субота, 26 березня 2011 01:40

Ісландська "молодіжка" зіграла з Україною без десяти гравців "основи"

Ісландська "молодіжка" зіграла з Україною без десяти гравців "основи"

У четвер молодіжна збірна України у товариському матчі обіграла однолітків з Ісландії — 3:2. Обидві команди готуються до молодіжного чемпіонату Європи, який пройде цього року у Данії з 11 по 25 червня.

Підопічні Павла Яковенка вели з рахунком 3:0, але суперник скоротив відставання до мінімуму. Ісландські гості відновили інтригу у поєдинку, забивши два м'ячі протягом п'яти хвилин. Забити більше господарі не дозволили і на тому розійшлися.

"Йду на футбол. Наша "молодіжка" зіграє з Ірландією, тобто Ісландією", - каже по телефону хлопець, прямуючи на стадіон "Динамо" імені Валерія Лобановського. В руках тримає пакетик соняшникового насіння.

По дорозі на арену зустрічаю колегу з "Газети по-українськи" Івана Столярчука.

"Не так важливо як закінчиться матч. Я вболівальник "Дніпра" і хочу подивитися на Євгена Коноплянку. Завжди відвідую поєдинки, в яких приймають участь дніпряни", - каже Іван.

Квитки на матч коштують 10-30 гривень. У перекупників і того дешевше. Також у касах стадіону продають тікети на вівторковий поєдинок українців з італійцями. Ціна — 50—250 гривень. А от на матч чвертьфіналу Ліги Європи "Динамо" - "Брага" "билетов нет. Еще не было", - інформує вболівальників табличка.

Аншлагом на 16-тисячному стадіоні і не пахне. Назбирується чотири тисячі вболівальників. Заповнюються центральні сектори, бажаючих посидіти за воротами майже немає. Зате у віп-ложі стадіону вільні місця відсутні. Подивитися на гру прийшов президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, наставник "Динамо" Юрій Сьомін з помічниками Борисом Ігнатьєвим та Вінченцо Пінколліні, а також Лучіано Лучі, помічник куратора системи арбітражу в українському футболі П'єрлуїджі Колліни.

Присутність італійця трохи здивувала, але коли до рук потрапив стартовий протокол матчу все відразу стало зрозумілим. Поєдинок довірили українській бригаді арбітрів на чолі з Віталієм Годуляном.

Павло Яковенко виставив на ісландців бойовий склад. Здивувала лише відсутність Коноплянки. Як виявилося пізніше, Євген не зміг зіграти через мікротравму. Гості привезли експерементальний склад. Кількох "залізних" гравців основного складу "позичила" національна збірна Ісландії для відбірного матчу Євро-2012 з Кіпром. Зокрема, у Київ не приїхали двоє гравців голландського АЗ, Колбейн Сігторссон та Йохан Берг Гудмундссон, друзі "Динамо" по Лізі Європи.

"Україна виграє — 3:2, - прогнозує результат матчу колега з газети "Команда" Максим Сухенко. - Ісландці багато забивали у відборі на Євро-2011, тому навряд чи залишать Київ без голів, але переможе команда Яковенка. А от поле шкода. Останнім часом на нього випало велике навантаження. У вівторок тут ще національній збірній грати".

На поле українці виходять у повністю жовтій формі, ісландці — у синій. Голкіпер гостей Херелдар Бьорнссон тримає в руках великий білий рушник.

"О, ісландці вже здаються, - жартують вболівальники на трибуні. - Цікаво, як вони святкуватимуть свої голи, якщо зможуть забити, звичайно". - натяк на ісландську команду "Стярнан", відому своїми оригінальними святкуваннями голів.

"І не страшно Кривцову грати під тринадцятим номером", - дивується хлопець на трибуні. Тільки він це сказав, як Сергій впав на газон після боротьби з ісландцем. Для захисника "Шахтаря" все обійшлося і він продовжив гру.

Українці грають з єдиним чистим форвардом — Артемом Кравцем. Ісландці діють за звичною для себе схемою 4-3-3. Київський матч став дебютним для Арона Йоханнссона, який відсвяткував перший матч у збірній забитим голом з пенальті. Сталося це у другому таймі за рахунку 3:0 на користь українців. Ще через чотири хвилини ісландці провели свій другий гол. З гри відзначився Бйорн Бергманн Сігурдарссон.

А перший м'яч у матчі забив Ярмоленко. Андрій відзначився на 27-й хвилині. До перерви динамівець провів ще один гол, навіть почав святкувати "дубль", але прапорець асистента арбітра зафіксував офсайд.

Після перерви гол-красень метрів з 25-ти забив Максим Білий. На 54-й хвилині Ярмоленко таки оформив "дубль".

На 60-й хвилині Яковенко проводить планові заміни — знімає національних збірників — Ракицького, Ярмоленка і Степаненка. Чеснакова міняють через травму. Володимир залишає поле за допомогою медиків. У ході другого тайму Павло Олександрович дає зіграти майже всім гравцям запасу. На лавці залишається тільки голкіпер Дмитро Непогодов.

Фінальний свисток фіксує перемогу господарів. Футболісти тиснуть одне одному руки, але футболками, здається, так ніхто й не помінявся.

"Ми знімаємо семисерійний фільм про нашу "молодіжку". Для нас це перший чемпіонат Європи в історії. - каже ісландський журналіст. - В Україні холодно, особливо сьогодні дуже вітряно. У нас в Ісландії зараз тепліше".

Поки ми обговорюємо особливості погоди у наших країнах до мого ісландського колеги виходить капітан збірної. Запитує мене чи можу вимовити його прізвище. Пам'ятаю, що воно розпочинається на букву "В", а закінчується на традиційне для ісландців "ссон".

"Соррі, без стартового складу я "пас", - виправдовуюсь перед ним і згадую куди ж дівся протокол матчу. Футболіст сміється, мовляв, так я знав.

А все виявилось не так і складно - Б'ярні Тор Відарссон. Могло ж бути Сігурбьорнссон , Сігурдарссон, чи Стейндорссон.

Незважаючи на перемогу не всі українці охоче йдуть на контакт з журналістами. Чеснаков залишає стадіон накульгуючи. Ісландці довго не виходять з роздягальні, а потім залишають її всією командою. Двоє дівчат зупиняють кількох гравців і фотографуються з ними. Ще один мисливець за трофеями просить автографи.

"Напишіть своє прізвище", - просить хлопець. Потім бере листок з підписом і за протоколом матчу ідентифікує гравця.

За словами наставника ісландців Ейолфюра Сверріссона, збірна хоче завоювати путівку на Олімпіаду-2012.

"Ми хочемо ввійти у число чотирьох найсильніших команд турніру. Поїдемо у Данію за путівкою в Лондон, а не туристами. Сьогодні ми грали без десятьох гравців "основи". Не дивлячись на поразку, грою команди я задоволений", - каже "Gazeta.ua" після матчу Сверріссон, легенда ісландського футболу, чемпіон Німеччини і Туреччини.

У наступному матчі українці зіграють з господарями Євро — данцями, ісландці пройдуть перевірку англійцями.

На Євро-2011 українці та ісландці "розминулися" і потрапили в різні групи. Ми зіграємо з чехами, іспанцями та англійцями. Ісландії з жеребом пощастило більше. У суперниках Білорусь, Данія та Швейцарія.

Зараз ви читаєте новину «Ісландська "молодіжка" зіграла з Україною без десяти гравців "основи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі