пʼятниця, 28 лютого 2020 11:43

"Команда Каштру забивала тоді, коли це було потрібно" – українська преса про матч "Бенфіка" - "Шахтар"

"Команда Каштру забивала тоді, коли це було потрібно" – українська преса про матч "Бенфіка" - "Шахтар"
Захисник збірної Микола Матвієнко провалив гру

Вчора донецький "Шахтар" зіграв унічию – 3:3 в матчі 1/16 Ліги Європи проти лісабонської "Бенфіки" й вийшов до наступного раунду. Українська преса емоційно відреагувала на цю гру.

"Бруну Лаже повернув до основи Рафу Сілву та Юліана Вайгля й запустив пресинг-машину. "Бенфіка" зі старту неслась так, що стало цікаво – як під таким тиском виглядатиме "Шахтар". Вийшло не дуже. Але вирівняв геніальний пас Антоніо. Так само трапилось й після 3:1. Команда Каштру забивала рівно тоді, коли це було найбільш важливо. Це складно пояснити схемами чи розумною тактикою. Часто команди, які грають перфектно, не можуть довести справу до кінця. В гірників це виходило напрочуд легко й вчасно. Феноменально, – пише Андрій Сеньків у "Трибуні".

"Шахтар" не грав краще. Не ударив по чужих воротах більше. Не здався монументальною командою, яка може вирішувати серйозні завдання в Лізі Європи. Просто "Бенфіка" також не виглядала чимось солідним й непорушним. Матч таких команд, з божевільною атакою й посереднім захистом мусив пройти рівно так, як це й трапилося. Шаблонно – без середини поля та поглядів на власні ворота. Якщо цю гру можна було б стерти з голови й переглянути знову, то так би й зробив. Бо фаворит змінювався кожні 10 хвилин.

Тренер "Шахтаря" поставив на червоне й ставка зіграла. Вкотре (виїзди до Загреба та Мілана). Ми постійно пишемо про те, що подібне не може продовжуватися весь час. Що рано чи пізно "Шахтар" покарають за безсистемність та безалаберність. Що в Каштру брак ідей. Що Тайсон і Марлос більше не тягнуть. Що краще зміцнити центр захисту, аніж купувати чергового вінгера. Під цим підписалася "Аталанта". Але все продовжилося.

"Загребське диво, як бачимо, не стало чимось унікальним. Ні, подібні матчі для команди Каштру – не випадкові, – пише "Футбол-24". – Шахтар видав сам на себе не схожий перший тайм. Відверте зізнання головного тренера відповідає реаліям. Бенфіка замикала донеччан у штрафному чи навіть воротарському, а володіння м'ячем на рівні 35%, якого суперник досягав у стартовій половині першого тайму, є просто принизливим для чинного чемпіона України. Шахтар не вміє сушити гру чи танцювати від оборони. Поправочка, проти серйозних команд в Європі, а не в УПЛ, де можна десь прохалявити, десь себе пожаліти – суперники в більшості випадків не покарають.

Краще зміцнити центр захисту, аніж купувати чергового вінгера

Коли команду позбавляють м'яча, починаються розриви у другій та фінальній третинах поля, відсутність чіткості в середині поля і помилки захисників на рівному місці. Якщо до цього коктейлю домішати високий пресинг, захмарну інтенсивність єдиноборств і тиск на кожному клаптику поля, то все починає валитися, немов аварійні, погано виконані та ще гірше продумані забудови. Однак сила цієї команди полягає в тому, що вона здатна ламати суперника в найпідступніший момент. Динамо Загреб уже бачило себе переможцем, ведучи 3:1 на 90+3. Чим це завершилося, всі пам'ятаємо. Сьогодні було не аж так драматично, однак сюжет мав крутий характер".

"Коли Шахтар здобув собі в суперники по стадії 1/16 фіналу Ліги Європи УЄФА чинного чемпіона Португалії, то шанси донеччан повернутися після зимової паузи з путівкою в наступний раунд розцінювалися з серйозною обережністю, - розмірковує football.уа.

У підсумку, виявилося, що за дві очні дуелі команди зуміли влаштувати справжній бенкет футболу завдяки очевидних проблем в своїх оборонних лініях. Так вже склалася історія, що єдиний представник України у весняній частині єврокубків спромігся відповісти на випади "орлів" що перебували у власному лігві, граничною холоднокровністю при реалізації нечисленних можливостей ".

"Шахтар" в цьому матчі не прощав, - міркує ua-football. - У таких матчах (та й у футболі в цілому) нещадність - це чеснота. "Бенфіка" продовжила для себе безпрограшну домашню серію в Лізі Європи, але не продовжила для Португалії цей євросезон. Фортеця встояла, але військо лягло. А "Шахтар" вперше за останні чотири роки проходить першу стадію плей-офф. Каштру вже перевершив Фонсеку. З першої ж спроби ".

Сила цієї команди полягає в тому, що вона здатна ламати суперника в найпідступніший момент

"На жаль, але оборона" Шахтаря "цього вечора була явно не в дусі, особливо це стосується центру оборони, де у Колі Матвієнко був справжній бенефіс, - пише .footboom. Дивом просто П'ятов більше не пропустив. Не без валідолу, але вдалося зустріч закінчити .

Ні Вінісіус, ні Феліпе, кинуті в бій, не змогли допомогти. Тепер треба видихнути, дочекатися суперника по 1/8 фіналу, а потім гарненько проаналізувати гру. Якщо подібні дії в обороні повторяться на наступній стадії, про чвертьфінал можна буде забути. Так, і про Луїша Каштру згадати треба. Напередодні багато було розмов про дружбу двох головних тренерів, про коріння наставника "Шахтаря". Спеціаліст показав, що для нього професіоналізм – наріжний камінь. За межами поля друзі, але під час матчу - суперники, які тепер вибувають з турніру і зможуть далі вболівати за Каштру біля екранів телевізорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тренер "Бенфіки" натякнув про відставку після матчу із "Шахтарем"

Жеребкування Ліги Європи пройде сьогодні. Початок - о 14 годині.

Зараз ви читаєте новину «"Команда Каштру забивала тоді, коли це було потрібно" – українська преса про матч "Бенфіка" - "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі