середа, 23 травня 2007 15:43

Луческу у поєдинках з "Динамо" сподівається на чесне суддівство

 

Сьогодні, 23 травня, на донецькому РСК "Олімпійський", о 19 годині, відбудеться поєдинок, у якому ми можемо взнати нового чемпіона України. Зустрічається лідер першості, київське "Динамо" та його переслідувач, донецький "Шахтар", який відстає від столичного клубу на шість очок. В разі перемоги кияни стануть недосяжними для гірників, інформує www.dynamo.kiev.ua.

Напередодні матчу своїми думками з представниками ЗМІ поділився головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу, 61 рік.

- Чи відрізняються два найближчі матчі проти "Динамо" ступенем важливості?

- Ми розглядаємо обидва цих матчу як одну гру. Це справа престижу, адже учасники поєдинків - кращі команди України. Мені б хотілося, щоб таких ігор було більше. Це, перш за все, сприяє підняттю рівня чемпіонату. В більшості випадків проти нас і "Динамо" грають команди класом нижче. Намагаючись в що б те не стало відібрати у нас очки, суперник іноді застосовує не зовсім коректні прийоми, як наприклад, у випадку з Вукичем. У Львові на Звонимірі були здійснені два дуже грубих фола, які тягнули на червону картку. Але всі акцентували увагу тільки на його відмашці після чергового порушення. А ми потім дивуємося з такої поведінки гравця. Це цілком адекватна людська реакція на дії, які могли завершити його футбольну кар"єру.

Такі випадки були не тільки в Львові. У футболі багато що залежить від того, як трактуються ці фоли. Якщо "Динамо" може спокійно грати в свою гру і не бути покараним, то наші гравці завжди перебувають під тиском, чекаючи суддівського звинувачення за довершену помилку. А ще говорять, що ми недисциплінована команда. Це далеко не так. Те, що ми заробили більше попереджень і вилучень, ніж наш найближчий суперник, свідчить лише про те, що до гравців "Динамо" судді відносяться лояльніше. Хочеться сподіватися, що і завтра, і в неділю головними дійовими особами на полі будуть все ж таки футболісти.

У одній з телепередач я почув фразу про те, що слід звернути увагу на поведінку тренерської лавки "Шахтаря". Не думаю, що ми погано поводимося під час матчу. Звичайно, є певна реакція на ряд моментів на полі. Але це тільки у тому випадку, коли дійсно відбуваються дії, що виходить за рамки чесної гри.

- Ми правильно зрозуміли, що перед "Шахтарем" зараз стоять три задачі-мінімум: не осоромитися перед своїми уболівальниками, виграти фінал Кубка України і постаратися не втратити своїх ключових гравців через перебір "гірчичників"?

- У футболі завжди є тільки три варіанти: виграти, програти і зіграти внічию. Ми постараємося зробити все можливе, щоб добитися перемоги. Для цього ми і виходимо на полі. Але футбол тим і видовище, що непередбачуваний. Досить пригадати матчі чемпіонату, що завершується, який, як я думаю, ми програли. Були моменти, коли ми не забивали в неймовірних ситуаціях і не реалізовували пенальті. Але помилки - це частина гри, і головне, щоб вони не були навмисними. Після ігор з ФК "Харків", "Дніпром", "Карпатами" мені було складно звинувачувати своїх гравців в недостатній самовіддачі. Суперник дуже бажав відібрати у нас бали, і дозволяв собі використовувати при цьому не зовсім коректні методи. Мені дуже хочеться, щоб публіка була упевнена - гравці "Шахтаря" спробують вичавити з себе максимум можливостей для перемоги в обох поєдинках.

- Але той же Даріо Срна сказав про те, що перший матч можна програти, оскільки фінал Кубка для "Шахтаря" важливіший...

- Не думаю, що в команді є люди, які хочуть програти. Так, у Даріо сім карток і він повинен бути дуже уважний, оскільки восьме попередження залишить його поза футболом на дві гри. Але при бажанні можна пред"явити жовту картку будь-якому гравцеві. У якійсь мірі кожен футболіст думає про це. Найголовніше - не допускати грубих порушень. Багато що залежить від нападаючих, тому що будь-який дотик до захисника суперника прирівнюється до фолу.

Недавно ми переглядали гол Корніленко, коли він на межі офсайда оформив вихід один на один. Точно в такій же ситуації знаходився і Брандау, але суддя підняв прапорець. У Львові два офсайди було зафіксовано у Маріки і Брандау. Коли суддя піднімав прапорець, ще навіть не було передачі. У Маріуполі, знову ж таки, арбітр побачив цілих вісім положень поза грою, яких там і близько не було.

Я дивлюся футбол не як простій глядач, а як фахівець. Мене складно обдурити в такій ситуації. Тому моя реакція іноді здається жорсткою. Але ховати голову в пісок як страус я не хочу. Думаю, що дві майбутню гру розставлять крапки над "i". Якщо суперник виявиться сильнішим, ми тільки потиснемо йому руку і побажаємо подальших успіхів.

Ще раз повторюся, "Динамо" не потрібна ніяка допомога, оскільки за великим рахунком чемпіонат вони вже виграли. Думаю, судді, обслуговуючі матчі, дозволять нам грати у відкритий футбол. Це мене зараз турбує більше всього.


Зараз ви читаєте новину «Луческу у поєдинках з "Динамо" сподівається на чесне суддівство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі