пʼятниця, 10 листопада 2017 11:09

Каспарова проголосили чемпіоном світу

Каспарова проголосили чемпіоном світу
У 1986 році Карпов викликав Каспарова на матч-реванш

10 листопада 1985 року світу оголосили про появу нового чемпіона світу з шахів. Ним став 23-річний гросмейстер Гаррі Каспаров. Він виграв матч у попереднього чемпіона Анатолія Карпова - 13:11.

1984-го ці суперники вже зустрічались. Карпов лідирував у матчі до шести перемог - 5:0. Але потім програв три гри і виснажився остаточно. Міжнародна федерація ухвалила рішення припинити поєдинок.

Новий матч розпочали 1985 року. Карпов програвав - 11:12. В останній партії мав величезну перевагу. До всього в Каспарова був жахливий цейтнот – 8 хвилин на 16 ходів. Карпов мав 46 хвилин. Але Анатолій випустив перемогу. Коли це зрозумів, отримав шок і взагалі програв і партію, і матч - 11:13.

Після матчу, щоби відволікти Карпова від невеселих думок, його психолог Григорій Рожковський з'їв за обідом склянку

– Якби я виграв ту гру, сумніваюся, що Каспарову вдалось би стати переможцем, – згадував. – Занадто болісний удар був би для Гаррі.

Після матчу, щоби відволікти Карпова від невеселих думок, його психолог Григорій Рожковський з'їв за обідом склянку.

– Я отримав ще один шок, – казав шахіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почався матч Каспаров-Карпов

1986 року Карпов викликав Каспарова на матч-реванш, що проходив у Лондоні. Однак Гаррі знову переміг - 5:4 й зберіг титул.

Зараз ви читаєте новину «Каспарова проголосили чемпіоном світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі