понеділок, 26 грудня 2016 00:45

"Лобановський не просік. Але це був винос тіла" - як легенди "Динамо" прокоментували фінал Кубка кубків -1986
11

(зліва направо) Вадим Євтушенко, Володимир Безсонов і ведучий заходу, журналіст Ігор Циганик
Фото: Тарас Подолян
Валентин Щербачов

"Динамо" в рамках заходів до 90-річчя клубу вирішило згадати найбільш пам'ятні матчі в історії клубу. 25 грудня, на території НСК "Олімпійський", в однойменному ресторані відбувся перегляд фіналу Кубка кубків 1986 року, в якому кияни під керівництвом Валерія Лобановського розтрощили мадридський "Атлетіко", 3:0. Учасниками заходу стали ветерани "Динамо" -1986 Володимир Безсонов і Вадим Євтушенко.

"Динамо" - найтитулованіший клуб країни. 90 років - особлива дата. Але навіть її в нинішній час святкувати з розмахом було б бенкетом під час чуми, - говорить віце-президент клубу Олексій Семененко. - Ми всі думали, як найкраще відзначити цю подію. І прийшли до такої ідеї. Вирішили: хто дізнається від друзів, в інтернеті, ще якось, матиме можливість і бажання, той прийде і відсвяткує з нами".

На вході в ресторан роздають анкети. У них просять вказати 5 найбільш яскравих матчів у історії "Динамо" і стільки ж найзнаменитіших гравців. Хто заповнює, стає учасником розіграшу подарунків і призів. По центру залу встановлено великий екран, поруч - мінісцена з чотирма високими стільцями.

"В нас тоді була яскрава команда. Ми настільки були зіграні, що розуміли один одного з напівпогляду, напівслова. І, мабуть, тому забили стільки голів. При цьому яскравих, а не кострубатих", - каже перед початком трансляції Вадим Євтушенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Динамо" 1985/86 могло забити три м'ячі за 13 хвилин – 30 років тому кияни здобули Кубок кубків

Поєдинок відбувся 2 травня у французькому Ліоні, майже через тиждень після Чорнобильської катастрофи.

"Ми не мали достатньої інформації, нам максимально обмежували доступ до неї. Відповідно, не розуміли всю серйозність ситуації. Перед відльотом до Франції перебували весь час у Москві, на базі місцевого "Динамо". І були ошелешені, коли прилетіли туди, а нас дивляться круглими, переляканими очима, мовляв, у вас Чорнобиль вибухнув, а ви сюди приїхали, опромінені", - згадує Володимир Бессонов.

"Наш представник у Франції відразу забрав усі місцеві газети, де в усіх подробицях було написано про аварію. Але він був продуктом тієї системи і свято вірив, що партія все розрулить", - додає телекоментатор Валентин Щербачов. Саме він вів репортаж з Ліона для радянського телебачення.

Починається трансляція матчу, без звуку. Учасники коментують, згадуючи цікаві події. Вже на 5-й хвилині рахунок відкриває Олександр Заваров: добиває головою після удару Ігоря Бєланова.

"Ми з Олександром земляки і куми, обидва з Луганська. Коли він перебрався до "Динамо", приїхав до мене на Академмістечко, тоді метро поруч не було, - розповідає Олексій Семененко. - Я жив з сім'єю в квартирі приблизно 11 кв м, він - в центрі. Але його це ніяк не бентежило, тоді гравці були простими і невибагливими. Ми чудово посиділи, а вранці було тренування. Увечері він їхав від мене веселим на таксі. Наступного дня телефоную, питаю: "Ну, як, Васильович не просік, не влетіло? Відповідає: "Ні, порядок. Але для мене це був винос тіла".

"Динамо" тим часом постійно пресингує "Атлетіко", не дає перепочити.

"Подивіться, їхні гравці майже не виходять зі своїх зон. А ми вже тоді грали в, по-суті, німецький, голландський тотальний футбол. Усією командою атакували і захищалися. Подивіться, як Кузнєцов з Яковенком взаємодіють", - зазначає Євтушенко.

"Що вимагав Лобановський? Порядку в захисті. І постійно допомагати атаці", - включається Бессонов.

Після першого тайму підходить уболівальник зі стажем, дарує ветеранам раритетні екземпляри тодішніх газет з оглядом поєдинку. Дякує за блискучу гру.

Трансляція другого тайму проходить вже в запису з коментарем Валентина Щербачова. На 85-й хвилині Блохін забиває після передачі Євтушенко, останній за 15 хвилин до цього замінив Бєланова. А через три хвилини вже сам Вадим Анатолійович встановлює остаточний рахунок у матчі. "Ось такі люди виходили тоді на заміни", - лунає голос з одного зі столиків. Усі голи супроводжуються бурхливими оваціями. Самі ветерани згадують, що за перемогу кожен гравець тоді отримав по $ 400.

Після закінчення матчу серед присутніх в залі розігрують подарунки - свіжонадрукований календар "Динамо" і книги з клубною тематикою. У їх числі - "Нескінченний матч" Валерія Лобановського.

Безсонов і Євтушенко роздають автографи і фотографуються з присутніми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команді - ордени, Президенту – м'яч з футболкою: як у Порошенка вшанували "Динамо"-1986

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський не просік. Але це був винос тіла" - як легенди "Динамо" прокоментували фінал Кубка кубків -1986». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі