вівторок, 29 серпня 2017 11:09

Народився спортсмен, який "стрибнув у ХХІ сторіччя"

Народився спортсмен, який "стрибнув у ХХІ сторіччя"
Рекорд Бімона протримався 22 роки

29 серпня 1946 року народився Роберт Бімон – американський стрибун у довжину, екс-рекордсмен світу. 1968-го на Олімпіаді в Мехіко Роберт стрибнув на 8,9 м. Він покращив світовий рекорд відразу на 55 см.

До нього світове досягнення покращували максимум на 15 см.

Американець приземлився у далекому кінці ями з піском. Пристрій, що вимірював довжину стрибка, не передбачав такого результату, тож судді змушені були вимірювати вручну, що додало результату сенсаційності. Коли оголосили результат, на обличчі Бімона не з'явилося жодних емоцій. Річ у тім, що Роберт не розумів метричної системи мір. І лише коли його тренер повідомив, що Боб перевищив світовий рекорд майже на два фути, рекордсмен упав на коліна й закрив обличчя руками. Згодом цей стрибок назвали "стрибком у ХХІ сторіччя".

Рекордсмен упав на коліна й закрив обличчя руками

Рекорду сприяли кілька природних факторів. На висоті Мехіко опір повітря менший, що повинно було додати до довжини приблизно 4 см. Попутний вітер був 2 м/с, що є максимальним значенням, при якому рекорди ще фіксують. За оцінками це могло додати до результату ще 31 см. Крім рекорду Бімона світові рекорди були покращені у всіх спринтерських та стрибкових дисциплінах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Болт не зміг завершити свій останній у кар'єрі забіг

Бімон більше ніколи не стрибав далі, ніж 8,22. Його рекорд протримався 22 роки, аж доки досягнення не перевершив 1991 року Майк Пауелл. У Токіо він стрибнув на 8,95 м.

Зараз ви читаєте новину «Народився спортсмен, який "стрибнув у ХХІ сторіччя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі