Ексклюзиви
середа, 04 грудня 2019 11:09

Легендарного капітана збірної Бразилії згубив алкоголь

Легендарного капітана збірної Бразилії згубив алкоголь
Сократес (другий ліворуч) відзначався гарною грою головою і потужним ударом

4 грудня 2011 року в бразильському місті Сан-Паулу помер Сократес Бразілейро Сампайро де Олівейра – людина, яка зловживала алкоголем й мала серйозні проблеми зі шлунком. Однак увесь світ знав покійного як просто Сократеса – легендарного капітана збірної Бразилії 1982-86 років. Та збірна нічого не виграла, але зачарувала всіх своєю грою. Одним із творців бразильського дива був її капітан – доктор Сократес.

Слава до майбутньої футбольної зірки прийшла в 1979 році, коли він, 25-річний наважився перейти із "Ботафого" в "Корінтіанс". Розважливого бородатого атакувального півзахисника відмічали за впевнену гру й здатність повести партнерів уперед. Сократес справді був серйозним чоловіком – до 25 років він встиг отримати диплом лікаря. Кар'єрному росту сприяв і прихід до збірної Бразилії у 1980 році Теле Сантани – тренера, філософією якого була красива гра.
– Головне – гра, а результат додасться, – казав наставник.

Бразильці зачарували всіх ще на груповому турнірі Кубка світу-1982. У першому матчі їм не пощастило. Голкіпер Валдір Перес пропустив легкий м'яч від півзахисника збірної СРСР Андрія Баля на 34 хвилині – 0:1.

Бразилія пішла вперед стіною. Моменти біля воріт Дасаєва виникали один за одним.
У другому таймі збірна СРСР взагалі сіла на свої ворота. Один лише Сержіньйо втратив купу моментів. Задля справедливості варто відмітити впевнену гру голкіпера радянців Ріната Дасаєва. З кожною хвилиною тиск лише посилювався.

І тут тренер СРСР Костянтин Бєсков робить фатальну заміну. Замість Юрія Гаврилова на поле виходить екс-гравець львівських "Карпат" (на Кубку світу він представляв московське "Торпедо") Юрій Суслопаров. Сократес по центру рветься до воріт. Суслопаров лише імітує боротьбу. Сократес б'є щосили і м'яч кулею влітає під поперечину – 1:1. Йшла 75-а хвилина гри.

А на 87 хвилині Бразилія таки вирвала перемогу – 2:1. Відзначився Едер.

Далі було легше. В групі Бразилія розгромила Нову Зеландію – 4:0 і Шотландію – 4:1.

Але справжня трагедія сталася в чвертьфінальній групі із трьох команд. За дивним збігом обставин туди потрапили Бразилія, Аргентина й Італія.

Другий етап першими почали італійці й аргентинці. У другому таймі Тарделлі й Кабріні забили по голу. Аргентина встигла відповісти м'ячем Пасарелли за 6 хв. до кінця.

Ледве голкіпер смикнувся до правого дальнього кута, як Сократес зрадницьки вдарив у ближній лівий

Згодом Бразилія виграла в Аргентини - 3:1. Гра бразильцям далася легко. Вони вели 3:0, дозволивши Рамону Діасу забити м'яч престижу на 89-й хв.

Перед вирішальною грою Бразилію влаштовувала нічия. Однак плани поламав забутий усіма Паоло Россі. Він відкрив рахунок на 5-й хв., вискочивши з-за спин захисників на пас з лівого флангу. Невідпорний удар головою - і 1:0. Бразильці завелися. Двічі сам на сам із 42-річним голкіпером Діно Дзоффом виходив бразильський капітан Сократес. Спочатку він не влучив у ворота, а на 12-й хв. перехитрив "тата Діно". Ледве голкіпер смикнувся до правого дальнього кута, як Сократес зрадницьки вдарив у ближній лівий - 1:1. Здавалося, Бразилія переможе, але Паоло Россі був проти: він відзначився хет-триком, а партнери Сократеса змогли відповісти лише одним м'ячем – 3:2 на користь Італії.

За чотири роки "чарівники м'яча" виглядали вже не настільки грізно, але теж претендували на перемогу. Каменем спотикання для них виявився поєдинок 1/4 фіналу зі збірною Франції. 120 хвилин гри завершилися внічию - 1:1. До того ж за чверть години до закінчення основного часу при двох одиницях на табло бразилець Зіко не реалізував пенальті.

Сократес відкривав серію післяматчевих 11-метрових і схибив. Він вирішив виконати свій коронний трюк: не розбігаючись, стоячи на одній нозі, як фламінго, і розгойдуючи корпусом, змусити "смикнути" воротаря і тут же пробити в протилежний кут. Однак кіпер французів Жоель Батс його перехитрив і парирував м'яч. Потім не потрапив у ворота інший великий футболіст - Мішель Платіні. Однак відразу промахнувся центральний захисник бразильської команди Жуліо Сезар, а відомий згодом тренер Жан Фернандес встановив підсумковий рахунок - 4:3 на користь Франції.

Вирішив виконати свій коронний трюк: не розбігаючись, стоячи на одній нозі, як фламінго, і розгойдуючи корпусом, змусити "смикнути" воротаря і тут же пробити в протилежний кут

Того ж року 32-річний Сократес завершив кар'єру в збірній. Згодом у 50 років він наважився стати граючим тренером англійського клубу "Гарфор Таун", але це вже була авантюра.

У віці за 50 років Сократес, як і багато хто із бразильських зірок минулого, почав зловживати алкоголем. Проблеми на клалися на хворий шлунок. 4 грудня він помер від септичного шоку кишкового походження. Легендарному гравцеві було 57 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбився Андрій Гусін

Через кілька хвилин після його смерті "Коринтіанс" оформив п'ятий титул чемпіона Бразилії.

Зараз ви читаєте новину «Легендарного капітана збірної Бразилії згубив алкоголь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути