вівторок, 04 травня 2021 11:09

Гора Суперга вбила суперників "Ювентуса"

Гора Суперга вбила суперників "Ювентуса"
Місце падіння літака на горі Суперга. Фото: ФІФА

4 травня 1949 року в авіакатастрофі загинула італійська футбольна команда "Торіно". Через густий туман льотчик занадто низько спустився і не помітив гору Супергу. Від удару літак упав і загорівся. Загинули всі 18 гравців команди.

"Якби не Суперга, в Уругваю й Німеччини було би на один титул менше", – казав у 90-річному віці італійський журналіст Оресте Комольо.

Він упевнений, що те "Торіно" було найсильнішою командою світу. Тому вигравати світову першість в 1950-го та 1954-го мали б італійці.

"Торіно" 1943 року перший у світі запровадив знамениту систему гри під назвою "дубль-ве", коли п'ятеро гравців атакували, а решта п'ятеро захищалися. Згодом п'ять разів поспіль "бики" ставали чемпіонами Італії. Заради виступів за збірну гравці "Торіно" перевдягалися із гранатової форми в блакитну.

Найкращими гравцями були Ромео Менті, Гульєрмо Габетто і Валентино Маццола. "Ювентус" був другою командою в місті. Його гравці заздрили славі сусідів, які виступали на легендарному стадіоні "Філадельфія".

"Особливим знаком того "Торіно" були засукані рукави, – згадує Комольо. – Варто було команді поступатися до перерви, як на другий тайм гравці виходили із засуканими рукавами, що означало, що вони беруться за справу по-справжньому. Якось вони поступалися "Лаціо" - 0:3, а потім виграли - 4:3".

Якби не Суперга, в Уругваю й Німеччини було би на один титул менше

У свої найкращі сезони "Торіно" забивав по 100 м'ячів. Але один не варто було забивати. За шість турів до завершення першості 1948/1949 Валентино Маццола зрівняв рахунок у матчі з "Барі" - 1:1. Після цієї нічиєї "Торіно" став недосяжний для суперників. Президент клубу Ферруччіо Ново нагородив команду поїздкою за кордон. "Торіно" вилетів у Португалію, де в товариській грі поступився "Бенфіці" - 3:4.

Футболісти "Мілана" були останніми, хто бачив живими гравців "Торіно". Вони зустрілися в аеропорту Мадрида, куди "россо-нері" прилетіли на товариську гру з "Реалом".

Старший син Валентино Маццоли Сандро згодом став видатним футболістом, зіркою "Інтера" й збірної Італії. Недаремно батько брав його з собою на всі тренування команди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуністів знешкодили: як збірна Італії перемогла на Євро

Лише раз після катастрофи "Торіно" виграв скудетто. Сталося це в сезоні 1975-1976. На місці стадіону "Філадельфія" попри протести Комольо збудували прес-центр зимової Олімпіади 2006 року. Після авіакатастрофи зірка найсильнішого клубу міста закотилася. Трон легендарного клубу посіли "самозванці" з "Ювентуса".

Зараз ви читаєте новину «Гора Суперга вбила суперників "Ювентуса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі