неділя, 19 липня 2020 20:11

Йоган Кройф показав, яким має бути футбол

За версією порталу Goal першу сходинку в рейтингу претендентів на "Золотий м'яч-2020" зберігає форвард "Баварії" Роберт Левандовський. На 2-ге місце піднявся нападник "Ювентуса" Кріштіану Роналду. На 3-му рядку перебуває хавбек "Манчестер Сіті" Кевін де Брейне.

Згадуємо лауреатів минулих років. У 1971, 1973 і 1974 роках "Золотий м'яч" тричі вигравав голландець Йоган Кройф

У 1966 році в радянській пресі вперше з'явилася згадка про молодого гравця "Аякса" Йогана Кройфа. Через рік, 8 січня, в недільному додатку до газети "Советский спорт", з'явилася ціла замітка про 19-річного гравця під назвою "Бомбардир із Амстердама".

"Оглядачі вважають його" найвидатнішим відкриттям в європейському футболі в 1966 році. Йому пророкують лаври Альберта, Ейсебіо і навіть самого Пеле – писали журналісти. – Чемпіон Голландії "Аякс" відмінно виступає в нинішньому сезоні. Він знову нагорі турнірної таблиці першості країни. У чвертьфінал Кубка європейських чемпіонів "Аякс" вийшов, сенсаційно обігравши англійської чемпіона "Ліверпуль" (5:1, 2:2). Три м'ячі у ворота англійців забив Кройф, причому двічі він досягав успіху на чужому полі в Ліверпулі.

За підсумками першого кола Кройф став кращим бомбардиром в чемпіонаті Голландії з відмінним результатом: 20 голів в 17-ти матчах.

Худорлявий, стрункий юнак зовсім не схожий на центрфорварда типу "таран". Це нападник нового типу - легкий, рухливий, працездатний. Він вміє дати несподіваний пас, його передачі часто застають зненацька захист супротивника. Він сміливий і рішучий в єдиноборстві, б'є по воротах з найбільш незручних положень і в самий невідповідний для воротаря момент".

Радянська преса не відкрила нічого нового, чутки про Кройфа ходили давно. Молодий журналіст Мартен де Вос ще задовго до цієї замітки написав більш розгорнуту статтю про Кройфа, а пізніше в 1973 році взяв безпосередню участь в створенні фільму "Номер 14: Йоган Кройф", в якому він був режисером. Там показали, частину труднощів, які довелося подолати Кройфу на шляху до футбольного визнання.

"Пеле показав, яким може бути гравець, а Кройф - якою може бути гра", - саме так свого часу писав Лев Філатов. Чиє досягнення більше нехай футбольні боги вирішують, але велич обох в футболі, як і третього в журналістиці, оскаржити важко.

Отже, 25-го квітня 1945 року в Амстердамі з'явився на світ один з найвідоміших голландців за всю історію - Хендрік Йоганнес Кройф.

Пеле показав, яким може бути гравець, а Кройф - якою може бути гра

Дитинство маленького Кройфа нічим особливим не відзначалося, хіба що бідністю. Ріс він у будинку під номером 32 на вулиці Аккерстраат, куди Манус і Нел, разом зі старшим братом Йохана Хені переїхали після закінчення Другої світової. Сам Йоган стверджує, що саме дитинство в бідному районі - запорука успішної кар'єри в футболі. "Дворовий гарт - необхідна практика, адже справжнім бійцем можна стати тільки на вулиці" - сказав одного разу Йоган.

У важких реаліях того часу, сім'я Кройфів виживала як могла і робила це з перемінним успіхом. Вони орендували приміщення, де тримали невеликий магазинчик і разом з батьком навчилися заробляти гроші. Цей навик вони використовуватимуть усе життя.

8 липня 1959 року сім'я залишилася без годувальника, якому було всього 44 роки. Манус, звичайно, не був успішним бізнесменом, тому вдові довелося дуже важко. Фінансові негаразди призвели до того, що мати відмовилася від оренди магазину, а потім не змогла оплачувати і житло в районі Бетондорп.

На допомогу їй прийшов "Аякс". Ще в десять років Йоган, або Йопі, як його ласкаво називала мама, був зарахований в структуру аяксидів. Там підробляла і Нел, перучи форму гравців і займаючись прибиранням. Швидше за все, саме вдова зіграла вирішальну роль в тому, що Кройф отримали кімнатку на самому стадіоні.

У 13 років Кройфу довелося покинути школу, тобто, закінчити тільки два класи початкової і шість середньої школи. Після цього він почав працювати клерком у Перрі ван дер Кааре в спортивному магазині. Примітно, що ван дер Кааре був тісно пов'язаний з "Аяксом", це дало можливість Йопі без особливих проблем поєднувати роботу з тренуваннями.

У 17 років юний талант дебютував в матчі проти "Гронінгена" і відразу забив м'яч, хоча команда програла. А буквально через тиждень "Аякс" принизив ПСВ з рахунком 5:0, а кращим гравцем матчу став молодий Йоган Кройф. Так починалася нова ера в історії "Аякса" і світового футболу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герд Мюллер повільно помирає в будинку престарілих

Після того як "Аякс" посів в чемпіонаті Голландії 13-е місце - гіршого результату в професійній лізі у команди не було раніше і не буде після - на пост головного тренера був призначений Рінус Міхелс. Таким чином, 24 січня 1965 року, вперше з часу заснування команди в 1900 році, головним наставником команди став нідерландець. Більш того, Міхелс присвятив двадцять сезонів своєї кар'єри гравця "Аяксу" і тепер був покликаний на допомогу команді вже в новій іпостасі.

Після матчу Шенклі звинуватив у всьому туман і суддю, пообіцявши при цьому розгромити вискочок на "Енфілді" з рахунком 5:0

Він кардинально змінив тренувальний процес, відвівши в ньому велику роль роботі з м'ячем і техніці гравців. Однією з головних метаморфоз "Аякса" перших років Міхелса стало стовідсоткове підписання професійних контрактів з гравцями команди. Тактичні зміни на полі стосувалися переходу від звичної схеми "дубль-ве" до 4-2-4. Сам Міхелс потім зізнавався, що в цей період і не думав, що робив щось нове, адже його головним завданням було збереження прописки в еліті, з чим він повністю впорався.

А лідером "Аякса" Кройф почав ставати 24 жовтня 1965 року, коли Йоган вийшов в основі і свого місця в ній більше не втрачав. У загальному, сезон 1965/66 для Йопі вийшов досить успішним. Він відзначився в 23-х іграх 25 разів, а його команда стала чемпіоном, почавши тим самим реалізацію плану Міхелса з виведення "Аякса" в лідери європейського футболу.

7 вересня 1966 року відбувся дебют Кройфа в національній збірній в матчі зі збірною Угорщини.

У наступному сезоні 1966/67 "Аякс" забив 122 м'ячі в 34-х іграх чемпіонату країни, зробив "золотий дубль", а сам Йоган відзначився 41-м голом. Наступні два роки видалися для Кройфа багатшими ще й на особисті нагороди: в 1967-му і 1968-му роках він визнавався кращим гравцем Голландії. До речі, саме в 1967-му Кройф був вперше помічений в списку претендентів на звання кращого гравця Європи за версією "France Football".

Восени 1966 року Кройф разом з клубом стартував в Кубку чемпіонів.

  У складі "Аякса" Кройф тричі вигравав Кубок чемпіонів. Фото nssmag.com
У складі "Аякса" Кройф тричі вигравав Кубок чемпіонів. Фото nssmag.com

В 1/16-й команда без особливих проблем розібралася з "Бешикташем", а в 1/8 червоно-білих чекало серйозне випробування "Ліверпулем" Білла Шенклі. Перший матч двоматчевого протистояння було зіграно 7 грудня 1966 року. Та гра назавжди закріпилася в історії футболу, як одна з кращих в біографії Йогана Кройфа. За густий туман вона була названа "битвою в тумані". Ось тільки битви не було: англійці отримали в свої ворота 5 м'ячів, один з яких був на рахунку Кройфа, на що зуміли відповісти лише одним результативним ударом. Після матчу Шенклі звинуватив у всьому туман і суддю, пообіцявши при цьому розгромити вискочок на "Енфілді" з рахунком 5:0. Як же він помилявся - гра-відповідь стала бенефісом Йопі, який відзначився двома голами і, незважаючи на нічийний результат (2:2), почав ще більше бути схожий до прекрасного тюльпана, який зігріває своїми променями сонце футбольної слави.

У чвертьфіналі Кубка європейських чемпіонів, навесні 1967 го року, "Аякс" чекало не менше серйозне випробування празької "Дуклою" легендарного Масопуста. Перший матч аяксиди звели до нічиєї 1:1, а от у другому програли - 1:2. Після 1/4-й Кройфу довелося зізнатися, що його персональний опікун і кращий гравець чемпіонату ЧССР 1967 го року Ян Гелета діяв проти нього вище усіляких похвал.

У 1971 році в "Аяксі" Міхелса змінив Штефан Ковач. Ця подія співпала з найбагатшим на титули сезоном в кар'єрі Кройфа-гравця. Ковач дав своєму підопічному практично повну свободу дій на полі і був, напевно, є задоволений: Йопі забив 33 м'ячі в 45-ти іграх, серед яких був і дубль у фіналі Кубка європейських чемпіонів 31 травня 1972 року проти "Інтера".

Тоді ж були перемоги і в Міжконтинентальному кубку (4:1 над "Індепендьєнте") і Суперкубку Європи (6:3 над "Рейнджерс"). І найвища нагорода – перший "Золотий м'яч". Згодом він ще двічі повторить досягнення – в 1973 і 1974 роках.

У наступному сезоні, після чергової перемоги в Кубку європейських чемпіонів, третьої поспіль, і чемпіонаті, з поста головного тренера пішов Штефан Ковач. Замість нього на цю посаду в "Аякс" прийшов Джордж Кнобель. Однією з головних завдань нового наставника аяксидів, стала боротьба з великим авторитетом Кройфа в команді. Кнобель вважав, що це завадить йому працювати. Він вирішив, що резонно буде забрати у Йогана капітанську пов'язку і зробити це звання перехідним. Це, звичайно, не сподобалося Кройфу, адже він почав втрачати свій авторитет серед партнерів, які і без того були незадоволені постійно наростаючою зарозумілістю Йогана. У світлі таких подій Кройф радий був би змінити місце своєї роботи. Він був в "Аяксі" незадоволений якщо не всім, то багатьом: зарплатою, ставленням.

На допомогу прийшли зміни в іспанському чемпіонаті, де було знято заборону на легіонерів.

Нідерланди не просто переграли Бразилію, вони переграли їх завдяки кращому футболу

"Барселоні" "довелося" боротися за дворазового володаря "Золотого м'яча" Йогана Кройфа. На щастя, для самої команди вона цю боротьбу виграла, адже тренеру "Барси" Міхелсу був просто необхідний такий гравець як Йоган. Правда, за таке задоволення каталонцям довелося широко відкрити кишені. Контракт, який було підписано 18 серпня 1973 року, був розрахований на три роки і ставав рекордним на той момент - майже мільйон доларів.

Коли Кройф з'явився в "Барселоні", клуб проходив дивний період. Команда нічого не вигравала, навіть тоді, коли грала добре. Але, коли з'явився Йоган, то в футбольному сенсі, це було схоже на вибух, який активізував команду. На той час, "Барселона" не вигравала чемпіонат вже 14 років, і столиці Каталонії потрібен був рятівник. У день приходу Кройфа клуб був другий з кінця. Перший матч голландець провів проти "Гранади". "Барса" здобула перемогу 4:0 (Йоган оформив дубль) і до свого чемпіонства в 1974 році не програла більше жодної гри.

З каталонським клубом Кройф став світовою знаменитістю і тим футболістом, який заслужив статус "Законодавця мод". З "Барселоною", "Летючий голландець" завоював чемпіонство і Кубок Іспанії.

1974 рік був також роком Кубка Світу. Нідерланди приїхали на мундіаль до Німеччини з Кройфом (свій перший матч за збірну він зіграв в 19 років проти угорців і забив гол) і з репутацією футбольною нацією. Нідерланди привезли "тотальний футбол". У матчі проти Швеції "Летючий голландець" виконав фінт, який визначає його талант.

У матчі з Аргентиною Йоган забив свій перший м'яч на турнірі. "Помаранчева машина" набирала силу, але випробування чекало їх попереду. Наступним суперником стала Бразилія. Нідерланди не просто переграли Бразилію, вони переграли їх завдяки кращому футболу, який полюбили в усьому світі. І це зіграло проти бразильців. На 65 хвилині Кройф забив другий м'яч і вивів Нідерланди в фінал (2:0), де їх чекала зустріч з ФРН.

При величезних кількостях моментів, "помаранчевих" підвела погана реалізація. В результаті вони програли з рахунком 1:2.

У складі збірної "заводний апельсин" провів 48 матчів і забив 33 голи. Тривалий час він був кращим бомбардиром "помаранчевих" поки його рекорд не перевершив Роббен ван Персі. З Нідерландами, Кройф раз у раз зупинявся за крок від тріумфу. Якщо на ЧС-74 "помаранчеві" програли в фіналі ФРН, то на Євро-76 команда була третьою.

  За збірну Йоган забив 33 м'ячі. Фото nssmag.com
За збірну Йоган забив 33 м'ячі. Фото nssmag.com

Після п'яти років в "Барселоні" (143 гри і 48 голів) Йоган ненадовго пішов з футболу. Але відсутність була нетривалою, і Кройф поїхав в США, грати в МЛС. Згодом, Йоган став королівським нащадком Пеле в Америці.

Після ігор за "Лос-Анжелес" і "Вашингтон Діпломатс" Йоган відчув, що пора повертатися додому. І він повернувся в "Аякс" (46 ігор і 16 голів). Але найбільшим сюрпризом стало те, коли він надів футболку відомого суперника амстердамського клубу - "Фейєноорда" (44 гри і 13 голів) і вражав ворота своєї колишньої команди. Всього, за свою 20-ти річну клубну кар'єру він зіграв 705 ігор і забив 394 м'ячі.

А згодом став великим тренером "Аякса" і "Барселони". Але це вже інша історія.

У жовтні 2015 в Кройфа виявляють рак легень. 24 березня 2016 року він помер.
– Після напруженої боротьби з раком в Барселоні, в родинному колі без мук помер Йоган Кройф. – Просимо усіх зберігати соціальну дистанцію для родини, – таким було останнє повідомлення на його сторінці.

Зараз ви читаєте новину «Йоган Кройф показав, яким має бути футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі