четвер, 16 травня 2019 10:02

Готовий приймати жорстокі рішення - Руслан Ротань

Готовий приймати жорстокі рішення -  Руслан Ротань
Руслан Ротань готовий до нових викликів. Фото: Тарас Подолян.

Руслан Ротань - культова фігура для українського футболу. Багаторічний лідер "Дніпра" та учасник Кубка світу, 2 Кубків Європи у складі збірної України.

Тепер Ротань - тренер. Спочатку був помічником В'ячеслава Шевчука в донецькому "Олімпіку", а на початку року став головним тренером молодіжної збірної України.

Gazeta.ua поспілкувалася із Ротанем про перехід на тренерську лавку та його принципи роботи.

- Перехід зі статусу футболіста в тренери – процес непростий. У вас відстань між кар'єрою футболіста і початком роботи тренером – 4 місяці. Наскільки свідомим рішення було перейти на тренерську роботу?

- У житті можна планувати багато чого, але конкретна ситуація може все змінити. Обставини так почали розвиватися, що перехід на тренерську роботу був неминучий. Як футболіст я втратив доволі багато часу, десь випав із ігрового ритму. З червня по вересень я не те що не грав у футбол, думати про це не хотів через сімейними обставини. Наздоганяти було вже дуже важко, враховуючи вік. Тому перехід на тренерську роботу, напевно, виглядає логічним кроком.

- Чи були у вас сумніви, коли отримали пропозицію працювати тренером?

- Звичайно, що варто було все обдумати. Бажання грати в мене ще остаточно не зникло. Але відбулося переосмислення багатьох речей у житті. Зрозумів, що не так багато часу приділяв родині. Постійні матчі, тренуванні, виклики до збірної. Потрібно було змінювати власне життя в нових реаліях.

- Була інформація, що влітку вас розглядали як можливого помічника Андрія Шевченка в збірній України, коли штаб збірної залишив Рауль Ріанчо. Наскільки це відповідає дійсності?

- Ще після того, як у мене завершився контракт із "Динамо", Андрій Миколайович зателефонував і запропонував роботу в штабі збірної України. Але тоді я ще хотів грати у футбол, думав про продовження кар'єри. Мав пропозиції від різних клубів. Але обставини в житті склалися по-іншому. Напевно, як би я знав наперед, що завершу кар'єру, прийняв би пропозицію Шевченка.

Мав пропозицію працювати в тренерському штабі збірної України


- Попередній наставник молодіжної збірної Олександр Головко мав трохи інше бачення побудови гри команди, ніж у національній збірній. Наскільки ваші погляди на футбол збігаються із поглядами Шевченка?

- Я на прямому контакті з Андрієм Шевченком і його штабом. Постійно обмінюємося відеофайлами про тих чих чи інших гравців. Андрій Миколайович пояснює принципи роботи національної команди, побудову гри. Тому тут жодних ніяких проблем.

У молодіжній збірній я працюю для національної команди, для підготовки футболістів для збірної України. Побудова гри національної та молодіжної команд має бути схожою для того, щоб гравці розуміли принципи роботи збірної, вимоги, які перед ними будуть ставити.

- Юнацька збірна Петракова грає у 3 центральні оборонці. Сповідуючи захисний футбол. Із більшістю гравців цієї команди вам потрібно буде працювати у наступному циклі. Потрібно буде все ламати?

- У цій ситуації нічого не залишається, як перебудовувати футболістів.

- Головним для молодіжної збірної є результат чи гравці в національну команду?

- Це має бути спільне. Без успішних виступів виховати сильного футболіста не так просто. Я не хочу йти легким шляхом, щоб мене хвалили як тренера за мої можливі успіхи. Для мене успішною робота в молодіжній збірній буде тільки тоді, коли футболісти не тільки будуть виступати за національну команду, але і там відіграватимуть важливу роль. При тому ніхто не знімає завдань із "молодіжки" щодо виходу на Євро

Головний показник роботи молодіжної збірної - успішна гра молодих футболістів за національну команду

- Як Ви оцінюєте жеребкування Кубка Європи-2021?

- Топ-команд у суперниках не буде, але група дуже непроста. У чомусь склад нашої групи рівний. Кожна із команд має свої шанси. Тому всі суперники налаштовуватимуться максимально.

- Наскільки сильне покоління футболістів 1998-2001-х, із якими вам потрібно працювати?

- Це хороше покоління футболістів. Є футболісти, які виокремлюються, про яких вже зараз говорять. Яким би не був футболіст, яким би не було покоління, потрібно докласти максимум зусиль, щоб молодий гравець виріс і прогресував.

- Не всі гравці молодіжної збірної мають ігрову практику. Краще тренуватися із умовними гравцями першої команди "Динамо" чи "Шахтаря", чи мати стабільну ігрову практику в клубах простіше?

- В тренувальному процесі можна взяти дуже багато із сильними гравцями. Але без ігрової практики прогресу та розвитку досягти вкрай важко.

- Ви півроку грали в "Славії". Який досвід винесли для себе, виступаючи в Чехії?

- Головне - відношення до легіонерів. Ніхто не буде бігати за іноземцями, як це роблять в Україні. Маєш доводити всім, що ти на голову сильніший за місцевого гравця. Ну і професійне відношення до футболу. Футболісти переважно індивідуально працюють над собою.

- Ви складаєте враження дуже доброї людини. Зможете бути суворим щодо гравців, якщо цього вимагатиме ситуація?

- Команда має формуватися за принципами поваги тренера до футболістів і футболістів до тренера. Це дуже важливий фактор для досягнення успіху. Я розумію, що в деяких моментах потрібно буде приймати важкі рішення, які не всім сподобаються, бути жорстоким. Це частина моєї роботи. Я готовий до цього. Але це точно не має бути головним принципом роботи молодіжної збірної України.

Можу зателефонувати Хуанде Рамосу


- Не так давно у "Мілані" відбувався конфлікт між головним тренером Гаттузо і гравцем Бакойоко. Варто тренеру вміти прощати навіть після серйозних конфліктів із гравцями?

- Футбол – емоційна гра. Тут може бути багато чого сказано на емоціях, особливо, якщо щось не виходить. Я думаю, що в подібних ситуаціях категоричним бути не можна. Потрібно давати шанс виправити ситуацію.

- Кому зараз Руслан Ротань-тренер зателефонує, якщо йому потрібна буде порада?

- Можу зателефонувати Хуанде Рамосу. Думаю, що також важливим для мене є думка Андрія Шевченка.

- Андрій Шевченко в ЗМІ заявив, що мріє очолити "Мілан". Які тренерські амбіції у вас?

- Про це думати ще зарано. Усі мої думки пов'язані зараз із молодіжною збірною України.

- "Молодіжка" здобула перший трофей на товариському турнірі у Туреччині. Які перші враження від роботи з командою?

- Це була, перш за все, можливість познайомитися із гравцями, переглянути більше кандидатів до збірної. Футболісти мають зрозуміти принципи, за якими ми будемо працювати у молодіжній збірній. Як тренер я отримав певний досвід. Аналізую цей турнір, виявляючи власні помилки та недопрацювання. Але загалом кожен виграний турнір, навіть маленький турнір — це досягнення як для гравців, так і тренерського штабу.

Кожен виграний турнір - досягнення для гравців і тренерського штабу


- У попередніх каденціях молодіжної збірної проблемним місцем була позиція центрального захисника. Які позиції хвилюють найбільше вас зараз?


- Я б на цьому не став би концентрувати увагу. Кожен футболіст повинен розуміти власну значущість і власні перспективи. Тому я б не став говорити, що незадоволений комплектацією якихось позицій. Це має залишитися всередині команди.

- Тренерський штаб у вас майже не змінився порівняно з роботою Олександра Головка. Вас задовільняє робота помічників?

- Я виходив із того, що Василь Кардаш та Олександр Мелащенко вже мають певний досвід роботи із молодіжною збірною України. Звичайно, що все це дуже важливо для моєї роботи. Із кожним переговорив особисто. Після чого прийняв рішення, щоб вони залишилися працювати далі.

- Чи була розмова з Олександром Головком перед тим, як ви погодилися очолити молодіжну збірну?

- Ні. Такої розмови не було.

- У складі "Дніпра" багато талановитої молоді. У вас не було бажання запросити Олександра Поклонського до штабу молодіжної збірної?

- Бажання, можливо, було. Але у нього є своя робота в клубі. Потрібно розуміти, що збірна та клуб – це зовсім різні футбольні суб'єкти. Якщо у клубі тренер працює майже щодня, то у збірній це тільки короткострокові збори на декілька днів. Принципи, які діють у клубі, не завжди можуть діяти у збірній.

- В Україні багато клубів хочуть робити ставку на молодих гравців. Але виходить так, що молодих футболістів не так вже і багато. У чому проблема, на вашу думку?

- У нас талановитих гравців вистачає. Велика проблема переходу з молодіжного в дорослий футбол. Багато в чому тут проблема у ментальності гравців, розуміння життя. Молоді футболісти мають ставитися більш професіонально до себе, індивідуально більше працювати над собою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко викликав до збірної України неочікуваного новачка

Повну версію інтерв'ю із Русланом Ротанем можна прочитати в журналі " Країна" за 16 травня.

Зараз ви читаєте новину «Готовий приймати жорстокі рішення - Руслан Ротань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі