Ексклюзиви
неділя, 14 березня 2021 06:11

Комуністів знешкодили: як збірна Італії перемогла на Євро

11 червня в Римі стартує 16-й чемпіонат Європи з футболу. Згадуємо про переможців попередніх першостей. Третій за ліком Євро виграла збірна Італії.

Розлючені невдачею на Кубку світу-1966, де вони умудрилися програти збірній Північної Кореї, італійці будь-що прагнули реабілітуватися на домашньому Євро. І їм це вдалося, хоча не без допомоги фортуни.

У фінальній стадії грали чотири збірні – Італія, Югославія, Англія і СРСР. У першому півфіналі Італія – СРСР комуністи травмували нападника "Мілану" Джанні Ріверу. Замін не було. У чисельній меншості Італія дотягла до кінця додаткового часу. Замість пенальті тягнули жереб. Капітан СРСР Альберт Шестерньов обрав герб на двофранковій монетці, а випала копійка.

У другому півфіналі Югославія дотиснула Англію з голом Джаїча на 87 хвилині.

На Кубкові світу-1982 в Іспанії став чемпіоном світу в 40 років, прославившись блискучими сейвами в грі проти Бразилії

Перший фінальний матч закінчився внічию – 1:1. Італійці визнавали, що нічиєї не заслуговували, але зуміли врятуватися за 9 хвилин до кінця. Призначили перегравання. Югославія виставила той самий склад, а Італія замінила 5 гравців. Це дало перевагу в свіжості – господарі виграли – 2:0.

  Діно Дзофф став чемпіоном світу в 40 років. Фото Reuters
Діно Дзофф став чемпіоном світу в 40 років. Фото Reuters

Воротарем чемпіонів був Діно Дзофф. Тоді "тато Діно" грав ще за "Наполі". Однак у 1973 році у 31-річному віці перебрався до "Ювентуса", де відіграв 11 сезонів. На Кубкові світу-1982 в Іспанії став чемпіоном світу в 40 років, прославившись блискучими сейвами в грі проти Бразилії.

Закінчив грати через рік. З 1988 – тренер. Був наставником "Ювентуса", "Лаціо", "Фіорентини". Разом зі збірною Італії ледь не виграв Євро-2000. З 2005 року Дзофф вже не тренує. Працює експертом на телебаченні.

Захисник Джачінто Факетті все життя грав за "Інтер". Тренер Еррера побачив у ньому задатки форварда, але перекваліфікував у захисника. І не помилився, бо за всю кар'єру Джачінто забив 75 голів. Був суперсучасним фланговим захисником – біг уперед і встигав повертатися. Виграв з "Інтером" два Кубки чемпіонів і два Міжконтинентальні кубки. У 1970 став віце-чемпіоном світу. Зі збірною попрощався в 1977 році. Загалом зіграв за клуб 629 матчів. Потім тренував рідну команду, був спортивним директором і навіть президентом. Помер 2006-ого від раку підшлункової залози.

  Факетті починав кар'єру форвардом. Фото: Reuters
Факетті починав кар'єру форвардом. Фото: Reuters

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СРСР програв фінал Євро. Звільнили тренера й усю телевізійну команду

Легендою "Інтера" був Сандро Маццола – син легенди "Торіно" Валентино Маццоли. Він грав на фланзі півзахисту. З клубом виграв 4 титули чемпіонів. Закінчив кар'єру в збірній на невдалому Кубку світу-1974. Згодом працював адміністратором "Інтера". Досі коментує матчі улюбленої команди.

Автор переможного голу в повторному фіналі нападник Луїджі Ріва все життя грав на Сардинії за "Кальярі". Забив за збірну 35 м'ячів. У 1970 привів свій клуб до єдиного в історії чемпіонства. "Ювентус" давав за Ріву 9 своїх гравців, але Луїджі відмовився переїжджати в Турин.

– На Сардинії кожен рибалка запрошував мене скуштувати риби, а кожен м'ясник – ковбаси. Я не міг підвести людей. Тоді я грав не за гроші, а за народне визнання.
Ріва претендував на "Золотий м'яч" в 1969 і 1970 роках. Але забракло дещиці. В 1969 він став другим, а наступного року – третім. Зараз Луїджі очолює футбольну школу в Кальярі й має посаду в федерації футболу Італії.

Після завершення кар'єри Рівера був віце-президентом "Мілану". Пішов із посади в 1986, бо не поділяв радикальних поглядів Сільвіо Берлусконі

Найбільшою зіркою тієї збірної Італії був плеймейкер "Мілана" Джанні Рівера. Саме його травмували гравці збірної СРСР у першому матчі.

А вже наступного року Джанні виграв Кубок чемпіонів проти "Аякса" – 4:1 і віддав дві гольові передачі. Взимку "Франс Футбол" номінував його на "Золотий м'яч".

У 1970 на світовій першості в Мексиці грав по тайму в нападі із Сандро Маццолою. Лише у фіналі тренер випустив його на 6 хвилин, замість звичних 45. Утім здолати неперевершену Бразилію не зміг би й він. Останній матч за збірну зіграв в 1974 році. Після завершення кар'єри був віце-президентом "Мілану". Пішов із посади в 1986, бо не поділяв радикальних поглядів Сільвіо Берлусконі. Ударився в політику. Кілька разів обирався депутатом Європарламенту від соціалістичних та центристських партій.

Тренер команди Феруччо Валькареджі продовжив роботу зі збірною. У 1970 році виграв срібні медалі на кубку світу в Мексиці. Помер у 2005, у віці 86 років.

Діно Дзофф був тренером збірної Італії на Євро-2000. У фіналі Італія грала з Францією і вела – 1:0 на останній хвилині. Але французи зуміли зрівняти рахунок, а в доданий час забили переможний гол.

Зараз ви читаєте новину «Комуністів знешкодили: як збірна Італії перемогла на Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути