субота, 07 березня 2020 11:09

М'яч на метр перетнув лінію воріт. Суддя не зарахував – як "Шахтар" уперше зустрівся з "Порту"

М'яч на метр перетнув лінію воріт. Суддя не зарахував – як "Шахтар" уперше зустрівся з "Порту"
Капітан "Шахтаря" Соколовський закликав грати на утримання рахунку

7 березня 1984 року донецький "Шахтар" у Порту грав перший матч чвертьфіналу Кубка Кубків проти місцевого однойменного клубу. Гірники програли – 2:3, хоча по ходу гри перемагали – 2:0.

Того року донеччани дуже легко пройшли перші два кола. Спочатку був розбитий данський Б-1901 – 5:1 і 4:2, а потім прийшла черга швейцарського "Серветта" – 1:0 і 2:1.

– Перший матч у Португалії затримали з невідомих причин, – згадував Віктор Грачов. Спочатку перенесли на півгодини, потім на годину, потім ще на 45 хвилин. Ми вийшли на поле опівночі за московським часом. Перший тайм ще бігали, а в другому просто заснули.

"Шахтар" дуже гарно розпочав. Після проходу правим флангом і навісу Сергій Морозов ударом головою відкрив рахунок уже на 6-ій хвилині. Господарі кинулися відігруватися, але голкіпер Валентин Єлінскас і захисники були пильними. На 37-ій хвилині "Шахтар" подвоїв рахунок. Після невдалого розіграшу кутового м'яч відскочив до захисника гірників. Той віддав на Грачова, що уникнув офсайду. Форвард вийшов на ворота й покотив м'яч на ногу Михайлові Соколовському. Капітану залишилося лише влучити у ворота – 0:2.

Майже відразу стався ключовий епізод зустрічі – після проходу правим флангом пас отримав Віктор Грачов.
– Мені вистачило часу подумати, – згадував Віктор Олександрович. – Бити на силу чи на техніку? Якщо проб'ю на силу, можу не влучити у ворота. Ударив щокою. М'яч полетів у ворота. У цей час у мене з-за спини вискочив захисник і в стрибку-підкаті вибив. М'яч був у воротах. Може, перетнув лінію на метр, може, на метр двадцять. Якби по землі котився – напевно би зарахували. А так дивлюся на бокового, а він показує грати. Так нахабно мене ще не обкрадали!

А вже в наступній атаці португальці скоротили відставання. Суддя призначив пенальті за явний фол гірників і Пашеку скоротив відставання – 1:2.

М'яч був у воротах. Може, перетнув лінію на метр, може, на метр двадцять

Ледь розпочався другий тайм, як "Порту" забив знову. Фрашку після затяжної атаки бив із центра карного майданчику без шансів для Єлінскаса – 2:2.

На 60 хвилині обидві команди залишилися в меншості – були вилучені Морозов і Фрашку. А вже на 70-ій "Порту" вперше вийшов уперед. Жакеш одним фінтом прийняв м'яч, прокинув його собі на хід і точно вдарив у кут воріт "Шахтаря" – 3:2.

– Ми підсіли, – згадував Грачов. – Мало того, що за нашим часом це була друга година ночі, так ще й перша гра сезону. Команді не вистачило сил.

У матчі-відповіді "Шахтар" лідирував після голу Грачова на 63-ій хвилині. Однак відразу почав грати на відбій. На 72 хвилині гірники пропустили і вилетіли – 1:1.

– "Порту" не справляв враження непереможної команди, – згадує Грачов. – Ми могли перемагати й претендувати на фінал із "Ювентусом". Але не склалося. Просто не вистачило досвіду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мати не дозволила Йожефу Сабо стати комуністом

Кубок кубків того року виграв "Ювентус", який у фіналі обіграв "Порту" – 2:1.

Зараз ви читаєте новину «М'яч на метр перетнув лінію воріт. Суддя не зарахував – як "Шахтар" уперше зустрівся з "Порту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі