четвер, 02 квітня 2020 21:00

Кар'єра Ярмоленка зайшла у кут

Кар'єра Ярмоленка зайшла у кут
Кар'єру Андрія Ярмоленка у Європі псують травми. Фото: УАФ

30-річний вингер збірної України Андрій Ярмоленко не провів жодного повноцінного сезону в Європі з тих пір, як наприкінці літа 2017-го залишив київське "Динамо".

Сезон 2017/18 в німецькій "Боруссії", Дортмунд був зіпсований травмою сухожилля. Ярмоленко через неї пропустив майже все друге коло. У лондонському "Вест Гемі" історія повторилася. У першому сезоні Ярмоленка вистачило трохи більше, ніж на 2 місяці. Травма ахілла змусила українця завершити сезон на початку жовтня. У другому- травма м'язів в середині грудня забрала у Ярмоленка майже три місяці. До 9 березня - призупинення АПЛ - екслідер Динамо так і не зміг вилікувати стегно. Його повернення на поле анонсувалося, але кожного разу відкладалося.

Ярмоленко у "Вест Гемі" має високу зарплату - 7,5 мільйонів євро на сезон – найбільше в команді

Гравець просто не витримує інтенсивний графік топчемпіонатів. Ярмоленко виступав в Україні практично до 28 років. Інтенсивність матчів "Динамо" набагато менша, не так часто потрібно грати двічі на тиждень. Зрозуміло, що 30-річний організм змінюється вкрай важко. Ніхто не дасть жодних гарантій, що у наступному сезоні не повториться історія трьох попередніх. Скоріше, такий розвиток подій виглядає прогнозованим.

Річ у тому, що АПЛ та Бундесліга вимагають від футболістів ідеальної "фізики", навіть місцями атлетичності, вміти бути успішним у силових єдиноборствах. Якщо перехід у "Боруссію" був збігом обставин, через продаж у "Барселону"Усмана Дембеле та необхідність шукати заміну за короткий термін, то трансфер у "Вест Гем" - авантюра з боку клубу. Якщо футболіст не витримав інтенсивності та навантажень Бундесліги, то в АПЛ йому робити просто нічого.

Ярмоленко у "Вест Гемі" має високу зарплату - 7,5 млн євро на сезон – найбільше в команді. Сенсу тримати запасного чи травмованого гравця у лондонців немає. Тим паче - новий тренер Девід Моєс є прихильником суто британського футболу, де від вінгера, в першу чергу, вимагається вміти виконати хороші флангові подачі. В такий футбол Ярмоленко ніколи не грав. Змінюватися йому пізно.

Зараз "Вест Гем" бореться за виживання в АПЛ. Команда Ярмоленка тільки за додатковими показниками випереджає "Вотфорд" та "Бормут", а "Астон Вілла" відстає на 2 очки. Моєс за таких умов ставитиме перевірених бійців, а не гравця без практики.

Запасного гравця у клубі Шевченко не ставитиме – 2009-го він сам пройшов через "банку" збірної, коли не грав у "Мілані"

Що робити? Можна сидіти в Лондоні, тримаючись за хороший контракт, але тоді перспективи у футболі Ярмоленка стають туманними. Може повторитися історія з Коноплянкою, який навіть у "Шахтарі" - поза "основою", бо відверто пересидів у "Шальке" .

Андрію є що втрачати. Насамперед - збірна України. Запасного гравця у клубі Шевченко не ставитиме – 2009-го він сам пройшов через "банку" збірної, коли не грав у "Мілані".

Виходить, Ярмоленко потрапив у глухий кар'єрний кут. АПЛ не для нього. Але зарплата там висока, життя в Лондоні – комфортне. У "Динамо" повертатися не хоче. Але це прямо зараз. Якщо ситуація, не зміниться до кінця року, то в зимове трансферне "вікно" можна замислитися над поверненням до Києва. Бо зіграти на Євро хочеться, а зарплату можуть поділити між собою "Вест Гем" та "Динамо". Свого часу цей шлях пройшов і Андрій Шевченко .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зубкову треба йти шляхом Яремчука та Малиновського

Андрій Ярмоленко – вихованець чернігівської "Десни". 2007-го перебрався до київського "Динамо", за два роки став гравцем основного складу. Провів у команді 10 сезонів. Триразовий чемпіон України, учасник Євро-2012 та Євро-2016. Зіграв 86 матчів за збірну України, забив 37 м'ячів.
Сергій Тищенко

Зараз ви читаєте новину «Кар'єра Ярмоленка зайшла у кут». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі