понеділок, 23 жовтня 2017 11:09

Лобановський здобув першу гучну єврокубкову перемогу

23 жовтня 1974 року київське "Динамо" в Кубку Кубків здолало в гостях німецький "Айнтрахт" із Франкфурта - 3:2.

  Перший поєдинок “Динамо” з “Айнтрахтом” проводило в гостях на 60-тисячному "Вальдштадіоні"
Перший поєдинок “Динамо” з “Айнтрахтом” проводило в гостях на 60-тисячному "Вальдштадіоні"

Якщо болгарський ЦСКА, пройдений динамівцями на першому етапі Кубка кубків, ставився до категорії міцненьких середнячків, то наступний суперник, без сумніву, претендував на місце в континентальній еліті. Хоча б тому, що представляв країну, яка влітку 1974-го виграла Кубок світу.

Щоправда, дуже вже багатими традиціями франкфуртці похвалитися не могли. Тільки одного разу вигравали чемпіонат країни, дійшовши потім до фіналу Кубка чемпіонів, де з тріском програли "Реалу" - 3:7. Та й Кубок ФРН завоювали вперше, обігравши в додатковий час "Гамбург" - 3:1.

Зате в складі "Айнтрахта" сяяли два чемпіона світу - Юрген Грабовскі і Бернд Хельценбайн.

"Айнтрахт" довго лідирував в чемпіонаті ФРН-1973/1974, посівши в підсумку четверту позицію. У новій першості колектив знову очолював турнірну таблицю бундесліги, а в стартовому раунді Кубка кубків без особливих проблем розправився з "Монако" - 3:0 і 2:2.

Валерій Лобановський особисто побував на "розвідку" у Франкфурті, ставши свідком впевненої перемоги "Айнтрахта" над "Фортуною" - 4:0. За словами наставника, багато з того, що динамівці поки освоювали тільки на макеті, німці легко робили в грі

Валерій Лобановський особисто побував на "розвідці" у Франкфурті, ставши свідком впевненої перемоги "Айнтрахта" над "Фортуною" - 4:0. За словами наставника, багато з того, що динамівці поки освоювали тільки на макеті, німці легко робили в грі.

Перший поєдинок кияни проводили в гостях, на 60-тисячному "Вальдштадіоні". Йшов дощ. Місцева арена заповнилася менше ніж наполовину – чи то погода відлякала вболівальників, чи то обіцянки своїх улюбленців перетворити зустріч в "побиття немовлят". У передматчевих одкровеннях німецькі зірки прогнозували перемогу "Айнтрахта" з різницею від трьох до шести м'ячів. Становище гостей ускладнювався відсутністю Володимира Трошкіна і Леоніда Буряка.

Вже на другій хвилині припущення, здавалося, почали збуватися - Ніккель точно вистрілив метрів з 20, застав зненацька Євгена Рудакова. Голкіпер киян першу годину ігрового часу провів не надто впевнено, впоравшись з нервами лише після пропущеного пенальті. У тій ситуації на 64-й хвилині захист динамівців порахував, що Рорбах забіг в офсайд, і Віктору Маслову довелося йти на фол. 11-метровий чітко реалізував Кербель.

Приплюсуємо до двох голів спробу Ніккеля вразити залишені Рудаковим ворота і, за великим рахунком, отримаємо суму атакуючих зусиль господарів. Як бачимо, не шість м'ячів і навіть не три. Що ж стосується лідерів "Айнтрахта" - Грабовскі і Хельценбайна, то, за оцінками фахівців, Стефан Решко та Маслов просто сховали їх від глядачів.

Гості, за висловом Олега Базилевича, наочно продемонстрували свою "виїзну модель": насичена оборона, швидкий перехід до атаки шляхом підключення на лівому фланзі Віктора Матвієнка або в центрі - Віктора Колотова з Володимиром Веремєєвим, постійні спроби довгим пасом вивести в прорив Блохіна. Певний час німці справлялися з маневрами Олега, але під кінець матчу відверто втомилися, начисто програвши ендшпіль.

Гості, за висловом Олега Базилевича, наочно продемонстрували свою "виїзну модель": насичена оборона, швидкий перехід до атаки шляхом підключення на лівому фланзі Віктора Матвієнка або в центрі - Віктора Колотова з Володимиром Веремєєвим, постійні спроби довгим пасом вивести в прорив Блохіна

Уперше зрівняв рахунок Володимир Онищенко на 32-й хвилині. Він став наслідком однієї з динамівських контратак, розпочатої Колотовим, продовженої прострілом Веремєєва і завершеною точним ударом з лівого кута штрафного майданчика. Кінцівка першої половини пройшла за переваги киян, мав можливість відзначитися Блохін, але його удар через себе прийшовся трохи вище поперечини. Відразу після перерви в штангу пробив Колотов. Потім господарі перехопили ініціативу, але їх локальна перемога, яка призвела до пенальті, виявилася пірровою.

Коли Блохін в черговий раз отримав м'яч на 83-й хвилині, він, замість очікуваного оборонцями дриблінгу, раптом пробив по воротах і м'яч влетів у правий верхній кут - 2:2! Після цього Олег двічі познущався над опікунами, обігруючи по кілька захисників відразу. Шкода, моменти до голів не привели. Зате досяг мети дальній "постріл" Володимира Мунтяна.

Отримавши в якості передматчевих сувенірів приладдя для гоління від фірми "Ремінгтон", титульного спонсора "Айнтрахта", динамівці, за влучним висловом одного з місцевих газет, у відповідь намилили німецьким футболістам шию. Єдиним недоліком цього тріумфу стало те, що його не бачили радянські вболівальники. Оскільки ні теле-, ні радіорепортажу з Франкфурта не велося, вони дізналися про перемогу "Динамо" лише на наступний ранок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лобановський здобув першу перемогу в груповому турнірі Лізі чемпіонів

Повторний матч у Києві динамівці виграли – 2:1. Далі пройшли турецький "Бурсаспор", нідерландський ПСВ та угорський "Ференцварош" і здобули Кубок кубків.

Зараз ви читаєте новину «Лобановський здобув першу гучну єврокубкову перемогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі