середа, 30 вересня 2020 11:33

Котельник спірно програв у фіналі Олімпіади

 

З 16 вересня до 1 жовтня 2000 року у Сіднеї, Австралія, пройшов боксерський турнір на XXVII Літніх Олімпійських іграх. Двоє українських боксерів пробилися до фіналів, у яких зазнали поразок. 30 вересня львів'янин Андрій Котельник у ваговій категорії до 60 кг поступився кубинцеві Маріо Кінделану. Того ж дня сімферополець Сергій Доценко програв росіянину Олегу Саїтову. Обоє отримали срібні медалі. Ще троє українців дійшли до стадії півфіналів і здобули бронзові медалі – Володимир Сидоренко (до 51 кг), Сергій Данильченко (до 54 кг) та Андрій Федчук (до 81 кг).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львів'янин присвятив прощальну перемогу в ринзі нашій майбутній перемозі на Сході України

Для майбутнього чемпіона світу серед боксерів-професіоналів Андрія Котельника зустріч на олімпійському турнірі з Маріо Кінделаном – майбутнім дворазовим олімпійським чемпіоном і триразовим чемпіоном світу - була четвертою у кар'єрі. Львів'янин вів у рахунку 2:1.

Перший бій Котельника з одним із найсильніших боксерів-любителів в історії відбулася в лютому 1999 року в Пловдиві, Болгарія, на Міжнародному турнірі серії "А" Кубок Странджа. Суперники зустрілися у фіналі. Для на той час 21-річного українця цей бій був першим у кар'єрі проти кубинських боксерів, тому він був дуже мотивований. Як зізнався після турніру, для нього престижнішою була не сама перемога на турнірі, а перемога саме над кубинцем. Перший раунд Кінделан розпочав активно, хоча всі удари були в блок, або неточними. Загалом рівний раунд із неабиякою внутрішньою напругою. В другому раунді Андрієві вдалася точна серія ударів у голову. Напруга зросла до апогею, коли після гонгу суперники обмінялися ударами і ледь не зчепилися в центрі рингу. Але їх вчасно розборонив рефері. Котельника це завело і він розпочав третій раунд дуже активно, постійно йшов уперед, точно влучав у кубинця. А після відмінного правого прямого в голову суддя відкрив рахунок - нокдаун. Раунд однозначно за українцем. Завершальну, четверту, двохвилинку Кінделан, постійно йшов уперед, проте в обміні ударами жоден із боксерів не мав переваги. Судді справедливо віддали перемогу українцеві. Тренер Котельника Дмитро Сосновський переконаний, що у принциповому поєдинку з Кінделаном Андрій позиційно перегравав суперника.

- Коли той намагався йти у відкритий бій, то знову програвав Котельнику. Кінделан не знав, що робити, виглядав розгубленим, навіть потрапив у нокдаун... Тобто перемога Андрія закономірна, - зазначив Сосновський в одному з інтерв'ю.

Кінделан не знав, що робити, виглядав розгубленим, навіть потрапив у нокдаун

За декілька місяців суперники знову зустрілися - на Міжнародному турнірі серії "А" Кубку Короля Таїланду в Бангкоку. Знову у фіналі. Для українця фінальний двобій був шостим на турнірі, тоді як кубинський боксер проводив лише четвертий - двічі він одержував перемоги без бою. Бій вийшов рівним і завершився внічию – 2:2. Проте за додатковими показниками судді віддали перемогу іменитішому кубинцю. Тож рахунок зустрічей між цими суперниками зрівнявся – 1:1.

Андрій Котельник назвав перевтому головною причиною рівного перебігу поєдинку. А от тодішній старший тренер української команди Леонід Лоївський був переконаний, що навіть за всіма обставинами Котельник поступився у вирішальній зустрічі "не без допомоги суддів".

17 березня 2000 року під час матчевої зустрічі збірних України і Куби Котельник і Кінделан зустрілися втретє - під куполом Львівського цирку. У першому раунді велася тактична боротьба за ініціативу, в якій дещо активнішим був Кінделан. Раунд за кубинцем. Другий раунд проходив за схожим сценарієм, тільки Котельник почав більше пресингувати суперника, але той продовжував частіше викидати удари. Переломними у двобої стали останні 10-20 секунд раунду. Андрієві вдалося провести кілька серій і комбінацій, з яких ударів зо п'ять влучили у голову суперника. Раунд за українцем, у нього вже перевага за очками. У третьому раунді Кінделан завдяки більшій активності схиляє шальки терезів на свою користь. Тож усе вирішувалося у фінальному, четвертому, раунді - за очками перед ним була рівновага. Десь із середини раунду Котельник за підтримки місцевих фанів нарешті підібрав ключик до манери суперника і не один раз дістав його своїми одиночними ударами і серіями. Раунд і весь надзвичайно напружений бій за Котельником. Усі троє суддів віддали йому перемогу. А рахунок у протистоянні Котельника і Кінделана став 2:1 на користь українця.

У своєму щоденнику Андрій згодом написав, що не все виходило так, як планував, трохи неправильно побудував бій, але загалом непогано діяв у деяких моментах. Саме в ці моменти - у кінці другого раунду і другій половині четвертого - Котельник зробив вагомий заділ для своєї перемоги.

Отож, 30 вересня у головному поєдинку Олімпіади-2000 у залі "Sydney Exhibition Centre" 22-річний Андрій Котельник учетверте зустрівся з 29-річним кубинцем Маріо Кінделаном на прізвисько "Маїто". У ложі почесних гостей за боєм спостерігали президент МОК Хуан Антоніо Самаранч, член МОК Сергій Бубка, легенди боксу Евандер Голіфілд і Василь Жиров.

Фінальний поєдинок розпочався обережно, суперники діяли із дальньої дистанції, удари були здебільшого або неточні, або по захисту. Але судді вгледіли перевагу кубинського спортсмена. Спершу вони зарахували йому очко за легкий джеб правою рукою в корпус (Кінделан – шульга), а пізніше ще одне очко за джеб у голову. Коли ж у Котельника наприкінці раунду пройшов чистий джеб у голову, так що в Кінделана голова "відлетіла" назад, судді цього не помітили. Перший раунд – 2:0 на користь Кінделана. Об'єктивно мало б бути – 1:1.

З початку другого раунду Андрій змінив тактику, почавши активно пресингувати суперника. Це одразу дало свої плоди. Він провалив кубинця і завдав серію ударів, з якої правий боковий потрапив точно у голову. Перевага кубинця слала мінімальною – 2:1, і тепер вже він йде вперед. Спочатку завдає лівий прямий, але судді і йому не рахують, а от правий гак в голову помічають – 3:1. Завершення двохвилинки за Андрієм. Однак судді пропускають повз увагу точну двійку в голову, потому – лівий гак в голову, і лише коли львів'янин ледь не відриває Кінделану голову правим прямим, дають йому бал. Рахунок стає – 3:2. Хоча мало б бути 5:3 на користь Котельника.

Нам тут так просто перемогу ніхто не дасть!

- Третій раунд, - говорить в перерві тренер Дмитро Сосновський. - Нам тут так просто перемогу ніхто не дасть!

Рахунок у суддівських записках змушує Котельника шукати щастя в атаці. Він весь раунд насідає на свого суперника, а тому тільки те й треба - він діє у своїй улюбленій контратакувальній манері. Така тактика принесла у третьому раунді перевагу Кінделану. Хоча суддівські 6:1 – це занадто. Три пункти судді відверто подарували Кінделану. На відеозаписі чітко видно, що вони зарахували два удари, які прийшлися у блок, а один був завданий відкритою рукавичкою. Втім рахунок став – 9:3, і питання про переможця було знято. Хоча, за об'єктивного суддівства, після третього раунду рахунок мав би бути далеко не таким, а приблизно – 6:6.

У завершальному раунді Котельнику треба було йти ва-банк, аби хоч щось змінити. Кінделан відверто уникав бою і не дав шансів Котельнику. Судді знов зафіксували тотальну перевагу в раунді кубинця – 5:1, рахуючи все, що він викидав. В підсумку судді віддали перемогу Кінделану з рахунком – 14:4. За підрахунками автора цього матеріалу, Кінделан виграв бій з рахунком 9:7.

Навіщо ці підрахунки, якщо результат все одно на користь Кінделана? Річ у тім, що левову частку очок Кінделан здобув у другій половині бою, коли діяв на своїх улюблених контратаках, маючи перевагу в суддівських оцінках. А як би склався бій, якби судді були об'єктивнішими і після другого раунду Кінделан поступався? Тоді малюнок поєдинку змінився б кардинально і в Котельника були б не менші шанси на перемогу, ніж у Кінделана. І він це доводив у попередніх двох переможних боях з кубинцем, коли в заключні хвилини виглядав переконливіше.

Я їхав у Сідней майже як турист. Та коли почав вигравати попередні бої, в мене повірили

- Як на мене, рахунок не відображає перебігу подій на рингу, - сказав після бою Котельник. - Хто бачив бій, хто розуміє бокс, той скаже, що я програв удари два-три... Трішки мені чогось забракло. Можливо, втома далася взнаки, бо турнір тривав аж 16 днів. Можливо, не зміг підтримати форму впродовж усього цього часу. Точно не знаю. Вважаю, що в останньому бою виклався, все робив для перемоги. Хоча, може, програв тому, що чотири місяці до Олімпіади я серйозно травмувався і не пройшов всі етапи, тобто турніри, які планувалися. До речі, в той час на мене вже ніхто не розраховував. Навіть не сподівалися, що я взагалі потраплю на Олімпіаду. Звісно, крім мого тренера, моїх близьких та мене самого. Я їхав у Сідней майже як турист. Та коли почав вигравати попередні бої, в мене повірили.

Фінальний бій Олімпіади проти Кінделана був останнім для Котельника на любительському ринзі. Їхні дуелі були вершиною технічного і тактичного мистецтва, апогеєм внутрішньої напруги і завершилися бойовою нічиєю – 2:2.

- Ми зробили все, що змогли, билися до останнього. Інше залежало не від нас – від обставин, суддівства, підводних течій в міжнародній федерації. Комусь було вигідно бачити олімпійським чемпіоном не українця Сергія Доценка, чого той цілком заслуговував, а росіянина Саїтова, не Андрія Котельника, а кубинця Кінделана. Це міф, що кубинці сильніші і витриваліші за нас. Українські боксери це не раз доводили, - зазначив в одному з інтерв'ю Андрій Котельник.

На любительському ринзі Андрій Котельник провів 150 поєдинків, у яких здобув 135 перемог і у 15 поступився. У професійному боксі Андрій Котельник провів 37 боїв, 32 виграв, чотири програв і один завершив унічию. У 2008-2009 роках був чемпіоном світу за версією WBA у вазі до 63,5 кг.

Зараз ви читаєте новину «Котельник спірно програв у фіналі Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі