вівторок, 02 травня 2017 11:09

Газзаєв допоміг київському "Динамо" виграти Кубок кубків

Газзаєв допоміг київському "Динамо" виграти Кубок кубків
Кубок кубків київське "Динамо" вигравало у 1975 та 1986 роках. Останній розіграш турніру відбувся у сезоні 1998/99

2 травня 1986 року київське "Динамо" вдруге виграло європейський трофей – Кубок кубків. У фіналі кияни здолали іспанський "Атлетіко" - 3:0.

А між тим динамівці цілком могли й не потрапити до європейських кубків. Сезон 1984 року складався для підопічних Лобановського просто жахливо. У чемпіонаті вони посіли 10 місце. Але "зачепилися" за розіграш кубка. У чвертьфіналі ледве вдалося перемогти в серії пенальті московське "Динамо". Вирішальний пенальті "змазав" Валерій Газзаєв, майбутній тренер киян.

Таким чином команда Лобановського дотягла до сезону 1985. У той рік їм рівних не було. Обіграли у фіналі "Шахтар" - 2:1 і вибороли право представляти СРСР у розіграші Кубка кубків.

Найтривожнішим матчем виявився перший, коли динамівці поступалися "Утрехту" з Нідерландів - 0:2. І лише гол Анатолія Дем'яненка подарував нам надію. Однак у Києві "Динамо" не залишило від голландців каменю на камені - 4:1.

Румунську "Університатю" пройшли дуже легко.Австрійський "Рапід" ще легше. "Дуклу" з Чехословаччини просто не помітили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Лобановський не просік. Але це був винос тіла" - як легенди "Динамо" прокоментували фінал Кубка кубків -1986

Коли в фіналі Заваров на 5 хвилині відкрив рахунок, здавалося, що буде черговий розгром. Однак час ішов, а нічого подібного не спостерігалося. Більше того, іспанці провели кілька небезпечних атак і ледь не зрівняли рахунок. Надійно захищав ворота Чанов.

Легше стало лише тоді, коли Блохін на 84 хвилині після знаменитої атаки "віялом" подвоїв рахунок. А коли забивав Євтушенко, стало зрозуміло, що "Динамо" в другому фіналі в своїй історії розтрощило свого суперника - 3:0: 11 років тому так само битий був угорський "Ференцварош".

Ця гра стала для багатьох європейців відкриттям нової диво-команди Лобановського. Враження посилилося на мексиканському Мундіалі, а закріпилося у Парижі, коли збірна СРСР, 90% гравців якої складали динамівці, перемогла збірну у матчі відбору на Євро-1988 - 2:0.

Зараз ви читаєте новину «Газзаєв допоміг київському "Динамо" виграти Кубок кубків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі