олімпіаду-1994. Фото: Instagram.com/oksanabaiul

До 30-річчя Незалежності України згадуємо 30 найбільших перемог українських спортсменів на міжнародній арені.

На чемпіонаті світу з легкої атлетики-1993 в німецькому Штутгарті стрибун із жердиною Сергій Бубка виграв перше золото чемпіонатів світу для збірної України. Він переміг із результатом 6 метрів.

У лютому 1994 року фігуристка Оксана Баюл виграла перше "золото" Олімпіади. Вона перемогла в Лілегаммері. Організатори ніяк не чекали такої несподіванки. Майже півгодини вони шукали касету із записом українського гімну.

У вересні 1994 року київське "Динамо" зустрічалося в груповому турнірі Ліги чемпіонів з московським "Спартаком". Після розпаду СРСР саме в Росію перебігли найкращі українські футболісти. Росія стала спадкоємницею СРСР, а Україні довелося починати все спочатку. "Спартак" двічі забив у першому таймі й був попереду – 2:0. Однак у другому таймі кияни переломили надпринципову гру. Двічі Леоненко й одного разу Ребров принесли перемогу українському клубу – 3:2.

Легкоатлетка Інесса Кравець на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Гетеборзі-1995 (Швеція) встановила світовий рекорд в потрійному стрибку, її результат - 15,5 м. Перевершити його вдалося лише на Олімпіаді-2020 в Токіо.

Влітку 1996 року гімнастка Лілія Подкопаєва стала дворазовою олімпійською чемпіонкою Атланти. Вона перемогла в абсолютній першості та вільних вправах.

На Олімпіаді-1996 в Атланті боксер Володимир Кличко став олімпійським чемпіоном у суперважкій вазі. У півфіналі він здолав принципового суперника – росіянина Олексія Лезіна, а в фіналі легко переміг Паеа Вольфграма з Тонги.

Організатори ніяк не чекали такої несподіванки. Майже півгодини вони шукали касету із записом українського гімну

Ліга чемпіонів 1997. Київське "Динамо" на чолі з Валерієм Лобановським, що повернувся в Україну, розгромило в двох матчах групового турніру знамениту "Барселону" – 3:0 і 4:0. У матчі-відповіді хет-триком відзначився 21-річний форвард Андрій Шевченко.

У вересні 1998 року збірна України у принциповому протистоянні зі збірною Росії в Києві здобула перемогу – 3:2. Це був єдиний раз, коли ці збірні двічі зіграли на офіційному рівні.

Біатлоністка Олена Зубрилова стала триразовою чемпіонкою світу-1999 в індивідуальній гонці на 15 км, гонці переслідування і мас-старті на чемпіонаті світу в Контіолахті (Фінляндія).

У березні 1999 року київське "Динамо" обіграло в чвертьфіналі Ліги чемпіонів чинного володаря трофею мадридський "Реал" – 1:1 і 2:0 і вперше й востаннє в історії незалежної України вийшло в півфінал турніру. Там кияни драматично поступилися мюнхенській "Баварії" – 3:3 і 0:1.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В другому таймі "Спартак" винесли вперед ногами" – 25 років легендарній перемозі

Віталій Кличко в Лондоні переміг нокаутом у бою британця Гербі Гайда й уперше в історії незалежної України виборов звання чемпіона світу серед професіоналів у надважкій вазі за версією WBO.

9 жовтня 1999 року збірна України в "матчі століття" зіграла в Москві внічию – 1:1 зі збірною Росії і посіла друге місце в групі. Росіяни припинили боротьбу. Рятівний гол у нашій команді забив на 87-ій хвилині форвард "Мілана" Андрій Шевченко. Путін сказав Шевченкові, що він його запам'ятає.

У 2000 році плавчиня Яна Клочкова здобула дві золоті медалі на Олімпійських іграх у Сіднеї. Загалом вона є одинадцятиразовою чемпіонкою Європи, триразовою чемпіонкою світу, чотириразовою олімпійською чемпіонкою (Сідней-2000, Афіни-2004) у плаванні на 200, 400 метрів комплексом та 800 метрів вільним стилем. Володарка Кубків світу.

Володимир Кличко в жовтні 2000 року здобув свій перший титул чемпіона світу серед професіоналів за версією IBF, здолавши Кріса Берда – кривдника свого брата Віталія.

Андрій Шевченко з "Мілана" першим із українських футболістів виграв Лігу чемпіонів, здолавши в фіналі "Ювентус" із Турина в серії пенальті. Автором вирішального удару в серії 11-метрових став саме Шевченко.

У грудні 2004 року футболіст "Мілана" Андрій Шевченко вперше в історії незалежної України став володарем "Золотого м'яча" – призу найкращому футболісту Європи. До нього цю нагороду виборювали Олег Блохін у 1975 році та Ігор Бєланов у 1986.

Рятівний гол у нашій команді забив на 87-ій хвилині форвард "Мілана" Андрій Шевченко. Путін сказав Шевченкові, що запам'ятає його.

Збірна України з футболу перемогла в серії пенальті збірну Швейцарії й уперше в історії увійшла до вісімки найкращих на Кубку світу. Відтоді ми жодного разу не потрапляли на цей престижний турнір.

На Олімпіаді в Пекіні боксер Василь Ломаченко став олімпійським чемпіоном, легко здолавши у фіналі француза Кедафі. У 2012 році він повторив свій успіх, розбивши корейця Сунчхоль Хана. Перейшов у професіонали, де став чемпіоном світу відразу в трьох вагових категоріях.

Віталій Кличко тріумфально повернувся у професійний бокс після травми, нокаутувавши тодішнього чемпіона світу Семюеля Пітера із Нігерії. До кінця кар'єри український боксер більше не програв жодного бою.

Донецький "Шахтар" вперше в історії незалежної України виграв один із європейських кубків – Кубок УЄФА. У фіналі в Стамбулі підопічні Мірчі Луческу здолали бременський "Вердер" – 2:1.

У червні 2009 року Володимир Кличко став чемпіоном світу відразу у трьох престижних боксерських версіях після перемоги над Русланом Чагаєвим із Узбекистану. Він володітиме поясами аж до листопада 2015 року.

Веслувальник-каноїст Юрій Чебан виграв Олімпіаду в Лондоні-2012. За чотири роки він повторив свій успіх у Ріо-2016.

Боксер Олександр Усик став олімпійським чемпіоном Лондона, здолавши в фіналі італійця Клементо Руссо – 14:11. На шляху до фіналу Усик переміг нинішнього чемпіона світу серед професіоналів росіянина Артура Бетербієва.

Жіноча збірна України з біатлону виграла естафету на Олімпіаді в Сочі в 2014 році. Українки Юлія Джима, Валентина та Вікторія Семеренко та Олена Підгрушна обійшли накачаних допінгом росіянок й уперше здобули перемогу для України в естафеті.

Фехтувальниця Ольга Харлан у 2015 році виграла шосту медаль чемпіонки світу у фехтуванні на шаблях. Вона – олімпійська чемпіонка Пекіна, срібна призерка Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Боксер Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу у категорії до 91 кілограма. У фіналі всесвітньої боксерської Суперсерії він переміг росіянина Мурата Гассієва в Москві. Після цього перейшов у надважку вагову категорію.

Українки Юлія Джима, Валентина та Вікторія Семеренко та Олена Підгрушна обійшли накачаних допінгом росіянок

Тенісистка Еліна Світоліна у грудні 2018 року виграла підсумковий турнір Всесвітньої жіночої тенісної асоціації WTA. Після цього вона піднялася на третю сходинку світового рейтингу.

Юніорська збірна з футболу України вперше в історії стала чемпіоном світу з футболу, перемігши команду Південної Кореї з рахунком 3:1. Турнір відбувався в Польщі.

Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх у лютому 2021 року установила в словацькій Банській Бистриці рекорд України – 206 сантиметрів. Ярославі лише 19 років. На чемпіонаті світу 2019 року в Катарі стала срібною призеркою, стрибнувши на 204 сантиметри.

Збірна України з футболу під керівництвом Андрія Шевченка вперше в історії вийшла до чвертьфіналу Євро, обігравши в 1\8 фіналу збірну Швеції – 2:1 з голом Артема Довбика на 120-ій хвилині гри.

Найвизначніших успіхів за роки незалежності українці досягали в боксі й легкій атлетиці. Епізодично приходили великі успіхи у футболі тенісі чи фехтуванні.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Баюл принесла Україні перше "золото" Олімпійських Ігор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі