вівторок, 16 грудня 2008 16:51

Корейські вчені винайшли ідеальний м"яч для гольфу

Корейські учені прорахували, яким чином необхідно змінити поверхню кулі для гри в гольф для того, щоб він частіше потрапляв в лунки. Про відкриття дослідників повідомляє lenta.ru з посиланням на журнал New Scientist.

Поверхня звичайної кулі для гольфу покрита ямками. Вони необхідні для того, щоб куля краще "тримала" напрям, в якому його ударили. У ямках затримується повітря, і невидима оболонка, що утворюється, зменшує коливання кулі при польоті. Крім того, оболонка підсилює підйомний ефект при ударі із закручуванням кулі. Проте стандартна поверхня має істотний недолік: якщо ключка зачепить ямку, розташовану не по центру, куля з великою вірогідністю відхилиться від заданого напряму.

Група учених з Сеульського національного інституту розробила новий варіант поверхні кулі, яка, за словами авторів винаходу, позбавлена описаного недоліку. Замість ямок дослідники пропонують нанести на кулю жолобки, які поділять його поверхню на сегменти різної форми.

Жолобки створюють повітряну оболонку за тим же принципом, що і ямки. Проте площа поверхні, займана жолобками, менше, ніж площа, на якій знаходяться ямки. Тому, як затверджують творці нової кулі, вірогідність потрапити ключкою в "неправильний" жолобок менше, ніж в "неправильну" ямку. Ступінь відхилення кулі від заданого напряму при попаданні в ямку або лунку при цьому не порівнюється.

Правила гри в гольф не пред"являють конкретних вимог до поверхні кулі. Отже якщо новий варіант дійсно виявиться точнішим, можливо, в майбутньому зовнішній вигляд куль цієї дуже популярної гри зміниться. Автори дослідження вже подали патентну заявку на свій винахід.

Зараз ви читаєте новину «Корейські вчені винайшли ідеальний м"яч для гольфу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі