неділя, 15 березня 2015 17:22

Кубок для Валі

Кубок для Валі

Сьогодні Валентина Семеренко стала чемпіонкою світу. Gazeta.ua піднімає з архіву січневу колонку свого автора.

Кубок для Валі

Їй уже 29, а вона все ще Валя. Точніше Валі — саме так називають українську біатлоністку Валентину Семеренко спортивні коментатори з десятків країн світу. Так склалося з 2006-го. Тоді Валентина разом зі своєю сестрою-близнючкою Вікторією вперше потрапила на зимові Олімпійські ігри в Турині. На змаганнях сестер запам'ятали не стільки результатом, а тим, що їх ніхто не міг відрізнити. Тож дехто досі сумнівається, хто саме посів тоді 46‑те місце в індивідуальній гонці — Валя чи Віта. Хоча у протоколі написано, що бігла саме Валя. Разом зі схожістю вчорашні юніорки мали ще й непрості для європейців імена, які ще й починалися з однакової літери. Так і пішло відтоді — Валя і Віта, Віта і Валя.

Понад 10 років сестри завжди були на змаганнях разом. Удвох поступово піднімалися від статистів до постійних учасниць елітних змагань, перебуваючи в затінку світових зірок жіночого біатлону. І нарешті спортивна кар'єра сестер Семеренків увінчалася торік золотою олімпійською нагородою в естафеті. Для когось такий тріумф — привід для завершення спортивної кар'єри, особливо в жінок. Чимало чемпіонок залишають спорт, аби присвятити себе сім'ї. І це нормально.

Не так сталося з Валею Семеренко, яка цієї зими залишилася, хотілося б, щоб тимчасово, на лижні сама. Віта цього сезону у змаганнях не виступає. Нині в нас немає потужної команди в жіночому біатлоні. Зате є Валя Семеренко, яка, вперше з призабутих часів Олени Зубрилової вийшла на рівень перших номерів світового біатлону. І це не епізод, як торік, коли Валя на день стала навіть лідером Кубка світу. З першого ж старту сезону, на якому вона була третьою, українка продовжує втримувати цю позицію в умовах наджорсткої конкуренції.

Схоже на те, що на плечі цієї маленької й непомітної поза біатлонною трасою жінки, лягла відповідальність за весь наш зимовий спорт із десятками федерацій і сотнями чиновників. Не маємо більше жодної спортсменки чи спортсмена, що б, як Валя Семеренко, регулярно потрапляли у грудні-січні на екрани телевізорів провідних світових телеканалів і на перші шпальти газет світу.

Насправді Валя — це суперзірка. Але вона не вивчила в дитинстві англійської, тому не може давати розлогі інтерв'ю іноземним телеканалам. Не кажу вже про світську хроніку, з якої вже котрий рік майже не зникає Дар'я Домрачева — суперниця з Білорусі. Мінчанка примусила світ називати її саме Дар'єю, а не Дашею, додавши до медалей та призів купу спонсорів і нареченого в особі норвезького суперчемпіона Бйорндалена. У заліку Кубка світу вони поруч — Валя на третьому місці, Даша — на другому. Хто з них стане цьогоріч чемпіонкою світу, дізнаємося за пару тижнів.

Та навіть за умови тріумфу Валентини Семеренко вона так і залишиться просто Валею, яку в нас, як і раніше, не впізнаватимуть на вулицях і не проситимуть автограф. Хіба що вийде вона на ту вулицю з одним із здобутих кубків. Агов, українське телебачення, якщо ти є. Покажи нам Валю Семеренко так, як ти вмієш, коли захочеш. Вона на це заслужила.

Зараз ви читаєте новину «Кубок для Валі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі