середа, 04 березня 2020 20:11

"Маша, ти зуби почистила? І не забудь повисіти на турніку!" - Шарапова закінчила кар'єру

Російська тенісистка 32-річна Марія Шарапова завершила кар'єру.

Вона написала шанувальникам:

"Як попрощатися з єдиним життям, яке ти коли-небудь знала? Як піти з кортів, на яких тренувалася з самого дитинства, від гри, яку любиш, яка принесла тобі приховані від усіх сльози і невимовну радість? Спорт, де ти знайшла сім'ю і шанувальників, які були за тебе горою більше 28 років? Для мене це в новинку, так що вибачте. Теніс, я прощаюся", - заявила Марія.

"Маша, ти зуби почистила? І не забудь повисіти на турніку!" - нагадував безтурботним школярці Шарапової її тато Юрій. Він вичитав в одній з книг, що майбутня тенісистка повинна бути неодмінно високого зросту, і перед сном потрібна розтяжка, щоб тіло росло максимально інтенсивно. Ця звичка залишилася у Марії досі і є найкращою ілюстрацією її бажання розвиватися і рости над собою наперекір обставинам, – пише eurosport.ru

  У дитинстві Марія не була схожа на "Сибірську сирену"
У дитинстві Марія не була схожа на "Сибірську сирену"

У кар'єрі Марії було безліч моментів, коли вона не могла навіть дотягнутися до турніка, лікарі ставили хрест на її перспективах через хронічну травму плеча, але Сибірська сирена лише шипіла у відповідь і мчала на тренування. Вона і зараз, випавши в четверту сотню рейтингу, рвалася на корт і вірила в можливість повноцінного камбека незважаючи на великі проблеми зі здоров'ям.

Гучні стогони, на які скаржилися суперниці, горда постава - ніхто не володів такою грацією і стилем

"У молодості я не розраховувала грати після 30. Тепер же взагалі не згадую про вік, не збираюся зупинятися. У мене є мотивація грати, незважаючи на травми. Я дуже люблю теніс, щоб здатися", - запевняла Марія ще місяць тому після вильоту з Australian Open. На початку року вона звернулася за допомогою до тренера Рікардо Пьятті і поставила мету в 33 роки виграти шостий "Шолом" в кар'єрі. Тенісистка розуміла, що це нереально, але не звикла знижувати планку.

  Шарапова здобула 36 титулів
Шарапова здобула 36 титулів

За останній рік Шарапова провела 10 турнірів, тільки на двох пройшла далі першого кола і все одно чіплялася і дряпалася. Її головною помилкою після тривалої дискваліфікації стало відновлення співпраці з тренером Гренефельдом, який пообіцяв вивести тенісистку на колишній рівень за два роки. Марія потребувала бліцкригу - тільки так, швидко, ощадливо, талановито, поки не розболілося плече і не прострелило в лівому стегні. Нічого не вийшло, і росіянка втратила головну зброю - божевільну впевненість, притаманну великим чемпіонкам. Далі пішло очікуване падіння.

Визнання нездатності конкурувати з топами - складна штука для будь-якого великого спортсмена, який побував на вершині. Замість того щоб змінити ставлення до дійсності, Шарапова стала заручницею власних амбіцій. Для прийняття цього факту знадобилося кілька років, але назвати їх марною тратою часу не можна. Марія все ж зробила кілька спроб, нехай і невдалих - замотавшись в старості теплим пледом, їй не буде про що буде шкодувати. Вона домоглася головного - тенісистку запам'ятають, перш за все, як воїна, чию доблесть ніколи не відтіняли, а лише підкреслювали сукні з кристалами "Сваровські".

  На Шарапову ходило безліч глядачів
На Шарапову ходило безліч глядачів

Кар'єрний "Шолом", звання першої ракетки світу, 36 титулів на турнірах WTA в одиночному розряді, велична перемога над Сереною в фіналі Вімблдону-2004. Особливий шарм цих та інших крутим досягненням Марії надавало вміння себе подати. Якимось дивним чином у неї виходило створити на корті найпотужніше енергетичне поле і розгойдати натовп. Переступи через лінії, поворот спиною до суперниці перед прийомом, гучні стогони, на які скаржилися суперниці, горда постава - ніхто не володів такою грацією і стилем.

  Шарапова відразу після перемоги над Вільямс
Шарапова відразу після перемоги над Вільямс

Образ Марії настільки звабливим, що проник в культуру в усіх її проявах. Посол ООН, прапороносець збірної Росії на Олімпіаді в Лондоні, об'єкт дослідження успіху в спорті Гарвардської школи бізнесу. Сьогодні в школі читають курс лекцій, присвячений тому, як команда Шарапової і, перш за все, її агент Макс Айзенбад розкручували її бренд. Курс подається як ілюстрація кращих практик та ключових компромісів в спортивних і розважальних заходах, а також маркетингових ініціативах.

Статуя Марії розташована в Музеї мадам Тюссо

Американський письменник Ден Браун написав про Шарапової в книзі "Втрачений символ", в мультсеріалі "Американський татусик!" вона зіграла з сином агента ЦРУ. Статуя Марії розташована в Музеї мадам Тюссо в Гонконгу - російську тенісистку зобразили з ракеткою в руках і в чорному спортивній сукні, в якій вона виграла "Ролан Гаррос" -2012.

Марія з тих жінок, які залишають незабутній шлейф парфумів, який ти дізнаєшся з тисячі - настільки це висококонцентрований аромат. Він запам'ятовується завдяки легким ноткам стервозності, обеззброює завдяки впертості і лавині ендорфінів. Шарапова пішла, але про її майбутнє не варто переживати. Не дивуйтеся, якщо завтра ви побачите жінку з такою потужною індивідуальністю в кіно, політиці чи бізнесі. Теніс був всього лише однією з глав її життєвого бестселера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шарапова офіційно оголосила про завершення кар'єри

32-річна Шарапова виграла Уїмблдон (2004), US Open (2006), Australian Open (2008) і "Ролан Гаррос" (2012, 2014 року).

Зараз ви читаєте новину «"Маша, ти зуби почистила? І не забудь повисіти на турніку!" - Шарапова закінчила кар'єру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі