Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 11:09

Мухаммед Алі викликав найбільші емоції на відкритті Олімпіади

 

19 липня 1996-го в Атланті, США, відбулося відкриття XXVI літніх Олімпійських ігор. Честь запалити олімпійський вогонь випала одному із найвеличніших в історії боксерів 54-річному американцеві Мухаммеду Алі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мухаммед Алі мав проблеми з легенями

Організатори Олімпіади дуже хвилювалися, як йому це вдасться - Алі тривалий час боровся із хворобою Паркінсона і тоді вже говорив із великими труднощами. Під час церемонії він безперервно трусився, тримаючи факел, та все ж зумів запалити вогонь на очах у 80 тис. уболівальників, присутніх на Centennial Olympic Stadium в Атланті. Популярний американський журнал Sports Illustrated назвав цей момент одним із найбільш емоційних в історії спорту.

Мухаммеду Алі 1984-го діагностували хворобу Паркінсона, з якою він боровся до смерті – у червні 2016-го. Хоча деякі ознаки хвороби почали проявлятися ще під час його виступів на професійному ринзі.

Деякі ознаки хвороби в Мухаммеда Алі почали проявлятися ще під час його виступів на професійному ринзі

Так, після поразки у жовтні 1980-го від Ларрі Голмса у багатьох виникало занепокоєння з приводу здоров'я Алі. Його мова сповільнилась, а іноді була невиразною. Через це йому не хотіли видавати боксерську ліцензію. Врешті, спортивна комісія Південної Кароліни видала її у серпні 1981-го і у грудні того ж року - за місяць до 40-річчя – Алі провів останній офіційний боксерський бій у кар'єрі. Програв за очками у рейтинговому поєдинку Тревору Бербіку. За 5 років Бербіка нокаутує Майк Тайсон і вперше стане чемпіоном світу – наймолодшим в історії надважкої ваги.

Мухаммед Алі, народжений як Кассіус Марселлус Клей, 18-річним здобув золоту медаль Олімпійських ігор 1960-го в Римі у напівтяжкій вазі. Багато років був абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі серед боксерів-професіоналів. Є одним із найвеличніших боксерів в історії, якщо не найвеличнішим.

Зараз ви читаєте новину «Мухаммед Алі викликав найбільші емоції на відкритті Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути