неділя, 12 грудня 2010 13:01

Харківському "Металісту" виповнилося 85 років

Харківському "Металісту" виповнилося 85 років

Офіційною датою заснування "Металіста" є, власне, 12 грудня 1925 року. У цей день був заснований спортивний клуб ХПЗ - Харківського паровозобудівного заводу, який нам більше відомий як "Завод імені Малишева".

Історія назв головного харківського клубу також включає в себе такі найменування, як "Трактор" (1946 рік), "Дзержинець" (1947) і "Авангард" (1956). А в 1967 році команда знайшла своє нинішнє ім'я - "Металіст".

Якщо ж говорити про появу клубу, то є свідчення, що роком заснування "Металіста" є зовсім не 1925-й. Так, за архівами газет тих часів можна дізнатися, що вищезгадана команда ХПЗ ще в 1922 році грала в першості Харкова, а в 1924-м виїжджала на товариські матчі в Катеринослав (нині Дніпропетровськ).

На підставі цих даних можна сміливо міняти рік народження "Металіста" на 1922-й, але зміна паспортних даних навряд чи відбудеться. Саме 1925-й активно позиціонується як рік заснування "Металіста", число 1925 часто присутнє як на банерах вболівальників, так і на сувенірній продукції клубу. Так що зміну дати народження клубу навряд чи ухвалять шанувальники харківського клубу.

Втім, "Металіст" у будь-якому випадку є одним з найстарших клубів України. Старшим за харків'ян вважається їх головний суперник - "Дніпро", офіційним роком заснування якого є 1918-й. Також до когорти "ветеранів" потрапляє луганська "Зоря", яка заснована в 1923-му.

З іншого боку, інформація про спортивні змагання тих років нерідко буває суперечливою через відсутність виразних джерел, так що суперечки про те, хто в Україну старше, можуть розгорітися з новою силою.

За матеріалами СПОРТ bigmir)net

Зараз ви читаєте новину «Харківському "Металісту" виповнилося 85 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі