субота, 05 червня 2021 21:00

Німці обрали найдешевший шлях прогресу футболу – Федорчук про успіх німецьких тренерів

Німці обрали найдешевший шлях прогресу футболу – Федорчук про успіх німецьких тренерів
Хансі Флік після "Баварії" стане тренувати збірну Німеччини. Фото: Reuters

Колишній тренер "Таврії" Олег Федорчук прокоментував феноменальний успіх німецької тренерської школи, коли трьох останніх володарів Кубка чемпіонів – "Ліверпуль", "Баварію" й "Челсі" тренували саме німецькі фахівці.

"Звісно", успіх Клоппа, Фліка й Тухеля – невипадковий, – каже Олег Вікторович. – Німці зрозуміли, що найпростіший й найдешевший шлях прогресу футболу – якісні тренери. Можна будувати стадіони, поля зі штучним покриттям, запроваджувати уроки футболу в школах, але без якісних тренерів ніякого прогресу не буде. Армії без генералів не існують. Після провалу на Кубку світу-2010, німці без зайвої реклами запровадили навчання тренерів. І ось тепер пожинають плоди.

Вони не перші, хто пішов по цьому шляху. На початку третього тисячоліття щось схоже відбувалося у Франції. Ульє, Венгер – маса тренерів-французів заполонили Прем'єр-лігу Англії. Німці побачили й зробили так само. І тепер мають не лише згадану трійцю, а й Нагельсманна, Рангніка й купу інших перспективних фахівців.

Свого часу подібне було в Радянському Союзі, коли на початку 70-их років виросла ціла плеяда молодих тренерів на чолі із Валерієм Лобановським. Тільки в СРСР це була випадковість, а в Німеччині – система.

Кваліфіковані тренери підтягнули дитячо-юнацький футбол. Гляньте на юнацькі й молодіжні форуми: рідко який турнір обходиться без збірної ФРН на вирішальних стадіях. Колись наші молодіжні збірні вважалися навіть сильнішими за німецькі, а подивіться, що тепер. Україні мало проходити ліцензування фахівців. Бо це рутина, яка всюди є. Треба творчий процес навчання тренерів. Є маса цікавих людей у провінції, яким не вистачає ліфту, щоби зробити ривок нагору. У підсумку наших грандів тренують іноземці. А той же Юрген Клопп цікаво починав у "Майнці". Не все в нього йшло гладко, але він був на виду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент "Зорі" розповів про майбутнє Скрипника

Найкращі українські тренери працюють за кордоном. Донедавна Сергій Ребров тренував "Ференцварош", а Юрій Вернидуб та Роман Григорчук – білоруські й молдовські клуби. Лише Віктор Скрипник з року в рік прогресує із луганською "Зорею".

Зараз ви читаєте новину «Німці обрали найдешевший шлях прогресу футболу – Федорчук про успіх німецьких тренерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі